Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

FM: LM darbības atsākšanai un aizdevuma atmaksai nepieciešams kvalitatīvs tiesiskās aizsardzības plāns

Pašlaik svarīgākais ir izstrādāt un iesniegt tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, lai nodrošinātu AS Liepājas metalurgs (LM) darbības atsākšanu, uzskata Finanšu ministrija (FM).

FM informēja, ka atbilstoši 2009.gadā noslēgtajā līgumā par valsts vārdā izsniegtu galvojumu paredzētajiem nosacījumiem valsts ir izpildījusi savas saistības un kļuvusi par nodrošināto kreditoru. "Vienlaikus uzsveram, ka LM ir liels nodokļu maksātājs un darba devējs, kas ietekmē arī iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājus. Zaudējot tik lielu rūpniecības uzņēmumu, tam ir tieši samazinoša ietekme uz IKP robežās no 0,6 - 1,5%," teikts FM paziņojumā.

FM uzsver, ka, atmaksājot kredīta pamatsummu, valsts kļūst par galveno nodrošināto kreditoru un, realizējot ķīlu, valstij ir iespēja atgūt galvojuma summu. Ķīlas vērtība ir atkarīga, no tā, kāds būs turpmākais uzņēmuma liktenis. "Ja LM turpina darbu, tad ķīlai ir biznesa vērtība, un pastāv iespēja vienoties par galvojuma atmaksu pēc saskaņota grafika. Savukārt, iestājoties maksātnespējai, valsts ir tiesīga pārdot LM sniegto ķīlu, jo ir nodrošinātais kreditors," norādīja FM.

Ņemot vērā, ka LM ir vērsies tiesā ar iesniegumu par tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna iesniegšanas termiņa pagarināšanu, FM pauž atbalstu šādam lūgumam, lai iespējami drīz tiktu sagatavots kvalitatīvs un dzīvotspējīgs tiesiskās aizsardzības pasākumu plāns, kas ļautu atjaunot uzņēmuma darbību un dotu iespēju vienoties par aizdevuma atmaksu.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 25.jūlijā, Valsts kase no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai UniCredit S.p.A 67 465 065 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta LM pamatsummas atlikums. UniCredit S.p.A., izmantojot aizdevuma līgumos paredzētos nosacījumus, pieprasīja kredīta atmaksu no LM, kas nevar izpildīt maksājumu, tādēļ valsts galvojuma līguma ietvaros kredīta summas atmaksa tika pieprasīta no kredīta galvotāja - FM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē