Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Panteļējevs: Bordāns jūt konjunktūru un labi der koalīcijas ielāpa lomai

Saeimas plenārsēdē šajā ceturtdienā diezgan forsētā veidā tiks lemts par uzticības izteikšanu jaunajam tieslietu ministram no Nacionālās apvienības Jānim Bordānam. Vai nesaprašanās koalīcijā, kas noveda pie iepriekšējā tieslietu ministra Gaida Bērziņa demisijas, ir pārvarētas, vai arī tiek uzlikts tik vien, kā ātrumā sarūpēts ielāps?

Šobrīd par to vēl ir pāragri spriest. Kā cilvēks, kurš paspējis pabūt vairākās partijās (sācis kā Latvijas ceļa biedrs) un šobrīd vēl nav iestājies nevienā no Nacionālo apvienību veidojošajām partijām, Jānis Bordāns acīmredzot labi jūt konjunktūru, un šajā kontekstā labi noder ielāpa lomai. Es domāju, viņš noteikti ir lielais laimests premjeram Valdim Dombrovskim, jo, atšķirībā no sava priekšgājēja, Jānis Bordāns premjera rezolūcijas visdrīzāk pildīs.

Bet vai ieguvēji šobrīd ir Nacionālā apvienība un arī koalīcija kopumā? Tas atkarīgs no tā, kādas lietas tikušas vai nav tikušas izrunātas valdošo partiju starpā pirms jaunā tieslietu ministra kandidāta nominācijas. Nezinu, bet, manuprāt, ja Gaida Bērziņa atkāpšanās motīvi patiešām ir bijuši tik politiski principiāli, par kādiem tos pasniedz VL-TB/ LNNK, tad pauzei bija jābūt nedaudz iespaidīgākai un saturīgākai. Ministra demisija tomēr ir ļoti nopietns politisks solis - vismaz tā tam vajadzētu būt, un kā savu politisko mērķu sasniegšanas instrumentu to nevar atļauties pārāk bieži un vieglprātīgi. Par vienu no argumentiem šai demisijai nacionāļi min attieksmi pret tiem koalīcijā, tostarp daudzi noraidīti priekšlikumi un iniciatīvas, ko Nacionālā apvienība ir virzījusi. Vai šajā jomā kaut kas mainīsies? Ja jā, tad par kādām konkrēti nacionāļu iniciatīvām ir panākta vienošanās? Publiskajā telpā nekā daudz par šo jautājumu nav izskanējis. Un kas notiek ar pretrunām jautājumos par pilsonības likumu iespējamiem grozījumiem?

Bet, ja šīs lietas nav principiāli izrunātas un ministru rokāde ir tik vien kā iepriekšējā ministra nomaiņa pret «pareizāku» (pareizāku - kam?) eksemplāru, lielā mērā nacionāļu pakāpeniskās piejaucēšanas taktikas elements, tad nu gan par neko citu, kā par sasteigtu ielāpu, kura šuves, it sevišķi tuvojoties dažādām vēlēšanām, var atkal plīst un irt, - nesanāk runāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...

Teherānas mērenība

Ņujorkā notiekošās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijā plašu ievērību piesaistīja Irānas jaunā prezidenta Masuda Pezeškiāna uzruna, kuras laikā izskanēja mājieni, ka Teherāna būtu gatava atkal no...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē