Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Diplomātiem jādara viss iespējamais, lai neatkārtotos Latvijas vēstures baisās lappuses

 Latvijas ārlietu dienestam un diplomātiem ir jādara viss, lai neatkārtotos baisās mūsu vēstures lappuses, tā Ārlietu ministrijā notikušajā 1941.gada 14.jūnija deportācijas 75.gadadienai veltītajā piemiņas pasākumā pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs savā uzrunā sacīja, ka šodien aprit 75.gadadiena kopš padomju deportāciju sākuma, kuru laikā starp daudziem tūkstošiem nevainīgu cilvēku tika represēti arī Latvijas diplomāti.

"Viņu vienīgais noziegums bija cīņa par Latvijas valsts neatkarību, tās dibināšanu un Latvijas starptautisko atzīšanu "de iure". Arī šodien Latvijas ārlietu dienestam un tās diplomātiem ir jādara viss, lai neatkārtotos šīs baisās Latvijas vēstures lappuses," sacīja ministrs, aicinot godināt un neaizmirst Latvijas ārlietu dienesta darbiniekus, kuri padomju varas represijās, pildot savus amata pienākumus, samaksāja ar visdārgāko - savu dzīvību.

Godinot represēto Ārlietu dienesta darbinieku piemiņu, Ārlietu ministrijā apskatāma īpaši šim notikumam sagatavota ekspozīcija - septiņu Latvijas ārlietu dienesta darbinieku aresta lietu oriģināli.

Šobrīd apzināts kopumā 71 padomju varas represijās laika posmā no 1940.gada līdz 1949.gadam cietušais ārlietu dienesta darbinieks. Aresta iemesls visbiežāk bija politiska vai administratīva darbība, kas bija notikusi pirms okupācijas, un 14.jūnija arestos viņu apzīmējums bija "sociāli bīstami elementi".

Gan Ārlietu ministrijā strādājošiem, gan citiem interesentiem ir pieejami zinātniskie pētījumi par represijām, ir pieejamas deportēto atmiņas, bet šī izstāde ļauj skatīt ikdienā nepieejamus oriģinālos dokumentus - Latvijas Ārlietu dienesta darbinieku aresta lietas.

Padomju represīvās struktūras politiskās represijas sāka 1940.gadā, lai nepieļautu organizētu pretošanos un neitralizētu tos, kurus uzskatīja par PSRS okupācijas režīma pretiniekiem.

Latvijas valsts amatpersonu un redzamāko politisko darbinieku, arī diplomātu aresti aizsākās jau 1940.gada jūlijā, pastiprinājās sākot ar oktobri, bet vairākums Ārlietu dienesta darbinieku ar ģimenēm bija to 15 443 Latvijas iedzīvotāju vidū, kas kļuva par 1941.gada 14.jūnija deportācijas upuriem.

Gatavojoties Latvijas simtgadei, Ārlietu ministrija atjaunos piemiņas plāksni, tajā esošo sarakstu papildinot ar 23 vārdiem, kuru lietas izpētītas pēdējos trīs gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē