Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Strazds: Eiro nav sudraba lode, bet tikai īslaicīgs stimuls ekonomikai

Eiro ieviešana tiek uzskatīta par sudraba lodi, kas atrisinās visas problēmas, taču tā nebūt nav - eiro ieviešana būs īslaicīgs stimuls ekonomikai un, ja netiks risinātas konkurētspējas problēmas, tās vidējā termiņā parādīsies atkal ar jaunu spēku, videokonferencē Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvas vērtēja Nordea bankas Latvijā galvenais ekonomists Andris Strazds.

Tuvākā pusotra gada laikā Latvijas ekonomikā gaidāms silts un saulains laiks, salīdzināja ekonomists. Tuvākajā laikā Latvijas ekonomikas izaugsme turpināsies un tā varētu būt pietiekami strauja - vidēji 4% gada griezumā vai pat nedaudz augstāka. Bet vidējā termiņā, nerisinot konkurētspējai būtiskus jautājumus, izaugsmes rādītāji varētu atkal nokrist, lēsa Strazds.

Eiro ieviešana īslaicīgi stimulēs Latvijas ekonomiku, bet, kad šis efekts pakāpeniski pazudīs, konkurētspējas problēmas, ja netiks risinātas, parādīsies ar jaunu spēku. Jārisina tādi jautājumi kā profesionālās izglītības neatbilstība darba tirgus prasībām, zemā tiesu sistēmas efektivitāte, sliktais ceļu stāvoklis vai alternatīvu trūkums banku finansējumam kapitāla tirgū.

"Tieši reformu procesa apstāšanās, nevis iedzīvotāju skeptiskā attieksme pret eiro vai nerezidentu noguldījumi Latvijas finanšu sektorā ir galvenais drauds Latvijas ekonomikai turpmākajos gados," domā Nordea bankas Latvijā galvenais ekonomists.

Strazds norādīja arī uz vairākām eiro ieviešanas priekšrocībām - zemākas transakciju izmaksas un ārējās tirdzniecības apjomu pieaugums, iespēja Latvijai piedalīties eirozonai un Eiropas Savienības nākotnei būtisku lēmumu pieņemšanā.

Jūnija sākumā publiskotie Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas konverģences ziņojumi apstiprināja, ka Latvija ir izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus, lai ieviestu vienoto Eiropas valūtu. Eiropas Komisijas ziņojums bija viennozīmīgi pozitīvs un arī ietvēra rekomendāciju Eiropas Finanšu un ekonomikas ministru padomei balsot par Latvijas uzņemšanu eirozonā. Eiropas Centrālās bankas ziņojuma tonis bija daudz atturīgāks un arī savā paziņojumā tā vien norādīja, ka "Latvijas sniegums atbilst konverģences kritēriju atsauces vērtībām", vienlaikus paužot bažas par ekonomiskās konverģences ilgtspēju ilgākā termiņā, piemēram, attiecībā uz Latvijas spēju ievērot inflācijas kritēriju. Tomēr sagaidāms, ka Eiropas Finanšu un ekonomikas ministru padomes balsojums jūlijā par Latvijas uzņemšanu eirozonā būs pozitīvs. Arī finanšu tirgus dalībnieki patlaban jau ir pilnībā pārliecināti par to, ka 2014.gada janvārī latu nomainīs eiro, atzīmēja Nordea bankā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē