Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zemnieku federācija: Zemes iegādes grozījumi veicinās mazo saimniecību attīstību

No grozījumiem likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" ieguvēji būs arī mazās un vidējās saimniecības, kas turpmāk varēs plānot savu attīstību un paplašināšanos ilgtermiņā, nebaidoties no ārvalstu vai citu zemes uzpircēju ietekmes, pārliecināta Latvijas Zemnieku federācijas (LZF) valdes priekšsēdētāja Agita Hauka.

LZF biedru vidū ir virkne ar mazajām un vidējām saimniecībām, kas nereti saskaras ar šķēršļiem, kas apgrūtina vai padara neiespējamu zemes iegādi, kas atrodas tuvumā esošai saimniecībai vai arī tiek nomāta. Hauka atzīst, ka situācija, kad zemes izpērk turīgi investori, tā vietā, lai dotu iespēju mūsu pašu saimniecībām attīstīties un paplašināt savas apstrādājamās teritorijas, nav normāla un neveicina lauku attīstību. "Zemes pirmpirkuma tiesībām ir jābūt tiem, kas grib zemi attīstīt un izmantot to kā ražošanas resursu. Īpaši tas attiecināms uz mazajām saimniecībām. Ir zināmi neskaitāmi gadījumi, kad zemniekiem deguna galā tiek nopirktas jau nomātās zemes vai tuvumā esošās. Uzskatu, ka, jo vairāk Latvijas lauksaimniekiem, arī mazām un vidējām saimniecībām, īpašumā būs zeme, kas tiek mērķtiecīgi apsaimniekota, jo dzīvāki būs mūsu Latvijas lauki," pauž Hauka.Viņa atzīst, ka Latvijā ir ļoti daudz mazas ģimenes saimniecības, kas jau gadu gaitā ir pierādījušas, ka var un prot sekmīgi apstrādāt lauksaimniecības zemi un izmantot lauksaimniecību kā resursu, lai apgādātu ģimeni un attīstītu saimniecību. "Ja valsts atbalstīs mūs un sakārtos zemes iegādes jautājumus, domājot par lauksaimniecības attīstību, tas būs vēl viens atbalsta mehānisms, lai arī mazie lauksaimnieki varētu sekmīgi strādāt un attīstīties," uzskata Hauka."Pēdējos gados būtiski mainījies skatījums uz lauksaimniecības nozari. To par perspektīvu sāk uzskatīt arvien vairāk jaunie lauksaimnieki - profesionālo skolu audzēkņi, kā arī jaunas ģimenes, kas atgriežas Latvijā un vēlas nodarboties tieši ar lauksaimniecību. Dažiem no viņiem ir jau zemes, kas mantotas no ģimenes locekļiem vai nelielas platības, kas iegādātas pašu spēkiem. Tomēr līdz šim viņi nav tikuši pasargāti no tā, ka uzrodas kāds lielais investors un iegādājās zemi, kuru viņi paši labprāt apgūtu. Pateicoties jaunajiem grozījumiem, ieguvēji būs arī šie jaunie un strādāt gribošie lauksaimnieki, kas ar savu darbu var dot būtisku pienesumu Latvijas tautsaimniecībā nākotnē," domās dalās LZF valdes loceklis Agris Veide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība – aktualitāte Eiropā

Aizvadītajā nedēļā Strasbūrā noritēja Eiropas Parlamenta (EP) pirmā šī rudens sesija, un līdz ar to darbu ar pilnu jaudu ir sācis jūnijā ievēlētais EP sastāvs.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē