Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dreimane: Cilvēkresursu politikas īstenošanai nepieciešama spēcīga politiskā griba

Trešdien, 24.aprīlī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē deputāti diskutēs par cilvēkresursu attīstību valsts pārvaldē, portālu Diena.lv informēja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

"Efektīvai cilvēkresursu politikas īstenošanai nepieciešama spēcīga politiskā griba un atbalsts, jo pretējā gadījumā, neīstenojot cilvēkresursu attīstību, valsts pārvalde neattīstīsies, tā nekļūs efektīva un uz rezultātu orientēta, un turpinās zaudēt augstas raudzes profesionāļus. Šobrīd situācija vērtējama kā kritiska - turpinās tendence, ka no valsts pārvaldes aizplūst profesionāļi," sacīja Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Viņa uzsver, ka izstrādātās koncepcijas īstenošana paredz ievērojami celt valsts pārvaldes konkurētspēju, lai noturētu un motivētu augsta līmeņa profesionāļus darbam valsts pārvaldes iestādēs, īpaši ņemot vērā faktu, ka ekonomiskās recesijas laikā veikto reformu rezultātā valsts pārvaldi atstājuši daudzi, spēcīgi eksperti. Piemēram, pērn pirmajā pusgadā ministrijas pameta 217 darbinieki, no kuriem lielākā daļa ir speciālisti un vadītāji.

Būtisks solis Valsts pārvaldes cilvēkresursu koncepcijas ieviešanā sperts līdz ar izstrādātajiem grozījumiem Civildienesta likumā, ko ceturtdien, 18.aprīlī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi paredz, ka vienoti atlases kritēriji tiks noteikti no 2014.gada, un centralizēta augstākā līmeņa vadītāju atlase būs jāveic no 2015.gada 1.septembra. Tiks ieviesta labā prakse darba izpildes novērtēšanā - ierēdņa darbību un tās rezultātus ik gadu novērtēs tiešais vadītājs vai iestādes vadītāja izveidota vērtēšanas komisija.

Attiecībā uz cilvēkresursu piesaisti valsts pārvaldei koncepcija paredz veicināt arī vienotu pieeju un labās prakses pārmantojamību no privātā sektora un caurspīdīguma nodrošināšanu valsts sektorā. Cilvēkresursu attīstības koncepcija paredz attīstīt efektīvu un uz rezultātu orientētu valsts pārvaldi, kas darbojas kā vienots darba devējs ar vienotu normatīvo bāzi un pamatprincipiem cilvēkresursu pārvaldībā. Koncepcijas mērķis ir būtiski attīstīt vienotus personālvadības procesus, pilnveidot informācijas tehnoloģiju izmantošanu valsts pārvaldē, kā arī ievērojami celt valsts pārvaldes konkurētspēju, piesaistot motivētus un godīgus augsta līmeņa profesionāļus.

Jau ziņots, ka Valsts kancelejas sadarbībā ar augsta līmeņa ekspertiem izstrādātā Cilvēkresursu attīstības koncepcija ir pirmais vidēja termiņa plānošanas dokuments šajā jomā. Koncepcija izstrādāta balstoties uz praksi citās ES dalībvalstīs, kā, piemēram, Nīderlandē un Lielbritānijā un sadarbojoties ar labākajiem cilvēkresursu vadības ekspertiem. Būtiskākie koncepcijas soļi aplūkojami arī Valsts kancelejas izstrādātajā Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepcijas infografikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē