Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

LPTA: Piena pārstrādātāji bruģē ceļu cenu kāpumam visā pārtikas sektorā

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) izplatītajā paziņojumā, ka piena produktu cenas tuvākajā laikā kāps par 8%, ir saskatāmas piena pārstrādātāju karteļa iezīmes, jo liecina par LPCS biedru saskaņotu rīcību cenu paaugstināšanā. Turklāt šis paziņojums draud ar lavīnveidīgu cenu kāpumu arī citās pārtikas produktu grupās.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) ieskatā piena pārstrādātāju paziņojumi dod pamatu aizdomām, ka starp piena ražotājiem (pārstrādātājiem), kuri ir LPCS biedri, iespējams, pastāv aizliegtā vienošanās par cenu paaugstināšanu, kopīgu sarunu un ietekmēšanas stratēģiju, kas vērsta pret mazumtirgotājiem, kā arī notiek apmaiņa ar konfidenciālu informāciju par individuāliem sadarbības nosacījumiem ar mazumtirgotājiem.

Nav pieņemami, ka viena konkrēta ražotāju asociācija ar spekulatīviem paziņojumiem bruģē ceļu cenu kāpumam, tāpēc LPTA ir vērsusies pie Konkurences padomes un Ekonomikas ministrijas ar aicinājumu izvērtēt šo situāciju un savu iespēju robežās novērst šādu paziņojumu iespējamās negatīvās sekas. Tāpat LPTA par šo situāciju informējusi arī premjeru Valdi Dombrovski, Valsts kanceleju un Zemkopības ministriju.

Turklāt jāuzsver, ka medijiem izplatītā informācija par cenu struktūru un uzcenojuma apmēriem ir ne vien manipulatīva, bet arī nepatiesa. Mēģinot radīt iespaidu, ka aizstāv Latvijas zemnieku un uzņēmēju intereses, tostarp ārzemju kapitālam piederošie piensaimniecības uzņēmumi prezentē piena plaukta cenas un mazumtirdzniecības uzcenojuma apmēru, kas neatbilst reālajai situācijai.

Uzspiežot samazināt jau tā salīdzinoši mazo mazumtirdzniecības uzcenojumu piena produktu grupā, piensaimnieki faktiski pieprasa sev labumu uz citu pārtikas ražotāju rēķina. LPTA biedri pauž bažas, ka LPCS paraugam var sekot arī citu sektoru pārtikas ražotāji, tādējādi izraisot lavīnveidīgu pārtikas cenu kāpumu.

Tirgotāji regulāri saņem un izskata piegādātāju pieprasījumus celt cenas un vērtē šo pieprasījumu pamatotību. Nereti pieprasījumi celt cenas nav ekonomiski pamatoti, un tirgotāji nobremzē ražotāju iecerēto cenu pieaugumu.

Pievienojoties iniciatīvai Godīgs eiro ieviesējs, LPTA jau pauda aicinājumu šajā akcijā iesaistīties arī ražotājus, atbildīgi un pamatoti pieņemot lēmumus par cenu paaugstināšanu. LPCS izvērstā kampaņa ir apliecinājums tam, ka tirgotāju centienus noturēt cenu stabilitāti apdraud negodprātīga ražotāju rīcība un nozares asociācija tieši pretēji var veicināt nepamatotu cenu kāpumu.

LPTA norāda, ka Konkurences tiesības aizliedz konkurentiem jeb viena tirgus dalībniekiem saskaņot vai pat apspriest savu komercdarbības stratēģiju, apmainīties ar informāciju par sadarbības noteikumiem ar klientiem vai piegādātājiem, plānot un īstenot kopīgas aktivitātes ar nolūku ietekmēt klientus vai piegādātājus.

Konkurences likuma 11.pants nosaka, ka, tikai katram tirgus dalībniekam, patstāvīgi nosakot un īstenojot savu komercdarbību, tiek nodrošināta brīva un efektīva konkurence, tāpēc konkurentu saskaņotu rīcību vai apmaiņu ar komerciāli sensitīvu informāciju konkurences tiesībās kvalificē kā aizliegto vienošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē