Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita
"Ne diplomātiskie pasākumi, ne sankcijas nav devušās rezultātu. Atliek pēdējais prezidentu vai valdību arguments - tas ir militārs trieciens"

Rinkēvičs par Trampa lēmumu dot raķešu triecienu: Citu alternatīvu nebija

"Es domāju, ka ASV prezidenta lēmums veikt triecienus pret Sīrijas aviobāzi ir adekvāts šajā situācijā," piektdienas rītā par aizvadītās nakts notikumiem, kad pēc ASV prezidenta Donalda Trampa pavēles uz Sīrijas aviobāzi izšautas 59 Tomahawk spārnotās raķetes, tādējādi atbildot uz ķīmisko ieroču izmantošanu pret civiliedzīvotājiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

"Šīs nedēļas laikā ir noticis viens absolūts noziegums, kas ir pretrunā jebkurām starptautiskajām normām - Asada režīms ir izmantojis ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem. Starp citu, tas ir noticis, lielā mērā pārkāpjot vienošanos, kas tika panākta 2013.gadā par pilnu ķīmisko ieroču izvešanu no Sīrijas. Acīmredzami šeit jau ir pārkāpums, tā kā, no tāda viedokļa raugoties, ne diplomātiskie pasākumi, ne sankcijas nav devušās rezultātu. Atliek pēdējais prezidentu vai valdību arguments - tas ir militārs trieciens, kas ir skaidrs signāls, ka tāda rīcība netiks pieļauta," uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs gan pauda pārliecību, ka šis notikums neatbrīvo nevienu no iesaistītajām pusēm, tostarp ASV un Krieviju, no pienākuma meklēt Sīrijas konflikta atrisinājumu arī diplomātiskā ceļā, taču šajā situācijā citu alternatīvu neesot bijis: "Protams, ja vien mēs kārtējo reizi nenosodītu ar visstingrākajiem teikumiem, kādi vien var būt, to rīcību, ko Asads ir veicis, un atkal izliktos par beigtiem, it kā nekas īpašs nebūtu noticis. Šis (Trampa lēmums - red.) bija adekvāts." 

Taujāts, kā notikušais ietekmēs ASV un Krievijas, kas ir Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīma atbalstītāja (tostarp arī zināms, ka minētajā aviobāzē varētu būt atradušies arī Krievijas pilsoņi), attiecības un vai šis nav sākums jaunam aukstajam karam, ministrs pauda, ka Situācija, kāda tā šobrīd izveidojusies Sīrijā, lielā mērā ir arī Krievijas atbildība. "No 2011.gada, kad faktiski sākās pilsoņu karš Sīrijā, kad notika ļoti daudz uzbrukumu Sīrijas civiliedzīvotājiem, Krievija un Ķīna bija tās, kas bloķēja ANO Drošības padomē jebkādus centienus risināt šo problēmu. Tad Krievija ieveda savu karaspēku, lielā mērā vienpusēji," skaidroja ministrs. Viņš gan atsaucās arī uz ASV amatpersonu pausto, ka Pentagons pirms uzbrukuma oficiāli vairākkārt brīdinājis Krievijas pusi par gaidāmajiem triecieniem, lai izvairītos no eskalācijas.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka pēc Trampa pavēles naktī no ASV karakuģiem uz Sīrijas aviobāzi izšautas 59 Tomahawk spārnotās raķetes, kas ir atbilde uz ķīmisko ieroču pielietošanu pret civiliedzīvotājiem Hān Šeihūnas pilsētā. ASV un Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka uzlidojumos ķīmiskos ieročus izmantoja tieši Asada spēki.

"Šonakt es pavēlēju dot militāru triecienu tam lidlaukam Sīrijā, no kura tika veikts uzlidojums, kura laikā izmantoti ķīmiskie ieroči. Atturēt ķīmisko ieroču izplatību un lietošanu ir vitāli svarīgs ASV nacionālās drošības jautājums," televīzijā pārraidītā uzrunā pēc raķešu trieciena paziņoja Tramps. Prezidents pārliecināti norādīja: "Nav šaubu, ka Sīrija izmantoja aizliegtos ķīmiskos ieročus, pārkāpa savas saistības, ko tai uzliek Ķīmisko ieroču konvencija. Gadiem ilgi līdzšinējie mēģinājumi izmainīt diktatora Asada uzvedību ir izgāzušies." 

Pēc uzbrukuma Krievija, aizstāvot Asadu, gan paziņoja, ka indīgā gāze izplatījusies nevis tāpēc, ka to uzlidojumā izmantojuši Asada režīma spēki, bet gan pēc tam, kad sabombardētas nemiernieku ieroču noliktavas, kurās esot bijuši ķīmiskie ieroči. Gan Rietumvalstis, gan Turcija, gan ķīmisko ieroču eksperti šim skaidrojumam netic.

 

 

Top komentāri

atkal viss pa vecam
a
Skaidrs. Pauze beigusies. Draudzene Hilarija aizmirsta, sākam sū... un lai... Trampam. Nožēlojami.
Yanny
Y
Bija tā. Zvana Trumps. Naktī, satraucies. Prasa, Edgar, ko man darīt? Edgars padomāja, izsvēra visu un teica - Donald, Tev nav alternatīvu. Mauc !
Juzis
J
Būtu brīnums, ja cilvēks bez mugurkaula runātu pretī saviem patiesajiem saimniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē