Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Barnjē: Džonsona Brexit stratēģija ir nepieņemama

Eiropas Komisijas (EK) Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām adresētā vēstulē jaunā Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona nostāju ceturtdien nosaucis par nepieņemamu.

Džonsons, kas premjera amatā stājās trešdien, paziņojis, ka nepieciešams panākt jaunu vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kurā vairs nebūtu tā dēvētā pagaidu risinājuma Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

E-pasta vēstulē dalībvalstu valdībām Barnjē norādījis, ka šī Džonsona prasība, "protams, nav pieņemama" un tās apmierināšana "nav Eiropadomes pilnvarās".

Bezvienošanās Brexit nekad nav bijis vēlamais iznākums, "taču mums visiem jābūt gataviem visiem scenārijiem," raksta Barnjē.

Džonsons ceturtdien paziņoja, ka šobrīd par "prioritāti" jāpasludina gatavošanās bezvienošanās Brexit, taču Barnjē brīdinājis, ka tādējādi britu premjers mēģina iedragāt pārējo 27 bloka dalībvalstu vienotību.

Arī līdzšinējais EK prezidents Žans Klods Junkers telefonsarunā ar Džonsonu "saskaņā ar Eiropadomes vadlīnijām" ceturtdien atkārtoti norādījis, ka esošā Brexit vienošanās ir labākā un vienīgā iespējamā vienošanās.

Kā savukārt pavēstījis Džonsona preses sekretārs, Lielbritānijas premjerministrs Junkeram norādījis, ka vienīgā iespēja izvairīties no bezvienošanās Brexit ir atteikšanās no pagaidu risinājuma.

Džonsons piebildis, ka Brexit vienošanās, kuru ar Briseli noslēgusi viņa priekštece Terēza Meja, pašreizējā formā negūs Lielbritānijas parlamenta akceptu.

Tikmēr Barnjē savā e-pasta vēstulē piesaucis iespējamo Lielbritānijas parlamenta deputātu pretestību, ja Džonsons mēģinātu īstenot bezvienošanās Brexit.

"Šajā kontekstā mums uzmanīgi jāvēro turpmākās politiskās un ekonomiskās reakcijas" uz Džonsona ceturtdienas runu parlamentā, uzsvēris Barnjē. "Jebkurā gadījumā, no mūsu puses svarīgi ir saglabāt mieru, turēties pie mūsu principiem un vadlīnijām, demonstrējot [visu dalībvalstu] solidaritāti un vienotību."

Noslēgumā viņš norādījis, ka visu vasaru būs gatavs sarunām gan ar Lielbritānijas, gan ES līderiem, ja kādam būtu kādi jautājumi.

 

Top komentāri

hmm
h
Kas pusēm būtu darāms, ja ir gaidāms Brexit bez līguma? Piemēram, kas darāms, lai aviosatiksmei nebūtu traucējumu? Jāsakārto jautājumi, kas saistīti ar aviosatiksmi. Jo vairāk šādus sīkus jautājumus sakārtos, jo labākas būs attiecības un jo lielāka iespēja vienoties arī par kādu lielāku sadarbību. Jāsāk ar to, kur nav strīdu.
.
.
Līdz šim EK ir nodarbojušies ar brutālu diktātu, iedzīšanu stūrī un roku izgriešanu attiecībā pret britiem. To var saprast, jo Briseles planktons saprot, ka var sākties domino efekts, tāpēc tiek demonstrēts, kas notiks ar tiem, kas vēlas izstāties no impērijas. Ceru, ka Džonsonam būs stingrs mugurkauls.
skats no malas
s
"Žans Klods Junkers norādījis, ka esošā Brexit vienošanās ir labākā un vienīgā iespējamā vienošanās". Ja Junkeram tā ir labākā, tad jau britiem tā ir sliktākā. Kāpēc lai briti gribētu piekrist sliktākajam variantam? Bezvienošanās Brexit ir neitrāls, ne labs, ne slikts, vienkārši neitrāls.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits