Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Māris Zanders: Haotiskas svārstības

Mūsdienās arvien izplatītāks ir viedoklis, ka ideoloģiskās atšķirības starp politiskajām partijām kļūst iluzoras. Dalījums labējās - kreisās, liberālās - konservatīvās saduļķojas, jo primārais partijas uzdevumus ir iegūt/saglabāt varu. Tomēr pieņemsim, ka ASV ideoloģiskās atšķirības starp demokrātiem un republikāņiem vēl ir pietiekami labi sataustāmas, jo konkrētas, atšķirīgas vērtības saglabā paši vēlētāji.

Tomēr, izrādās, arī tas negarantē vienas vērtību sistēmas piekritēju un viņus pārstāvošās partijas prioritāšu sakrišanu. Nesen nācās lasīt kādu asprātīgu stāstiņu par republikāņiem un viņu atbalstītājiem t. s. zilo apkaklīšu segmentā. Savulaik konservatīvo ģimenes vērtību piekritējiem strādniecības rindās likās svarīgi balsot par republikāņiem, lai apturētu liberalizāciju abortu, seksuālo minoritāšu jautājumos. Tomēr republikāņi, nonākuši pie varas, izvēlējās pavisam citu sadaļu no labējo konservatoru arsenāla - vēršanos pret arodbiedrībām. Pagāja laiks. Nu republikāņu atbalstītājiem zilo apkaklīšu nometnē likās svarīgi balsot par republikāņiem, lai apturētu valsts iejaukšanos ekonomikā, nodokļu kāpšanu utt. Tomēr republikāņi, nonākuši pie varas, šoreiz nolēma pilnu krūti mesties cīņā pret abortiem un gejiem... It kā nevar teikt, ka republikāņi būtu rīkojušies pretēji savām ideoloģiskajām nostādnēm nedz pirmajā, nedz otrajā reizē, tomēr kaut kā sanācis, ka partijas ritms nesakrīt ar atbalstītāju ritmu.

Latvijas gadījumā (lai gan skepse pret mūsu partiju spēju īstenot noteiktu vērtību sistēmu ir vēl pamatotāka) ir līdzīgi. Proti: liekas, latviešu vairākumam nacionālās vērtības ir pietiekami būtiskas, un šīs vērtības it kā aizstāv arī t. s. latviešu partijas. Bet, kad šīs vērtības varēja stingri iezīmēt un vienlaikus pacietīgi skaidrot, elitei bija citas prioritātes un tā vairījās runāt par starpetniskajām attiecībām. Tad, kad šī tēma ir sapurgāta ar cilvēku tracināšanu Saskaņas centra & Co izpildījumā, t. s. mūsējie pēkšņi pamostas un metas aizstāvēt nacionālās valsts pamatvērtības. Kad nu latviešu vēlētājam mēneša garumā ir stāstīts, cik apdraudēta ir nacionālā valsts, ka nu gan esot teju vai otro barikāžu laiks, tad cīņā saucēji sāk runāt par nepieciešamību meklēt kompromisu ar apdraudētājiem... Vai mēs nevarētu kopīgās vērtības aizstāvēt saskaņotāk?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē