Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Cilevičs: Nepilsoņi vēlas iegūt Latvijas pilsonību, lai brīvi varētu doties peļņā uz ārzemēm

Ievērojamai daļai nepilsoņu būtisks iemesls naturalizēties ir iespēja saņemt Latvijas pasi un doties peļņā uz ārzemēm, Dienai sacīja Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas deputāts Boriss Cilevičs (SC).

"Latvijas pilsoņiem ir vieglāk aizbraukt un, ja tie ir jauni un talantīgi, tad tā ir viena no galvenajām motivācijām naturalizēties. Protams, ka cilvēki pensijas vecumā nekur nebrauks," pauž B. Cilevičs.

Taujāts par to, kā novērst situāciju, ka talantīgie cilvēki no Latvijas aizplūst, B. Cilevičs skaidroja, ka ir jāapzinās situācija un jārada tādi apstākļi, lai cilvēkiem būtu vēlme šeit palikt un strādāt, kā arī jādomā par darba vietu radīšanu.

"Sabiedrības integrācija arī ir būtiska sastāvdaļa, jo cilvēki jūt, ka viņi ir pieprasīti un vajadzīgi valstij, nevis ka viņus uztver kā kaut kādus svešķermeņus un draudu latviešu identitātei, un domā, kā panākt, lai latviešu būtu vairāk un veicinātu cittautiešu emigrāciju," pauž B. Cilevičs.

Naturalizācijas pārvaldes vadītājs Igors Gorbunovs atzīst, ka pirms gada viens no galvenajiem faktoriem, kāpēc cilvēki naturalizējušies, bijusi Eiropas Savienības (ES) pilsonības iegūšana, kā arī fakts, ka cilvēks dzīvo Latvijā. Tiesa gan šogad ES pilsonības faktora nozīme ir mazinājusies.

"Mums ir apkopotas aptuveni 500 anketas, kas ir aptuveni puse, un ES pilsonība ir aptuveni līdzvērtīga Saeimas vēlēšanām. Ja agrāk Saeimas vēlēšanas neinteresēja, tad cilvēkus tas tagad vairāk interesē," skaidro I. Gorbunovs.

Naturalizācijas pārvaldes pētījumā par 2011. gadu noskaidrots, ka galvenie iemesli Latvijas pilsonības iegūšanai naturalizācijas kārtībā ir, pirmkārt, fakts, ka dzīvo Latvijā un otrkārt, ES pilsonības iegūšana.

Dati liecina, ka vissvarīgākais iemesls pilsonības iegūšanai ir dzīvošanas fakts Latvijā - kā ļoti svarīgu iemeslu to nosauca 736 respondenti - un vēlēšanās kļūt par ES pilsoni - attiecīgi 613 respondenti. Pētījuma dati iegūti, aptaujājot 1128 Latvijas nepilsoņus vecumā no 15 līdz 86 gadiem, kā arī 1012 Latvijas pilsonības pretendentus vecumā no 15 līdz 73 gadiem, kuri iesniedza naturalizācijas iesniegumu.

Savukārt jaunākajā Naturalizācijas pārvaldes pētījumā, kurā līdz šim apkopotas aptuveni puse anketu, noskaidrojies, ka galvenie naturalizācijas iemesli ir fakts, ka dzīvo Latvijā, kā arī piederība Latvijai. ES pilsonības iegūšana ir tikai ceturtais svarīgākais iemesls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē