Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vējonis: Aivars Lembergs rada draudus Latvijas valsts drošībai

"Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība).

Ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz viņa darbībām, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrijā.

Ministrs uzsver, ka Latvija kļuva par NATO dalībvalsti, paužot brīvu gribu, ar vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās Latvijas tautas ievēlētas Saeimas lēmumu. Latvijas parlaments ir ratificējis Ziemeļatlantijas līgumu, kas nosaka NATO darbību. NATO dalībvalstu bruņoto spēku atrašanos Latvijas teritorijā, lai kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienībām veiktu kopīgas militārās mācības, nosaka Latvijas valdības šī gada 6.maija lēmums.

"Izvērtējot Latvijas apdraudējuma analīzi saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, jāsecina, ka riski Latvijas drošībai ir ievērojami palielinājušies, tādēļ NATO militārās klātbūtnes pastiprināšana ir ļoti svarīgs atbalsts Latvijas valsts aizsardzībai un drošībai," norāda aizsardzības ministrs.

Attiecinot jēdzienu "okupācija" uz NATO karavīru atrašanos Latvijā, lai piedalītos kopīgās NATO militārajās mācībās, Lembergs ir maldinājis Latvijas sabiedrību, veicinot tās šķelšanos, kas vērtējami kā draudi valsts iekšējai drošībai. 

"Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikušie incidenti, kuros tika iesaistīti un cieta NATO karavīri, bija risināmi konstruktīvi un profesionāli, objektīvi izvērtējot apstākļus, sadarbojoties visām pusēm. Aivara Lemberga kā pašvaldības amatpersonas neapdomīgie paziņojumi liecina par pašvaldības gatavības trūkumu efektīvi risināt radušos situāciju," uzsver Vējonis.

Ministrs izsaka pateicību Valsts policijai, kas operatīvi veikusi izmeklēšanu, aizturot uzbrucējus, kuri Ventspilī uzbruka NATO bruņoto spēku jūrniekiem. Ministrs norāda, ka Militārā policija turpinās pastiprināti pievērst uzmanību NATO bruņoto spēku karavīru uzvedībai sabiedriskās vietās.

"Kopš Krievijas agresijas pret Ukrainu NATO, pamatojoties arī uz Baltijas valstu paustajām bažām, ir pieņēmusi lēmumu sniegt papildus drošības garantijas Latvijai un pārējām NATO austrumu robežas valstīm. Garantijas ietver papildus kaujas un izlūklidmašīnu izvietošanu, kā arī papildus karavīru, kuģu un bruņutehnikas dalību militārajās mācībās Baltijas reģionā. Tas ir liels mūsu sabiedroto atbalsts Latvijas drošības stiprināšanā. Mēs to novērtējam, esam par to pateicīgi un pārliecināti, ka, turpinot līdzšinējo ciešo sadarbību ar saviem NATO partneriem, stiprināsim Latvijas drošību pret iespējamajiem apdraudējumiem," uzsver aizsardzības ministrs.

Jau ziņots, ka Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kā arī Latvijas aizsardzības un ārlietu ministram, kurā saistībā ar NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī prasa atvainošanos. Cita starpā viņš norāda: "Tā kā daļa militārpersonu ignorēja Latvijas Republikas likumus, viņu uzvedība drīzāk atbilst okupantu uzvedībai."

Savukārt valdību veidojošās partijas piektdien, 16.maijā, ārkārtas koalīcijas sēdē plāno diskutēt par drošības stāvokļa novērtējumu pašvaldībās, tostarp plānots izvērtēt Ventspilī notikušos incidentus, kuros iesaistīti NATO karavīri. Sanāksmē plānots arī pārrunāt Lemberga izteikumus par NATO karavīriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē