Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dienas replika: Nelāgi

Kad krievu valodas statusa jautājums kārtējo reizi uzputoja demagoģiju par cittautiešu diskrimināciju Latvijā, latviešu publiskajā telpā izskanēja tēze: ir tik daudz nelatviešu izcelsmes sportistu, mākslinieku u. c. sabiedrībā redzamu ļaužu, kurus ciena un mīl neatkarīgi no viņu tautības, un būtu brīnišķīgi, ja šie cilvēki publiski izteiktos, palīdzot atspēkot izdomājumus.

Gaidījām, gaidījām... Ja neskaita dažus (krievu studentu korporāciju, piemēram), bija klusums. Nu Diena piedāvā gana plašu aptauju. Iepazīstoties ar to, rodas nepatīkami secinājumi. Vairākums vai nu izliekas, ka ne sevišķi orientējas referenduma jautājumā (kas ir blēņas - tas ir ļoti vienkāršs), vai arī, pažēlojušies par to, cik nelāga situācija izveidojusies, dārgie publikas elki kautri lūdz viņus netincināt par to, kā balsos tieši viņi paši.

Vai nu viņi patiesībā balsos «par» valsts valodas statusu krievu valodai, tikai nevēlas atbildēt uz latviešu žurnālistu pilnīgi loģisko nākamo jautājumu «kāpēc?». Vai arī viņi balsos «pret», bet baidās, ka šādu «nelojalitāti» pamanīs t. s. krievu prese un uzliks nodevēja zīmogu. Nelāgi abos gadījumos, jo tas nozīmē, ka esam tiktāl nodzīvojušies, ka pašcenzūra, iebiedēšana ieslēdzas jautājumos, kuriem taču it kā nevajadzētu būt tik «pielādētiem» kā, piemēram, okupācijas fakts. Varbūt izklausīsies pārāk skarbi, bet tas rada šaubas par to, vai cittautiešu inteliģence būs palīgs saturīga un godīga dialoga veidošanā starp latviešiem un mazākumtautībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē