Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pabriks: Turcija ir spējīga sevi aizstāvēt

Turcija ir spējīga sevi aizstāvēt no Sīrijas, taču tās palīdzības lūgums NATO jāuztver vairāk kā lūgums pēc politiskas solidaritātes palīdzības, atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Situāciju Turcijā Pabriks sākotnēji aicina skatīt politiski un tikai pēc tam militāri. Politiski esot skaidrs, ka Turcija lūdz NATO palīdzību kopumā, un šī palīdzība pirmkārt esot politiskas solidaritātes palīdzība, "bet tā ietver, iespējams, arī atsevišķus tehnoloģiskus elementus".

Par minēto jautājumu nākamnedēļ Briselē spriedīšot NATO valstu aizsardzības ministri kārtējā tikšanās reizē. "Jebkurā gadījumā situācija ir diezgan kutelīga, jo Turcija ir NATO valsts un, protams, jebkurš, vai nu speciāli organizēts, vai gadījuma uzbrukums vai apšaude, kurā iet bojā cilvēki, aliansei ir jāizskata ļoti rūpīgi," sacīja Pabriks.

Viņš atgādināja, ka Turcijas parlaments ir pieņēmis lēmumu, kas ļauj rīkot arī pārrobežu operācijas. Tāpat Pabriks vēlējās atzīmēt, ka Turcija kā valsts ir ar otro lielāko sauszemes spēku karavīru skaitu aliansē, kas nozīmē, ka tīri no cilvēku skaita viedokļa Turcijai nav nepieciešama palīdzība, lai sevi aizstāvētu. "Domāju, ka Turcija ir spējīga nodrošināt pietiekami augstas kvalitātes militāru atbildi jebkādiem apdraudējumiem no Sīrijas puses. Tomēr, ja gadījumā šāda veida provokācijas turpinās, nevarētu izslēgt ierobežotu tehnoloģiska rakstura, informācijas rakstura palīdzību, ko alianse varētu sniegt Turcijai, ja tā to pieprasīs," pieļauj Pabriks.

Viņš gan uzskata, ka situācijas eskalācija pēdējās dienās nozīmē to, ka alianse kopā solidāri uzklausa Turciju un starptautiskajā politikā rīkojas kopīgi, kā, piemēram, ANO Drošības padomē, lai nebūtu pārpratumu, ka aiz Turcijas stāv lielākais militārais spēks pasaulē.

Jau vēstīts, ka 3.oktobra vakarā notika Ziemeļatlantijas Padomes sanāksme, kurā pēc Turcijas lūguma tika apspriesta situācija uz Turcijas-Sīrijas robežas. Sanāksmes laikā Latvija izteica līdzjūtību Turcijai saistībā ar iedzīvotāju upuriem, pauda nosodījumu uzbrukumam no Sīrijas puses, kā arī pauda pilnīgu solidaritāti Turcijai kā sabiedrotajai valstij NATO, aģentūru LETA iepriekš informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Ziemeļatlantijas Padomes sanāksmē dalībnieki vienojās par paziņojumu - alianse turpina cieši sekot līdzi situācijas attīstībai Sīrijā. Ņemot vērā Sīrijas režīma neseno agresīvo rīcību uz NATO dienvidaustrumu robežas, kas ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums un skaidrs un klātesošs drauds vienam no sabiedrotajiem, Ziemeļatlantijas Padome tikās Vašingtonas līguma 4. panta ietvaros un diskutēja par Sīrijas režīma spēku pastāvīgiem artilērijas šāvieniem Turcijas-Sīrijas robežas tuvumā.

Pavisam nesenais 3.oktobra incidents, kad Sīrijas raidīto mīnmetēja šāviņu rezultātā gāja bojā pieci Turcijas pilsoņi un vēl vairāki tika ievainoti, ir iemesls visu sabiedroto bažām un tiek stingri nosodīts no visu sabiedroto puses.

Saskaņā ar drošības nedalāmību un solidaritāti, kas izriet no Vašingtonas līguma, alianse turpina atbalstīt Turciju un pieprasa nekavējoties pārtraukt šādas agresīvas darbības pret sabiedroto, un mudina Sīrijas režīmu pārtraukt kliedzošus starptautisko tiesību pārkāpumus, teikts paziņojumā.

Kā ziņots, reaģējot uz trešdienas incidentu, Turcija atklājusi pretuguni uz Sīriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vajag mūsdienīgus uzņēmumus

Finanšu ministrija šonedēļ paziņoja, ka saskaņošanai tiek virzīti Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi, kas paredz vienkāršot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu. Šie grozījumi ir ietverti likumproj...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē