Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

SC: Valsts vara ignorē pašvaldību prasības, tātad arī to iedzīvotājus

Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) reakcija uz protesta akciju , kuru Latvijas Pašvaldību savienība organizēja laikā, kad parlaments apsprieda valsts  budžeta projektu 2013. gadam,  ir spilgta ilustrācija ne tikai valsts attieksmei pret pašvaldībām, bet arī pret visiem valsts iedzīvotājiem, uzskata politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas frakcija.

"Visus pēdējos gadus valsts budžeta konsolidācija notikusi uz pašvaldību rēķina. Valsts apcirpa izdevumus sociālajām vajadzībām, samazinot dotācijas pašvaldībām. Un tieši pašvaldības bija spiestas atrast, un tās atrada finansējumu, lai atbalstītu  iedzīvotājus, kuriem tas visvairāk bija nepieciešams," saka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

Iedzīvotājiem  krīzes gados grimstot nabadzībā, strauji pieauga sociālo pabalstu, ko  izmaksā no pašvaldību budžeta, saņēmēju skaits. Valsts samazināja dotācijas pašvaldībām  sporta, mūzikas, mākslas skolu pedagogu, bērnudārzu audzinātāju darba samaksai, dotācijas sabiedriskajam transportam, bet vietējā vara spēja šiem mērķiem sameklēt līdzekļus savos  nelielajos budžetos. Dažām atsevišķām pašvaldībām iedotās valdības dāvaniņas nerisina problēmu kopumā. Kā šāda politika atbilst valdības prioritātēm – palielināt dzimstību un panākt, lai Latvijā atgriežas peļņā aizbraukušie? Kā šāda politika atbilst Eiropas pašvaldību hartai, kura aicina palielināt vietējās varas lomu? Vietējās pašvaldības taču, pats par sevi saprotams, ir tuvāk iedzīvotājiem un spēj efektīvāk identificēt un risināt viņu problēmas. Latvijā valdība tikai pārliek uz vietējo varu sociālo slodzi, nepiešķirot vajadzīgo finansējumu.

Apspriežot valsts budžeta projektu 2013.gadam, Ministru kabinets  par labu pašvaldībām neizmainīja iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju, atgādināja S.Dolgopolovs. "Pašvaldības prasības ir pamatotas un adekvātas. Tas, ka valdība tās ignorē, automātiski nozīmē: valsts vara nostāda sevi opozīcijā ne tikai pašvaldībām, bet arī visiem valsts iedzīvotājiem. Jo tieši pašvaldības savā teritorijā ik dienas risina reālas iedzīvotāju problēmas," norāda S.Dolgopolovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē