Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pabriks: Afganistāna nebūs pēdējais izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, piedaloties 29.Starptautiskajā globālās drošības seminārā Romā, Itālijā, uzsvēra, ka, lai arī starptautiskā militārā operācija Afganistānā tuvojas noslēgumam, tas tomēr nebūs pēdējais izaicinājums starptautiskajai sabiedrībai un tās drošībai, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne.

"Ir skaidrs, ka starptautiskās sabiedrības klātbūtne, tiesa, citā formā, Afganistānā būs nepieciešama arī pēc 2014.gada, lai nepieļautu tādu situāciju, kāda izvērtās pēc 1989.gada, kad Padomju Savienība atstāja Afganistānu. Šī valsts atrodas ģeogrāfiski stratēģiskā pozīcijā, un tās stabilitāte var ietekmēt drošības situāciju plašā Centrālāzijas reģionā," teica A.Pabriks. Viņš norādīja, ka šajā reģionā jau vēsturiski notiek dažādu ideoloģiju cīņa, līdz ar to  - nestabilitāte kādā no valstīm var radīt neprognozējamas sekas.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka pasauli sagaida jauni izaicinājumi, kas saistīti ar sociālām un ekonomiskām grūtībām pēc pasaules ekonomiskās krīzes, tehnoloģiju attīstību un ar to saistītiem jauniem apdraudējuma veidiem, konvenciāliem draudiem, kā arī klimata izmaiņām, jo visi šie procesi potenciāli var izraisīt arī militārus konfliktus.

A.Pabriks sacīja, ka pasaules strauji augošās ekonomikas bieži vien uzstāda ļoti pragmatiskus un reālpolitiskus mērķus, kamēr tā saucamā rietumu pasaule izmanto maigo varu: "Es neaicinu kļūt reāli politiskiem un atteikties no saviem morālajiem uzstādījumiem, taču aicinu ņemt vērā pastāvošo realitāti."

Ministrs arī aicināja tuvināt ES un NATO attiecības: "Eiropā pastāv ilūzija, ka pēc 2014.gada iestāsies miera periods, diemžēl vēsture liecina, ka līdz šim tāds nekad nav pienācis. Mums ir jābūt gataviem aizsargāt savas intereses, skaidri definējot izaicinājumus un potenciālos ienaidniekus. To ir iespējams panākt tikai tuvinot abu organizāciju attiecības, proti, kad Eiropas Savienības kopējā drošības un aizsardzības politika kļūst par NATO Eiropas pīlāru, tādējādi stiprinot abas organizācijas," seminārā uzsvēra A.Pabriks.

Starptautiskajā globālās drošības seminārā piedalās aizsardzības ministri, bruņoto spēku komandieri, militārie un politiskie līderi no NATO, ES un ANO. Seminārā pārstāvētas vairāk nekā 30 valstis no Eiropas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas, kā arī no Āzijas.

Seminārā diskutē par Čikāgas samita rezultātiem, Arābu pavasara ietekmi uz drošības situāciju Ziemeļāfrikā un visā pasaulē, kā arī par jaunajiem drošības izaicinājumiem, tai skaitā kiberdrošību, nelegālajiem imigrantiem un finanšu krīzes ietekmi uz valstu aizsardzības spējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē