Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

IZM: Mērķdotācijas skolotāju algām jāaprēķina pēc reāliem datiem, nevis pieņēmumiem

Šogad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pirmo reizi Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) saņēma datus par skolēnu skaitu izglītības iestādēs uz šā gada 27.maiju. Salīdzinot ar mācību gada sākumu - 2012.gada 1.septembri - tas bija mazāks par 4 968 bērniem, portālu Diena.lv informēja ministrijā.

Savukārt šā gada jūnijā savus datus par bērnu skaitu iesniedza Latvijas pašvaldību savienība. Saskaņā ar tiem, skolēnu skaits šā gada 1.septembrī varētu būt mazāk par 2000 bērnu nekā pērn.Vairumā gadījumu pašvaldību jūnijā iesniegtās prognozes par skolēnu skaitu uz 1.septembri atšķiras no 27.maijā fiksētajiem datiem. Līdz ar to, šobrīd pastāv trīs dažādi pieņēmumi par iespējamo skolēnu skaitu nākamajā mācību gadā - pagājušā mācību gada sākumā - 2012.gada 1.septembrī fiksētie dati, šā gada 27.maija dati un šā gada jūnijā pašvaldību iesniegtie skaitļi.Tā, piemēram, saskaņā ar 27.maija VIIS datiem, Liepājas pilsētā fiksētais skolēnu skaits ir 9386, bet pilsēta prognozē, ka mācību gada sākumā gaidāms 345 skolēnu skaita pieaugums. Tātad, ja IZM veiktu mērķdotāciju aprēķinus balstoties uz 27.maija datiem, bet piepildītos Liepājas prognoze par skolēnu skaitu, līdz 1.janvārim Liepājai pietrūktu finansējums 34 pedagogu likmēm jeb 47 000 latu norāda ministrijā.Līdz ar to var secināt, ka, lai IZM varētu aprēķināt patiesos mērķdotācijas apmērus katrai pašvaldībai, nepieciešams sagaidīt šī mācību gada sākumu un saņemt aktuālo informāciju no novadiem un pilsētām. Informāciju apkopos līdz 13.septembrim un tad mērķdotācijas tiks novirzītas pašvaldībām. Aprēķināt mērķdotācijas apmērus saskaņā ar šā gada 27.maija datiem, kā uzstāj Finanšu ministrija, nav korekti un šāda rīcība var novest pie tā, ka novadi un pilsētas saņem finansējumu, kas neatbilst reālajam skolēnu skaitam, uzskata IZM. Attiecīgi veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, lai šogad mērķdotācijas tiktu aprēķinātas saskaņā ar 1.septembra datiem. "Neskatoties uz to, ka pašvaldību vadītāji ir norūpējušies, ka atalgojums par darbu skolotājiem būs zināms tikai septembra vidū, tomēr loģiski būtu sagaidīt precīzus datus par skolēnu skaitu uz 5.septembri. Pašvaldību pieredze liecina, ka skolēnu skaits izglītības iestādēs mainās līdz pat augusta pēdējiem datumiem," pauž Ligita Gintere Latvijas pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētāja.Šogad 15.augustā, tiekoties ar Latvijas pašvaldību savienības (LPS), Latvijas izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un Latvijas izglītības iestāžu vadītāju asociācijas (LIVA) pārstāvjiem, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis vienojās, ka šīs organizācijas sniegs savus priekšlikumus par iespējamajām izmaiņām likumdošanā, lai nodrošinātu, ka precīzs skolēnu skaits tiek noskaidrots dažas dienas pirms jaunā mācību gada sākuma, lai jau septembra sākumā skolu direktori varētu veikt pedagogu tarifikāciju. Tuvākajās dienās IZM nosūtīs arī attiecīgu oficiālu aicinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē