Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nav racionālu argumentu pret Āboltiņas atkārtotu ievēlēšanu par Vienotības vadītāju

Galvenās varas partijas Vienotība kongresa priekšvakarā Diena.lv aptaujātie politiķi atzīst, ka līdzšinējā partijas vadītāja Solvita Āboltiņa ir pelnījusi atkārtotu pārvēlēšanu amatā, pie kam viņas pārvēlēšanu atbalsta arī tie Vienotības biedri, kuri nereti tiek minēti kā iespējamie S. Āboltiņas opozicionāri.

Tā Saeimas deputāte Lolita Čigāne, kura tika minēta kā iespējamā pretendente uz partijas vadītājas posteni, taču atteicās no šī piedāvājuma, atsaucoties uz savu neilgo politisko pieredzi, uzskata, ka partijas vadītāja amats ir nopietns pienākums un smaga nasta, it īpaši ņemot vērā, ka nāksies uzņemties atbildību par Vienotības dalību gan nākošajās pašvaldību, gan Saeimas vēlēšanās, jo partijas vadītājs tiek ievēlēts uz diviem gadiem.

Solvitu Āboltiņu, pēc L. Čigānes vārdiem, raksturo ne tikai partijas vadītājai nepieciešamās īpašības – spēks, apņēmība un griba, bet arī demokrātisks vadības stils, kura ietvaros tiek uzklausīti dažādi viedokļi, kamdēļ politiķe neredz iemeslus neatbalstīt Saeimas priekšsēdētājas kandidatūru.

Līdzīgu viedokli pauž arī Vienotības pārstāvis Eiropas Parlamentā, savulaik viens no Jaunā laika dibinātājiem Krišjānis Kariņš, kurš norāda, ka šobrīd nav citu reālu kandidātu uz partijas vadītāja posteni, piebilstot, ka S. Āboltiņa ir „tas centriskais spēks, kurš spēj līdzsvarot dažādas Vienotības rindās esošās personības”

Politiķis, kurš savulaik bija viens no redzamākajiem Eināra Repšes opozicionāriem Jaunā laika rindās, sarunā ar Diena.lv norāda, ka Vienotība kā politiskais spēks ir pavisam jauna partija, kurai vienlaikus uzlikta ievērojama atbildība kā premjera partijai. „Tik īsā pastāvēšanas laikā nav skaidri izkristalizējusies partijas ideoloģija, un Vienotības rindās pastāv dažādi ideoloģiskie strāvojumi. Parasti uz partiju līdera amatiem kandidē cilvēki, kuriem ir kādi spilgti ideoloģiskie uzstādījumi, taču Vienotības gadījumā tā nav, jo daudzi biedri uzskata, ka nodarīs partijai kaitējumu, rosinot šāda veida diskusijas,” uzskata K. Kariņš.

Vienlaikus K. Kariņš piebilst, ka tikai priecātos, ja uz partijas vadītāja posteni kandidētu vairāki pretendenti ar dažādiem attīstības redzējumiem, taču arī saka, ka „ir jābūt reālistiem”.

Solvitas Āboltiņas nopelnus partijas saliedēšanas procesā atzīst arī bijušais Jaunā laika biedrs, savulaik E. Repšem tuvu stāvošais Dans Titavs, kurš norāda, ka Saeimas priekšsēdētāja ir viena no redzamākajām Latvijas politiķēm, kas spējusi veiksmīgi vadīt partiju tās apvienošanās procesā, un nešaubīgi ir pelnījusi turpināt iesākto darbu.

Arī žurnālists Didzis Melbiksis, kurš tradicionāli izvirza augstus standartus politiķiem, Diena.lv atzīst, ka „nav racionālu argumentu teikt, ka S. Āboltiņa nebūtu pelnījusi pārvēlēšanu amatā”. „Atšķirībā no Saeimas priekšsēdētājas krēsla, partijas vadītāja amats arī nav tas postenis, kurā būtiska loma būtu vēlētāju simpātijām vai antipātijām, tā ir pašas partijas iekšējā lieta un pragmatisks jautājums,” uzskata D. Melbiksis.

Jāpiebilst gan, ka atsevišķi politiķi tomēr izvairījās atbildēt uz jautājumu par to, vai S. Āboltiņa būtu pelnījusi atkārtotu pārvēlēšanu, atsaucoties uz to, balsojums par partijas vadītāju būs atklāts, un ir skaidrs, ka „oponenti” piesaistīs ievērojamu preses uzmanību, raisot dažādas spekulācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē