Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Klimovičs: Merkele pret neiecietību

Katrs, kas vien vēlas, var ieraudzīt un sadzirdēt ciešanas, tāds ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles vēstījums pēc Dahavas nāves nometnes apmeklējuma. Tā bijis arī toreiz pirms septiņdesmit gadiem, secina kristīgo demokrātu līdere tikai mēnesi pirms svarīgajām šīs valsts parlamenta vēlēšanām.

Koncentrācijas nometnes memoriālu Merkele apmeklēja pēc tās bijušā ieslodzītā uzaicinājuma, taču tas neatturēja opozīciju mesties kanclerei virsū, apsūdzot viņu traģiskās vēstures izmantošanā priekšvēlēšanu cīņā. Interesanta detaļa, ka Merkele ar runu uzstājās savas partijas priekšvēlēšanu alus teltī netālu no Dahavas nometnes. Svarīgi, ka, atrodoties šādā dzīvespriecīgā atmosfērā, kanclere runāja par to, ka nekad nedrīkstot atkārtoties situācija, ka «mūsu vidū esošajiem cilvēkiem ir liegta aizsardzība tikai tāpēc, ka viņi ieradušies no kādas atsevišķas valsts, piekopj noteiktu reliģiju, tiem ir citi politiskie uzskati vai netradicionāla seksuālā orientācija». Ar ko tas beidzās, ir zināms, Dahavā tika iznīcināti tūkstošiem sociālistu, ebreju, čigānu un netradicionālas seksuālās orientācijas pārstāvju.

Šī nav pirmā reize, kad vācu kanclere aizskar šo tēmu, tādā veidā liekot saprast, ka runa nav vienīgi par pagātni. Iespējams, Eiropu gaida visai nopietns pārbaudījums - un tā ir kontinenta tolerances un civilizētības pārbaude. Arī no tā, cik sekmīgi Eiropas Savienība spēs tikt pāri šim nopietnajam izaicinājumam, var būt atkarīga Savienības nākotne. Merkeles runa ir vērā ņemama norāde, ka Vācijā, taču tas attiecināms uz visu ES teritoriju, nav pieļaujama jebkāda diskriminācija. Tā ir teritorija, kur cilvēktiesības saprot kā cilvēktiesības un tas netiek apšaubīts ar dažādiem demagoģiskiem paņēmieniem. «Vienkāršajam» vēlētājam Latvijā šādus notikumus vajadzētu pamanīt un censties atminēties, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apmeklējis gulaga nometnes, tur atzīstot padomju laika noziegumus, un izdarīt atbilstošus secinājumus. Tā vietā, kā zināms, Krievijas valsts galva atzinis PSRS sabrukumu par milzu traģēdiju. Taču problēma nav viens pats Putins. Sliktākais, ka krievu nācijā nav radusies vēlme atvainoties par citām nācijām nodarīto postu. Tas aizstāts ar divkosīgu maskēšanos ar norādi (tiesa, arī patiesu), ka arī krievi bijuši upuri.

Vācu kancleres teiktais būtu jāvērtē kā pāri ES robežām raidīta ziņa, ka 28 valstu lielajai savienībai nav pieņemama jebkāda diskriminējoša, pat fašistiska izturēšanās. To nāktos adekvāti izprast Krievijā, kas aizvien vairāk slīd nacionāli neiecietīgas, homofobiskas valsts virzienā. Par bīstamām lietām jārunā, krietni vien pirms tās ieguvušas īsti noziedzīgas pazīmes, jo arī holokausts Vācijā nesākās uzreiz 1933. gadā.

Top komentāri

AAA
A
Nevar kopumā nepiekrist autora teiktajam, bet ir nianses par kurām viņs noklusējis. Krievijā nesen pieņemtais likums ir saistāms arī ar to, ka aizvien pieaugošā homoseksuāla dzīvesveida PROPAGANDA veicina homofobisku noskaņojumu pieaugumu iedzīvotāju vidū, to bailes par sabiedrību, tās vērtībām, kurās tiks audzināti viņu bērni. To, ka šāda PROPAGANDA ir klajā pretrunā ar tradicionālo ģimenes izpratni, tās vērtībām. Un, no šāda viedokļa, likums par homoseksuāla dzīvesveida PROPAGANDAS aizliegšanu, nevis dzīves veida kā tāda - tur neviens neko neaizliedz un neierobežo, ir pilnīgi izprotams. Tāds likums var kādam nepatikt, bet izprotams tas ir.
x
x
saved iekšā nēģerus un tad cenšās uzspiest mīlestību pret tiem. labu kaimiņattiecību pamatā vienmēr ir bijuši stipri žogi.
Vārds
V
Daudz bīstamāka ir homoseksualitātes propaganda
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē