Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dienas replika: ID kartes jāizmanto

Arī Latvijā no 1. aprīļa tiks ieviestas Eiropā labi pazīstamās elektroniskās identifikācijas (ID) kartes. Patlaban zināms kartes vizuālais noformējums un tas, ka tai būs arī elektroniskās paraksta iespējas. Šobrīd valdošā koalīcija atbalsta elektroniskās balsošanas sistēmas ieviešanu. Taču ierindas pilsonim ikdienas dzīvē, iespējams, varētu būt interesanti arī citi praktiski ID kartes lietošanas veidi.

Igaunijā identifikācijas kartes tika ieviestas jau 2002. gadā. Līdz pirmajām elektroniskajām vēlēšanām pagāja trīs gadi - 2005. gadā elektroniskā balsošana tika pirmo reizi izmantota vēlēšanās. Kopš tā laika igauņi elektroniski piedalījušies divās parlamenta un divās pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Kādas funkcijas nākotnē pildīs Latvijas iedzīvotāja ID karte, būs atkarīgs no infrastruktūras, kas tiks būvēta ap karti. Piemēram, kartē būs iekļauti rīki droša elektroniskā paraksta funkcijai, tādējādi to varēs izmantot oficiālā sarakstē ar valsts iestādēm. Kartē būs iekļauti 120 laika zīmogi jeb parakstīšanās reizes, kas paredzēti izmantošanai piecu gadu laikā. Nepieciešamības gadījumā būs arī iespēja iegādāties papildu laika zīmogus.

No tehniskā viedokļa ID kartes funkcijas ir pietiekamas, pat lai aizstātu autovadītāja apliecību. Tomēr šāds lietojums patlaban nav paredzēts. Jautājums - kāpēc? Ja mēs ieviešam jaunu, dārgu un potenciāli augsti efektīvu sistēmu, tad ir maksimāli jāizmanto visas iespējas, ko tā sniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē