Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

SVF: Latvijā arī turpmāk būs augsts bezdarbs

Latvijā arī turpmākajos gados saglabāsies augsts bezdarbs, jo tas ir radies ne tikai pašreizējās ekonomiskās krīzes, bet arī dziļāku problēmu dēļ, tā intervijā Latvijas radio atzina Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvis Latvijā Deivids Mūrs.

Lai mazinātu bezdarbu un paaugstinātu Latvijas iedzīvotāju labklājības līmeni, SVF jaunākajā ziņojumā iesaka reformēt augstāko un profesionālo izglītību, valsts uzņēmumu pārvaldi, kā arī tiesu sistēmu.

"Starptautiskie pētījumi rāda - Latvija nesasniedz labus rezultātus inovācijas jomā. Cilvēki bieži vien atrod darbu ne pēc savas izglītības. Un šādu cilvēku ir salīdzinoši daudz. Tas pierāda - ir problēmas. Latvijā ir arī ļoti liels augstākās un profesionālās izglītības iestāžu skaits uz vienu iedzīvotāju. Apvienojumā ar zemo izglītības budžetu un sarūkošo studentu skaitu sanāk, ka katrā no ļoti daudzajām izglītības iestādēm nonāk pavisam neliels resursu daudzums. Tas savukārt noved pie kvalitātes problēmām," atzina D.Mūrs.

Vēl viena problēma izglītības jomā esot mazais zinātnisko publikāciju skaits. Tāpat neliels ir arī jauno zinātnieku skaits, kuri tikko ieguvuši doktora grādu.

"Piedāvājumi, kas tiek apspriesti, paredz samazināt izglītības iestāžu skaitu, motivēt iestādes apvienoties un piešķirt naudu saskaņā ar kvalitātes kritērijiem. Principā tas ir loģiski, bet realitātē mēs redzam, ka novērtēt kvalitāti ir ļoti, ļoti grūti. Te vēl ir diezgan daudz neskaidrību un daudzām iestādēm pamatoti ir bijusi diezgan liela neatkarība. Jebkuram ministram šajā situācijā būtu grūti veikt reformas," atzina D.Mūrs.

SVF pārstāvis uzskata, ka izglītības reforma ir būtiska ilgtermiņa prasmēm. Tieši pareizās prasmes ļaus cilvēkiem paaugstināt dzīves standartu ne tikai tagad, bet arī pēc pieciem un desmit gadiem.

"Programmas laikā mums bija divi mērķi. Vispirms mēs gribējām saprast, kas vispār valstij pieder, jo līdz 2010. gadam bija grūti saprast kas kam īsti pieder. Tādēļ būtisks solis bija izveidot skaidru sarakstu ar valsts uzņēmumiem. Kad bija skaidrs, kas valstij pieder, bija jāsaprot ko ar šiem uzņēmumiem darīt. Tad mēs vērtējām un izdarījām secinājumus, ko būtu vērts saglabāt kā valsts uzņēmumu, ko būtu vērts apvienot ar citām valsts institūcijām, un ko vajadzētu privatizēt, jo šīs uzņēmums valstij vairs nav nepieciešams. Bet, ja tas notiek, tad skaidri un caurspīdīgi," intervijā norādīja D.Mūrs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē