Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lībiņa-Egnere: Referendumi paliks sabiedrībai pieejami

Nav pamata sabiedrībā izraisītajam satraukumam, ka ar grozījumiem tiek nesamērīgi apgrūtināta vai pat atņemta pilsoņu kopuma leģislatīvā funkcija jeb šim valsts orgānam piederošās tiesības piedalīties likumdošanā, portālam Diena.lv sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Viņa norādīja, ka grozījumi paredz samērīgu pāreju uz šādu regulējumu, proti, paredzēts, ka šie grozījumi stājas spēkā tikai 2015.gada 1.janvārī, kad būs sakārtota arī parakstu apliecināšanas iespēja pašvaldības institūcijās un parakstu vākšana elektroniski. "Elektroniski parakstīties varēs arī valsts un pašvaldību portālā www.latvija.lv, ko finansē valsts. Līdz 2015.gada 1.janvārim spēkā paliek likuma redakcija, kas paredz divus parakstu vākšanas posmus, un atbilstoši kurai kā privāta iniciatīva ir jāsavāc 10 000 parakstu," skaidroja I.Lībiņa-Egnere.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 21.jūnijā, Saeima trešajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu". Grozījumi paredz noteikumus par aģitācijas finansējuma atklātumu līdzīgi kā priekšvēlēšanu aģitācijai, slēptās aģitācijas aizliegumu, ierobežojumus aģitācijas finansēšanai izmantot ārvalstīs reģistrētu juridisko personu vai ārvalstu pilsoņu līdzekļus un citus noteikumus. Tāpat noteikts arī maksimālais finansējuma apmērs, ko viena persona varēs tērēt aģitācijas pasākumiem. Turklāt atbilstoši pārejas noteikumiem paredzēts, ka atsevišķas aģitāciju regulējošas normas ir piemērojams jau arī tām tautas nobalsošanām un likumu ierosināšanām, tai skaitā parakstu vākšanām, kas uzsāktas pirms šo grozījumu spēkā stāšanās un nav noslēgušās.

Ar šiem grozījumiem tiek atrisināti tādi nozīmīgi un līdz šim normatīvi neregulēti jautājumi kā aģitācija pirms tautas nobalsošanas, aģitācija par likumu ierosināšanu un aģitācija par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

"Aģitācijas regulējums aptver ne vien aģitāciju pirms tautas nobalsošanas, bet arī aģitāciju par likuma ierosināšanu un aģitāciju par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu, jo svarīgi, lai arī šajā periodā netiktu ietekmēta pilsoņu brīvā griba iniciēt konkrētu likumprojektu vai parakstīties par Saeimas atsaukšanu," norādīja I.Lībiņa-Egnere.

"Šie grozījumi paredz padarīt vienkāršāku un samērīgāku referendumu ierosināšanas kārtību, atsakoties no vēlētāju parakstu vākšanas otrā posma, kuru apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Tādējādi visi ne mazāk kā vienas desmitās daļas vēlētāju paraksti par pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu vai likumprojektu būs jāsavāc kā privāta iniciatīva," sacīja I.Lībiņa-Egnere.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē