Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bordāns: Ir aktīvi strādāts pie komercstrīdu risināšanas efektivizācijas un reiderisma apkarošanas

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) Komerctiesību konferencē akcentēja Tieslietu ministrijas (TM) paveikto pēdējā gada laikā, norādot, ka ministrija īpaši aktīvi strādājusi pie komercstrīdu risināšanas efektivizācijas, un pēc TM iniciatīvas Saeima maijā ir pieņēmusi grozījumus Komerclikumā, kas vērsti uz reiderisma apkarošanu.

Ar uzrunu ceturtdien atklājot konferenci, Bordāns iezīmēja šī gada konferences aktuālos jautājumus, proti, dalībnieku atbildību par sabiedrības saistībām, kas Latvijas tiesību sistēmai ir jauns un maz pētīts jautājums. Tāpat konferencē tiks analizēts arī tāds teorētiski sarežģīts jautājums kā uzņēmuma pāreja kapitālsabiedrības reorganizācijas gadījumā.

Ministrs uzsvēra arī ministrijas padarīto šajā jomā pēdējā gada laikā. Ministrija īpaši aktīvi strādājusi pie komercdarbības vides drošuma un komercstrīdu risināšanas efektivizācijas, un pēc TM iniciatīvas Saeima maijā ir pieņēmusi grozījumus Komerclikumā, kas vērsti uz reiderisma apkarošanu. Jaunā kārtība, kas stāsies spēkā jau no 1.jūlija, paredz drošāku sabiedrības ar ierobežotu atbildību pamatkapitāla daļu atsavināšanas kārtību un uzlabo pamatkapitāla daļu uzskaites kārtību.

Tāpat ministrija šonedēļ guva valdības atbalstu, izstrādājot likumprojektu, kas veicinās komercķīlas drošību un novērsīs citus praksē konstatētos problēmjautājumus un tiesiskās neskaidrības. "Galvenais, ka arī šajā jomā esam kļuvuši modernāki un turpmāk būs iespēja komercķīlas reģistrāciju veikt elektroniski, vienkāršojot esošo reģistrācijas procedūru," sacīja ministrs.

Papildus viņš akcentēja, ka TM ir izstrādājusi ar eiro ieviešanu saistītos grozījumus Komerclikumā, kas pārejas uz eiro periodā komersantiem radīs ne tikai noteiktas tiesības, bet arī pienākumus. No oficiālās eiro ieviešanas dienas visas summas būs obligāti jāizsaka eiro. Bordāns rezumēja, ka ministrijas darbs ir vērsts uz drošas un ērtas komercdarbības vides radīšanu.

Savukārt TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina klātesošajiem stāstīja par grozījumiem Komerclikumā saistībā ar eiro ieviešanu. Viņa norādīja, ka līdz ar eiro ieviešanas dienu minimālais pamatkapitāla apmērs sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (SIA) būs 2500 eiro, kas pašlaik ir 2000 latu, savukārt akciju sabiedrībai (AS) tie būs 25 000 eiro - tagad 25 000 latu.

Tomēr Medina uzsvēra, ka galvenais pamatprincips būs saglabāt proporcionalitāti starp sabiedrības akcionāriem, arī neaizskarot kreditoru intereses. Kapitālsabiedrībām būs jāveic matemātiska pamatkapitāla daļas, tas ir, akcijas, un pamatkapitāla izteikšana eiro, kā arī citas darbības. Kopumā valsts sekretāra vietniece atzīmēja, ka pārejai uz eiro ir sniegts pietiekami garš un saudzīgs periods.

Kā ziņots, Latvijas Universitātē (LU) šodien notiek TM un LU organizētā ikgadējā Komerctiesību konference, kurā tiks apzinātas komerctiesību jomas galvenās problēmas un iespējamie risinājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē