Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kārkliņš: Pašreizējai situācijai informatīvajā telpā nav ātru un vienkāršu risinājumu

Pašreizējai situācijai informatīvajā telpā nav ātru un vienkāršu risinājumu, jo mūsu atbildei uz propagandu ir jābalstās uz demokrātiskām vērtībām - tādām kā vārda brīvība, viedokļu daudzveidība un brīva informācijas plūsma, norāda pašreizējais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Kārkliņš.

Vaicāts par iespējamo pretsparu propagandas plūsmai NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos direktors minēja pilsoņu mediju un informācijas lietotprasmes stiprināšanu, kā arī žurnālistu profesionalitātes un pašregulācijas veicināšanu.

"Informācijas lietotprasmes pamatelements ir kritiskā domāšana, kas ir nepieciešama, lai spētu orientēties nepārtrauktajā informācijas plūsmā," sacīja Kārkliņš.

LETA jau vēstīja, ka, pretēji vairāku Eiropas Savienības (ES) amatpersonu gaidītajam, tā saucamā ES pretpropagandas komanda savu darbību sākotnēji izvērsīs nevis dalībvalstīs, bet gan Austrumu partnerības valstīs. Tāpat zināms, ka komanda sāks pulcēties tikai ap augusta vidu vai beigām, bet reāls darbs tiks sākts tikai septembra sākumā. Pašlaik liela daļa informācijas par komandas darbu ir ierobežota un komandai pietuvinātās personas, kuras tika uzrunātas vairākās ES galvaspilsētās, tostarp Briselē, nevēlas par to runāt.

Viens no komandas galvenajiem mērķiem ir sabiedrības informēšana par ES mērķiem un vērtībām. Lai to paveiktu, komanda sākotnēji veiks mediju stāstījumu analīzi, cenšoties noteikt dezinformāciju un tās avotus, kas nāk no Austrumiem. Nākamais solis būs identificēt svarīgākos punktus, lai tieši par tiem informētu sabiedrību šajās valstīs.

Plānots, ka tas tiktu panākts, izmantojot esošos komunikāciju tīklus, kā arī žurnālistus, kuri atrodas attiecīgajā reģionā. Paralēli paredzēts attīstīt dažādu žurnālistu un viedokļu veidotāju tīklus, kuri tiktu izmantoti, lai "attiecīgo stāstu no ES puses izceltu gaismā", kā arī informēt viņus par veidiem, kā atklāt dezinformāciju un kā ar to cīnīties. Pašlaik gan Latvijas žurnālisti komandas tīklos neesot paredzēti.

Attiecībā uz komandai un tās izvērstajam darbam paredzēto finansējumu - naudas avoti plānoti vairāki, tostarp no EK struktūras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē