Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Točs: Var nenotikt Televīzijas un Radio apvienošana

Tieši politiskā spiediena trūkuma dēļ vienotā sabiedriskā medija projekts, visticamāk, tā arī tiks nolaists uz grunti. Tie, kuri līdz šim spieda, lai šis ļoti pretrunīgais projekts tiktu īstenots, ir zaudējuši savu politisko ietekmi. Lai arī visiem ir skaidrs, ka vienotā sabiedriskā medija projekts ir Sarmītes Ēlertes projekts, šobrīd tas ir projekts "bārenītis", kam trūkst autoritatīva virzītāja, lai tas tik tiktu realizēts.

Patiesā projekta virzītāja izvēlējusies atrasties ēnā, kamēr NEPLP nav spējīga, bet atbildīgā kultūras ministre nemaz negrib to aizstāvēt. Tāpēc Ainārs Dimants staigā apkārt žēlodamies, ka projektam trūkst politiskā atbalsta. Un tas, ka projektam trūkst atbalsta, esot "politiskais spiediens".

Taču tieši NEPLP pašai bija pienākums šo politisko atbalstu gūt, nodrošinot politiķu, žurnālistu un cilvēku vispār izpratni par šī projekta vajadzību. Svarīgs indikators tā pamatotībai ir sabiedriskā medija darbinieku atbalsts, bet tā nav. Jo kurš gan būs tik drosmīgs, ka pateiks, ka to atbalsta valsts televīzijā un radio strādājošie žurnālisti un tehniskie darbinieki? Latvijas Radio žurnālisti to ne tikai neatbalsta, bet aktīvi cīnās pret to un pareizi dara.

Jaunā sabiedriskā medija uzturēšana līdz 2018. gadam izmaksās aptuveni 89,2 miljonus latu, un visa tā rezultātā vienotais medijs saražotu par 35% vairāk oriģinālsatura nekā tagad. Koncepcija ir bla-bla-bla par piederību Eiropai un starptautiskajai kopienai, un nacionālo identitāti, un kvalitatīvu saturu, un konkurētspēju ar augstiem reitingiem vienlaikus. Izplūdušas, neko neizsakošas vai pat savstarpēji izslēdzošas lietas vienlaikus.

Jo kā gan var cīnīties par reitingiem un vēlēties izmest no sabiedriskā medija cilvēku mīlēto un Latvijā joprojām augstā līmenī esošo sportu? To var darīt tikai cilvēks, kas drīzāk lobē skandināvu privāto mediju, nevis Latvijas valsts medija intereses. Kā var runāt par kvalitatīvu mediju un mest 100 g kultūras uz nakts raidījumiem.

Sabiedriskajam medijam ir jākonkurē ar satura kvalitāti, nevis kvantitatīviem rādītājiem, kas var būt tikai papildu rādītājs. Sabiedriskā medija viedokļu dažādība nenozīmē tikai politisko viedokļu dažādību, bet vispirms satura dažādību, kas atspoguļo dažādo sabiedrību. Tam ir jābūt gan sporta, gan kultūras draugu, gan jaunu māmiņu, gan vecu makšķernieku kanālam, Latvijas tautas kanālam.

Nav jākautrējas no vārda "valsts", ja tas raksturo Latvijas valsti tās dažādībā, runājot par sabiedrisko mediju. Sabiedriskajam medijam nav jābūt vienvirziena Eiropas propagandas kanālam, nedz arī pie varas esošo politisko partiju darbību ziņu raidījumu kanālam. Jo ir arī cilvēki, kurus neinteresē politiskās ziņas, bet interesē kultūra.

Pašlaik absolūti nav skaidrs, kāpēc labās lietas, kuras ar vienotā medija palīdzību grasās īstenot tā virzītāji, nevar īstenot kavlitatīvi, bet atsevišķi televīzijas, radio un interneta kanāli. Tikmēr pastāv nopietnas aizdomas, ka jau sākotnējā mediju apvienošanas iecere bija atvieglot politisko kontroli pār sabiedriskā medija dažādo redakciju veidoto saturu, apdraudot vārda brīvību Latvijas valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē