Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Izdevniecība: Konkurenci mācību līdzekļu tirgū sekmētu skaidra izglītības politika

Konkurenci mācību līdzekļu tirgū sekmētu skaidra izglītības politika, norādīja izdevniecības_ Lielvārds _valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts.

"Ja valsts izglītības politikas veidošanā atbildīgās institūcijas vēlas, lai tirgus sadalījums mainās un mācību līdzekļu tirgū ienāk jauni spēlētāji, ir skaidri jādeklarē, cik stabila vai mainīga būs izglītības politika," teica izdevniecības valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, mācību līdzekļu tirgus dalībniekiem ir svarīgi zināt, piemēram, vai Valsts izglītības satura centrs izveidos un Ministru kabinets apstiprinās mācību priekšmetus, to satura standartus un mācību plānus, kas netiks kardināli mainīti biežāk nekā reizi desmitgadē. Tāpat uzņēmējiem būtu jāzina, vai un cik liels būs izglītības iestādēm pieejamais finansējums, lai realizētu Nacionālās attīstības plānā iecerētās pārmaiņas un to ieviešanai nepieciešamos infrastruktūras uzlabojumus.

"Ir skaidri jādeklarē izglītības budžeta īpatsvars valsts iekšzemes kopproduktā un summa, kas attiecīgajā periodā tiks atvēlēta izglītībai," uzsvēra Gribusts. (Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas prognozēm 2012.gadam šogad pirms budžeta grozījumiem valsts budžeta finansējums pirmsskolas, vispārējai, profesionālajai un augstākajai izglītībai veidoja 2,22 %, savukārt publiskais - valsts un pašvaldību - finansējums - 4,38 % no iekšzemes kopprodukta jeb valsts finansējums - 335 051 140 lati un publiskais finansējums - 661 230 665 lati. - Red.)

Lielvārda valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka ir jābūt skaidrībai, cik liela loma mācību procesa nodrošinājuma piedāvājumā izglītības iestādēm būs privātajai iniciatīvai un radošajai industrijai. Viņš uzsvēra, ka, ik pa laikam politiskajā retorikā pieļaujot mācību līdzekļu radīšanu un ražošanu kā valsts monopolu, esošais konkurences stāvoklis tikai pasliktināsies.

"Tam, ka ik rudeni tiek sabiedrībā apspriests jautājums par privāto izdevēju lomu, sekas ir redzamas mūsu attīstības stratēģijā," teica Gribusts. Viņš pastāstīja, ka "Lielvārds" sevi pozicionē kā izglītības apgādu, kas veido plašu mācību procesa nodrošinājuma produktu un pakalpojumu piedāvājumu ne tikai vispārējās izglītības, bet arī profesionālās un augstākās izglītības iestādēm.

Apzinoties, ka poligrāfiski izdotas grāmatas loma mūsdienīgā mācību procesā samazināsies, izdevniecība mērķtiecīgi attīstījusi gan uzskates līdzekļu, laboratorijas un demonstrācijas eksperimentu iekārtu, dažādu informācijas tehnoloģijās balstītu mācību līdzekļu, modernu darbagaldu piedāvājumu. "Tas arī atspoguļojas uzņēmuma darbības rezultātos, kuros mācību grāmatu pārdevumu ieņēmumu īpatsvars jau vairākus gadus vairs nedominē," pastāstīja izdevniecības valdes priekšsēdētājs.

Gribusts norādīja, ka iepriekš minētā uzņēmuma attīstības scenārija dēļ droši vien būs arvien sarežģītāk Lielvārda konkurētspēju salīdzināt tikai izdevējdarbības nozarē, mācību uzskates līdzekļu nodrošinājuma vai IT nozarē.

Izdevniecība SIA Lielvārds dibināta 1992.gadā un izdod mācību grāmatas, kā arī veido mācību un metodiskos materiālus, piedāvā lielāko Eiropas mācību līdzekļu ražotāju uzskates līdzekļus un IT risinājumus skolām. Uzņēmuma sadarbības partneri Eiropā ir Lielbritānijas ražotāji Promethean, Data Harvest, Gratnells, Vācijas mācību līdzekļu ražotāji Cornelsen Experimenta, Motic, Kern, Lieder un Austrijas uzņēmums CoolTool.

Uzņēmuma akcijas pieder Aivaram Gribustam (55%) un Andrim Gribustam (45%).

Pēc Firmas.lv datiem, uzņēmuma apgrozījums 2011.gadā bija 3 253 498 lati, kas ir par aptuveni 29% mazāk nekā 2010.gadā, kad apgrozījums bija 4 466 908 lati. Savukārt uzņēmuma peļņa bija 278 292 lati, kas ir aptuveni par 26% mazāka nekā 2010.gadā, kad tā bija 378 131 lats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē