Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rinkēvičs par Ženēvas vienošanos: Tuvākās dienas Ukrainā parādīs vai tā tiek pildīta

Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uz ceturtdien Ženēvā panākto četru pušu apņemšanos apturēt vardarbību Ukrainā raugās ar piesardzīgu optimismu.

Rinkēvičs aģentūrai LETA skaidroja, ka pēc sarunām izplatītais paziņojums, kas cita starpā paredz Ukrainas austrumos nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu, ir laba apņemšanās, bet, protams, pats būtiskākais patlaban ir tas, lai šī apņemšanās arī tiek pildīta. "Tas lielā mērā ir atkarīgs no tā, cik konstruktīvi ir noskaņota Krievija, lai tiešām [..] izdarītu attiecīgu spiedienu uz šiem cilvēkiem," sacīja ministrs.

"Protams, ir būtiski arī tas, ka daudziem Austrumukrainā sarīkoto nemieru dalībniekiem tiek piedāvāta amnestija, izņemot tos, kuri vainojami cilvēku nāvēs. Turklāt būtiski ir tas, ka Ukrainas puse apņēmusies veikt plašu nacionālo dialogu ar visiem Ukrainas sabiedrības slāņiem, ar visiem reģioniem, lai izstrādātu pēc iespējas labāku un stabilāku valsts attīstības risinājumu," skaidroja Rinkēvičs.

Vienlaikus ministrs atzina - nedaudz bažīgu viņu dara tas, ka arī neilgi pēc Ženēvā panāktās vienošanās Ukrainas mediji ziņoja par valsts austrumos aizvien dzirdamiem automātisko ieroču un granātmetēju šāvieniem. "Tāpēc es esmu piesardzīgi optimistisks par šīs vienošanās dzīvotspēju," norādīja Rinkēvičs.

Viņš atzina, ka cita starpā arī Latvija ir gatava aktīvi iesaistīties Ženēvā panāktās apņemšanās īstenošanā, nosūtot savus cilvēkus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijā uz Ukrainu.

Vaicāts, vai ir kāds termiņš, kad puses konstatē, ka vienošanās tiek vai netiek pildīta, Rinkēvičs atbildēja noliedzoši, proti, šāda atskaites punkta neesot. Protams, nevar sagaidīt, ka dažās stundās situācija Austrumukrainā normalizēsies, taču jau tuvāko dienu notikumu parādīs, vai vienošanās reāli tiek pildīta, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka ASV, Eiropas Savienība (ES), Ukraina un Krievija ceturtdien Ženēvā vienojušās par kopīgu aicinājumu nekavējoties apturēt visu vardarbību Ukrainā, kur Maskavas atbalstītie prokrieviskie separātisti valsts austrumos sākuši sagrābt administrācijas un drošības iestāžu ēkas.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šonedēļ Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Iestāties par latviešu valodu

Temats par latviešu valodu un citām valodām mūsu sabiedrībā tiek aktualizēts laiku pa laikam, turklāt bieži tad, kad tuvojas vēlēšanas vai pavīd izmaiņas likumos un noteikumos.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē