Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

papildināta (16:27) - SC: Jāpalielina attaisnoto izdevumu maksimālā summa par medicīnas pakalpojumiem

Politiskās apvienības Saskaņas centrs 11.Saeimas frakcija iesniegusi grozījumu likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", tajā paredzot uzdot Ministru kabinetam paaugstināt attaisnoto maksimālo summu par izdevumiem, kas saistīti ar medicīnas pakalpojumiem un izglītību. Pašlaik noteiktie griesti ir 150 latu gadā, portālu Diena.lv informēja Saskaņas centrā.

"Kā zināms, pavasarī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju par saviem pagājušā gada izdevumiem medicīnas pakalpojumiem un izglītībai, un saņemt atpakaļ daļu no nomaksātā nodokļa. Pašlaik maksimālā šādas kompensācijas summa ir 150 latu gadā. Ministru kabinets, vēloties ietaupīt, 2009.gada oktobrī divkārt samazināja šo kompensāciju summu - no 300 latiem līdz 150 latiem," stāsta Saskaņas centra frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs.

"Mēs aicinām Saeimas vairākumu nobalsot par priekšlikumu, ar kuru valdībai tiks uzdots palielināt attaisnoto izdevumu kompensāciju summu. Ja pašlaik ekonomiskā situācija neļauj paaugstināt atmaksājamo nodokļu summu griestus uzreiz līdz 300 latiem, tad jāpalielina šis maksimums kaut vai līdz 200 latu," sacīja A.Klementjevs.

Pēc A.Klementjeva teiktā, attaisnoto izdevumu summas paaugstināšana par medicīnas pakalpojumiem un izglītību, kas izmaksājama no iedzīvotāju ienākuma nodokļa līdz 200 latiem neatstās lielu fiskālo ietekmi. Valsts budžets neieņems 0,3 miljonus latu, visu pašvaldību budžeti kopā - 1,3 miljonus latu.

"Valsts mērogā tās nav lielas summas. Bet cilvēki, uzzinot, ka saņems atpakaļ lielākus izdevumus no nomaksātā nodokļa, varēs ne tikai vairāk tērēt, bet arī viņiem būs papildus stimuls rūpēties par savu veselību un ieguldīt izglītības līmeņa paaugstināšanā," uzskata A.Klementjevs.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) šādu priekšlikumu kā "vienu no svarīgākajiem pasākumiem demogrāfijas paketē". "Tā ir viena no valdības pirmajām prioritātēm nākamā gada budžetā. Tiesa, par šo grozījumu fiskālo ietekmi vēl būs sarunas ar Latvijas pašvaldību savienību," sacīja ministre. Latvijas pašvaldības savienības pārstāvis Māris Kučinskis portālam Diena.lv atzina, ka attaisnojamie izdevumi par medicīnu un izglītību veido ļoti nelielu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas, kas nonāk pašvaldību pārziņā, līdz ar to tas nav aktuālākais jautājums saistībā ar šo nodokli. Līdz ar to pašvaldības atbalsta attaisnoto izdevumu maksimālās summas paaugstināšanu.

(ziņā pievienota pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē