Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bundžu Jānis: Ir steidzami jārīkojas

Visjaukākā darbības vārda izteiksme - "ir steidzami jārīkojas".

Cik motivējoši, pašaizliedzīgi un drosmīgi skan - "ir steidzami jārīkojas"! Darbības vārds šeit (ne)darāmajā kārtā, kas norāda, ka nekādai rīcībai nav jāseko. Nav arī norādīts, KURAM būtu steidzami jārīkojas. Bet skan iedvesmojoši. Un jau daudzus gadus.

Ir steidzami jārīkojas, lai ierobežotu indīgo zāļu maisījumu izplatību jauniešu vidū un pa malām. Situācija ārkārtīgi nopietna un jārisina nekavējoties - tā sprieda attiecīgās apakškomisijas deputāti Saeimā. Sēde bija produktīva un neparasti ražīga. Vērtējiet paši - politiķi kritizēja, vērtēja, ierosināja (vismaz četras reizes), norādīja, uzsvēra, ieteica, brīnījās un rakstīja vēstuli premjeram. Un visam fonā sākumā pieminētā vadlīnija - ir steidzami jārīkojas. Šī sēde notika 2009. gada 27. oktobrī.

Ir pielietotas arī citas pietiekami iespaidīgas runas formas, raksturojot situāciju spaisu druvā. Lūk, pagājušā gada oktobra sākumā Rīgas domnieks Dainis Turlais noskalda, ka legālo narkotiku izplatīšanai Rīgā tiks pielikts punkts. Saeimā tajā pašā oktobrī aicina piešķirt steidzamību likuma izmaiņām, kas noteiktu 12 mēnešu pagaidu aizliegumu psihoaktīvajām vielām. Deputāti neizprot, kāpēc likumprojekts Saeimā nonācis trīs mēnešus pēc apstiprināšanas valdībā. Bet nu tūlīt būšot kārtībā.

Darbs dun un kūsā. Ir steidzami jārīkojas...

Paiet daži mēneši. Latvijā ievieš eiro. Sočos neatveras aplis. Ukrainā situācija pasliktinās. Nāk pavasaris. Tikai spaisu nedarbos viss pa vecam. Piedodiet - GANDRĪZ pa vecam. Vēl arvien "ir steidzami jārīkojas". Tomēr, pārskatot materiālus, jūtams, ka formas kļuvušas mazāk kategoriskas. Nav vairs runas par punktu likšanām. Lūk, Straujumas kundze vēlas uzklausīt informāciju par to, kas pašlaik notiek, un… noskaidrot, kas valdībai un Saeimai būtu jādara, lai ierobežotu… utt. Saeima šodien skata (es ceru) likumprojektu par legālo narkotiku ierobežojumiem, nevis kādiem momentāniem aizliegumiem, kas ir principā sveši Rietumu sabiedrībai.

Jauki. Sabiedrība un arī politiķi pamazām nobriest demokrātijai. Nav vairs autoritāro lozungu par tūlītēju punkta likšanu, aizliegumiem un apcietinājumiem. Nu vairāk dzird aicinājumus izskaidrot, ka tādas drapes lietot nav labi. Vajadzētu arī instrukcijas - ja tomēr lieto, tad kā lietot pareizi. Līdzīgi pēcjāņu dežūrrakstiem "kā viegli tikt galā ar paģirām". Tātad "ir steidzami jārīkojas" vēl arvien spēkā, tikai virziens cits. Steidzami jārīkojas, lai elles maisījumu lietas sakārtotu, nevis aizliegtu, apcietinātu, likvidētu. Kontrolei, protams, jābūt. Civilizētai, konceptuālai un caurspīdīgai. Ar vienu departamentu vajadzētu pietikt.

Kā visefektīvāk to sasniegt? Protams, tas ir valsts monopols un attiecīgā uzņēmuma akciju kotēšana biržā. Vispirms ir jāveic pētījums un attiecīgās nozares speciālistu izglītošana. Tad jāatrod respektabls konsultantu birojs attiecīgas valsts akciju sabiedrības izveidošanai. Kuru konsultantu nez Ministru kabinets izvēlēsies? Nepievilcīgo būdu vietā būs jāceļ arī jauna ēka.

Protams, attiecīgie produkti ietilps akcizēto preču grupā. Tiks dibināts fonds, kur ieplūdīs nauda, kuru tad PAREIZI sadalīs. Daļu atvēlēs sasirgušo dakterēšanai, daļu - fonda uzturēšanai un galveno daļu… nu, kā šo virzienu lai pareizāk nosauc… es teiktu - augsta līmeņa politiskām konsultācijām. Ir steidzami jārīkojas. Par to nav nekādu šaubu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē