Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sprūds: Saistībā ar situāciju Ukrainā nekādus tālākos notikumu scenārijus nevar izslēgt

Pēc otrdien notikušajiem nemieriem saistībā ar situāciju Ukrainā nevar izslēgt nekādus tālākos scenārijus, tostarp sliktākos - par pilsoņu karu, kādas teritorijas atdalīšanos, aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. Viņš gan pats vēlas palikt optimists un domā, ka pilsoņu karam nevajadzētu notikt.

Kā ziņots, nekārtībās Kijevā otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vairāk nekā 20 cilvēki, tomēr precīzs upuru skaits nav zināms.

"Man gan joprojām liekas, ka tas [pilsoņu karš] nav tas pats ticamākais, iespējamākais scenārijs, jo nevajadzētu dzīvot šī konkrētā momenta iespaidā," sacīja Sprūds. Viņš norāda, ka situācija laiku pa laikam epizodiski eskalējas. "Mēs varam runāt jau nevis par tādu akūtu slimības fāzi, bet hroniski akūtu fāzi. [..] Mēs it kā daļēji zinām par šiem slimības cēloņiem - sadalītā Ukrainas sabiedrība, oligarhu vara, necaurskatāmība, lielā mērā ievainojama un vāja ekonomika un atkarība no Krievijas," situāciju raksturo Sprūds.

Ārpolitikas institūta direktors atzīst, ka "tas, ka Ukrainu neizārstēs tuvākajā laikā, tāpat ir skaidrs", jo, arī slēdzot kompromisus, nemieru cēloņi saglabāsies. Sprūdam gan pirmdien tā vien šķitis, ka protesti ir iegājuši mierīgākā fāzē un varētu pamazām pat norimt, bet otrdien viss izrādījās pretēji. "Man tomēr ir cerības, ka tas nav pilnībā izsvītrojams. Tomēr slikti kompromisi ir slēgti un slikts miers, bet miers, ir labāks par labu karu," izteicās eksperts.

Jautāts par to, vai opozicionāru izvēlētās protesta metodes ir atbilstošas un vai bija iespējas risināt miermīlīgā ceļā problēmas, Sprūds sacīja, ka opozīcija ir iespiesta starp varu, ielu un starp bailēm par sevi, lai viņu pozīcijas netiktu izkonkurētas. Viņaprāt, gan tomēr būtu jāmēģina slēgt kādu kompromisu ar pašreizējo varu, taču tas neesot vienkārši, jo opozīcija ir vāja.

Taujāts par to, kādēļ Latvijai būtu svarīgi, lai Ukrainā iestātos miers, institūta direktors klāstīja, ka ir plašs spektrs iemeslu, tostarp ģeopolitiskie aspekti un tas, ka Latvijai nākamgad būs Eiropas Savienības Padomes prezidentūra un jāatbild par Eiropas politiku.

Pēc Sprūda domām, ir divas kompromisa sastāvdaļas, kas nav vienkāršas. Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam esot skaidrs, ka, viņam aizejot no amata, viņš apmainītos ar bijušo premjerministri Jūliju Timošenko, kas atrodas ieslodzījumā. "Domāju, ka tas ir tas rēgs, ko viņš pats pret sevi radījis. Ja Timošenko ielika cietumā uz vairākiem gadiem par to, ka viņa pārkāpa savas pilnvaras, es domāju šeit, kad iet bojā cilvēki, atrast kādu pantu priekš Janukoviča varētu nebūt nekādas problēmas," klāstīja Sprūds. Viņaprāt, atrisinot situāciju miermīlīgi, Janukovičs varētu panākt, ka viņam nav jābaidās par savu dzīvību un brīvību. Savukārt otrs aspekts esot tas, ka opozīcijai ir grūti piekāpties nezaudējot.

Kā ziņots, Kijevā trešdien turpinās protestētāju un milicijas konfrontācija. Viss Neatkarības laukums ir dūmos, dzirdami sprādzieni. Nekārtībās otrdien un trešdien Kijevā dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki, bet simtiem ievainoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē