Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ozoliņš: Grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā aizstāv nacionālās informatīvās telpas intereses

Pēdējos gados, kas sakrīt ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pašreizējās redakcijas spēkā esamību, mediju tirgū notikušas izmaiņas, kas ļauj saskatīt vairākas negatīvas tendences.

Pirmkārt, nacionālie televīzijas komerckanāli likumā atļauto, taču šobrīd vairāku iemeslu dēļ krasi samazinājušos reklāmas ieņēmumu rezultātā, ir spiesti atteikties no izmaksu ietilpīgajiem oriģinālraidījumiem latviešu valodā, tā vietā piedāvājot Krievijas un Latīņamerikas seriālu retranslēšanu.

Otrkārt, lielākie ieguvēji no pašreizējās situācijas ir kabeļoperatori, Lattelecom – tie biznesi, kuri atrodas starp satura ražotājiem, tādiem kā LNT un TV3, un skatītāju. Mums neskauž viņu sekmes, taču izveidojušās nevienlīdzīgās situācijas dēļ, mēs jau sen ceļam trauksmi par latviešu valodas pozīciju samazināšanos televīzijā kopumā.

Lietuvas pieredze rāda, ka valsts valodā pieejamais saturs mūsu kaimiņvalsts televīzijās ir procentuāli lielāks, pateicoties arī šo valstu likumdevēju aktīvai rīcībai, aizsargājot savu nacionālo informatīvo telpu.

Plānotie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā dos vairākus ieguvumus. Pirmkārt, tie ļaus vismaz daļēji novērst diskriminējošo un nevienlīdzīgo stāvokli, kurā atrodas nacionālie televīzijas komerckanāli salīdzinājumā ar ārvalstu komerctelevīziju kanāliem. Šobrīd likums neatļauj LNT un TV3 saņemt maksu no kabeļoperatoriem, vienlaikus reklāmas nozares krīzes, kā arī digitalizācijas rezultātā šiem kanāliem ieņēmumi no reklāmas ir dramatiski samazinājušies. Savukārt ārvalstu komerctelevīziju ienākumus nodrošina gan ieņēmumi no reklāmas tirgus, gan kabeļoperatoru samaksas.

Otrkārt, jauni ieņēmumu avoti nacionālajiem televīzijas komerckanāliem ļaus ieguldīt lielākus naudas līdzekļus oriģinālu raidījumu veidošanai latviešu valodā, pakāpeniski aizstājot Krievijas vai Latīņamerikas seriālu retranslēšanu, tādējādi nostiprinot nacionālo mediju telpu un uzlabojot tās kvalitāti. Tāpat papildu finanšu līdzekļi ļaus investēt TV5 radošajā potenciālā, veidojot to par vadošo Latvijā veidotu televīzijas kanālu, kas aktīvi uzrunā mūsu valsts krievvalodīgos televīzijas skatītājus, pakāpeniski atgriežot tos nacionālajā informatīvajā telpā.

Un visbeidzot, jauni nacionālo televīzijas komerckanālu ieņēmumi ļautu abiem nacionālajiem televīzijas komerckanāliem LNT un TV3 palikt bezmaksas apraidē, kā mēs to esam jau vairakkārt uzsvēruši. Runājot par vairakkārt pieminēto Latgali, vēlos uzsvērt, ka jau šobrīd ikvienam televīzijas skatītājam Latgalē ir pieejamas vairākas alternatīvas: skatīties nacionālos televīzijas kanālus, tai skaitā LNT un TV3, tā dēvētajā „Lattelecom” bezmaksas zemes apraides paketē. Pilsētās papildu ir pieejami kabeļoperatoru pakalpojumi un ikvienam, protams, ir pieejama satelīttelevīzija.

Tādēļ, es uzskatu, ka ir bezatbildīgi maldināt un biedēt sabiedrību, sakot, ka Latgales un pierobežas iedzīvotāji paliks bez latviešu valodā raidošu televīzijas kanālu pieejamības. Abi nacionālie televīzijas komerckanāli LNT un TV3 ir pieejami bezmaksas apraidē visā Latvijas teritorijā, un plānotie likuma grozījumi veicinās to satura attīstību un nacionālās informatīvās telpas kvalitātes uzlabošanos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē