Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Visas diagnostikas iekārtas Latvijā nav Zimbabves līmenī

Atsaucoties uz šodien laikrakstā Diena publicēto interviju ar P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas institūta profesori Ilzi Štrumfu, veselības aprūpes speciālisti piedāvā savu viedokli par diagnostikas līmeni Latvijā, norādot, ka nebūt ne visā valstī tehnoloģijas ir Zimbabves līmenī.

Ar viedokli dalās: LR Veselības ministrijas galvenā onkoloģe asoc. prof. Dace Baltiņa, Latvijas Onkoloģijas biedrības prezidents asoc. prof. Jānis Eglītis, Latvijas patologu biedrības prezidente Dr. med. Inta Liepniece-Karele, Starptautiskās patologu akadēmijas Baltijas Patologu biedrības prezidents Dr. med. Sergejs Isajevs, RAKUS Patoloģijas Centra vadītājs Dr. Andris Šmits.

Atsaucoties uz laikrakstā Diena publicēto rakstu par patoloģijas dienesta neapmierinošo stāvokli, kas vienpersoniski pēc profesores Ilzes Štrumfas domām pielīdzināms Zimbabvei, vēlamies informēt, ka šāds skatījums izriet no situācijas P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un nekādi nav attiecināms uz visām citām patoloģijas laboratorijām valstī. Izbrīnu rada tas, ka profesores Štrumfas tiešā vai pastarpinātā vadībā šajā laboratorijā top gan zinātniski pētījumi, gan tiek aizstāvētas disertācijas patoloģijā. Kā tas ir iespējams, strādājot ar tik aizvēsturisku un "bezcerīgi novecojušu tehnoloģiju"?

Valstī lielākā patoloģiskā laboratorija, kurā tiek veikti gandrīz 80% visu ļaundabīgo audzēju izmeklēšana, ir SIA Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (turpmāk tekstā RAKUS) Patoloģijas centrs. Centrs ir apgādāts ar nepieciešamo aparatūru, kas regulāri tiek papildināta ar jauniem moderniem iepirkumiem. Turklāt šī iestāde kopš 2015. gada 1. aprīļa ir akreditēta kā atbilstoša Eiropas standartiem (LVS EN ISO 15189:2013 standarts un tai piešķirts LATAK reģistrācijas Nr. LATAK- M-517-00-2015). Latvijā ir tikai trīs laboratorijas, kas atbilst šiem augstajiem kritērijiem – RAKUS Patoloģijas centrs, Akadēmiskā histoloģiskā laboratorija un laboratorija Jelgavā. Tāpat moderns aprīkojums par ERAF projektu līdzekļiem ir nonācis arī citu reģionālo laboratoriju rīcībā. SIA RAKUS Patoloģijas centrā strādā augsti kvalificēti speciālisti ar sevišķi lielu pieredzi tieši onkoloģiskā audu materiāla izmeklēšanā un, kuri savas zināšanas ir pilnveidojuši, stažējoties vadošajās Eiropas un ASV klīnikās, ka arī regulāri apmeklējot starptautiskas konferences un simpozijus. Vidējais darba stāžs ārstiem patologiem RAKUS ir 21 gads, bet vidējais darba stāžs biomedicīnas laborantiem – 17 gadi. RAKUS Patoloģijas centrs un Akadēmiskās histoloģiskās laboratorijas speciālisti iesaistās arī zinātniskos pētījumos, ko pierāda lielais nozīmīgo publikāciju skaits PubMed datu bāzē. Turklāt šo publikāciju zinātnisko izmantojamību raksturojošais impaktfaktors variē 2-14 punktu robežās, kamēr P. Stradiņa KUS Patoloģijas institūta patologu un RSU darbinieku publikācijām tas nepārsniedz 0,49-1,5 punktus.

RAKUS patoloģijas centrā visiem pacientiem, kam vien tas nepieciešams, tiek veikta audu materiāla imūnhistoķīmiskā izmeklēšana un galīgā atbilde Ārstu Birojā (datorizēta medicīnisko datu sistēma) pieejama 7 darba dienu laikā. RAKUS Patoloģijas centrā nereti nonāk P. Stradiņa KUS paņemts materiāls audu imūnhistoķīmiskai izmeklēšanai, jo tur to neveic. Citkārt P. Stradiņa KUS operēto slimnieku audu materiāls tiek sūtīts pat uz Lietuvu, kā par to liecina pacientiem izsniegtās atbildes angļu valodā. Ja gadījumā slimnīca pērk šādu ārpakalpojumu, tad tai arī par saviem (ne pacienta līdzekļiem!) jānodrošina tulkojums valsts valodā. Nav skaidrs, kāpēc P.Stradiņa KUS uzņemas vēža slimnieku aprūpi, ja nespēj nodrošināt pilnvērtīgu patoloģisko diagnostiku.

2014. gadā RAKUS Patoloģijas centrā 37 828 pacientiem veikti pavisam 186 912 audu materiāla izmeklējumi, bet 27 409 gadījumos – citoloģiskie (šūnu) izmeklējumi. Visi preparāti tiek krāsoti pēc standarta metodes ar hematoksīlīnu un eozīnu un nepieciešamības gadījumā vēl arī ar citām metodēm dzelzs, amiloīda, tauku, gļotu u.c. vielu klātbūtnes noteikšanai. 2014.gadā RAKUS Patoloģijas centrā   3 872 pacientiem veiktas arī  19 360 imūnhistoķīmiskas reakcijas. Īpaši izceļama RAKUS Patoloģijas centra pieredze tieši audzēju diagnostikā, kas pēdējā laikā būtiski pieaug. Tāpat RAKUS Patoloģijas centrā onkoloģiskiem pacientiem veic arī specifisku mutāciju noteikšanu ar imūnhistoķīmisku un in situ hibridizācijas metodi. Centrā ir 15 jauni mikroskopi, kā arī automatizēta imūnhistoķīmiskās izmeklēšanas kaskāde, jauni audu procesori u.c. iekārtas. Patoloģijas Centrs onkoloģiskiem slimniekiem regulāri veic cito! (ātro) izmeklēšanu operācijas laikā, kad audzēja diagnostika notiek 10-15 minūšu laikā. 2014. gadā ir veikti vairāk nekā 3 800 šādi izmeklējumi. Vēl RAKUS Patoloģijas centrā veic arī pēcnāves izmeklējumus gan stacionāros, gan mājās mirušajiem, ieskaitot arī pacientus ar bīstamām slimībām (HIV/AIDS, tuberkuloze, Kreicfelda-Jākoba slimība u.c.), kuru skaits, pieaugot migrantu plūsmai, varētu pieaugt. 

RAKUS Patoloģijas centrā jau ir ieguldīti vairāk nekā miljons eiro materiāltehniskās bāzes uzlabošanai un modernizēšanai. Tikai pēdējo piecu gadu laikā vien RAKUS Patoloģijas centrā iepirktas 40 laboratorijas aprīkojuma vienības, tai skaitā 15 jauni mikroskopi par kopējo summu 121 188 eiro.

Šīs vēstules mērķis ir pievērst Veselības ministrijas un plašsaziņas līdzekļu uzmanību reālajai situācijai, nevis vienpersoniskam profesores Ilzes Štrumfas skatījumam uz, viņasprāt, galīgi neapmierinošo patoloģiskā dienesta stāvokli valstī, kas patiesībā raksturo tikai un vienīgi stāvokli vienā konkrētā slimnīcā. Šāda publikācija nevilšus rada iespaidu par pasūtījumu, lai kārtējo reizi “glābtu” P. Stradiņa KUS, kuras patoloģijas dienests jau daudzus gadus ir pašas profesores Ilzes Štrumfas pārraudzībā.  



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē