Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Talsos teju neviens nevēlas fotografēties - uztraucas par savu vai radinieku darbu, ja pateiks ko sliktu par domes vadību

Bībeliski vārdi un cīņu priekšnojautas Talsos

Kā pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām jūtas Kurzemes puses ļaudis? Māsas Kolātes dodas uz Talsu pusi, kur svētdienā pavisam viegli iedzīvināt klasiķa gleznu dabā, tomēr par politiku cilvēki labprātāk izsakās anonīmi.

Uz Talsu novadu dodamies svētdienā.Tā kā līdzšinējā pieredze rāda, ka brīvdienās novados kādu atrast var būt grūtāk nekā darbdienās, veicam izpēti un aptaujājam pazīstamos talseniekus, kur svētdienās pulcējas cilvēki. Atbilde skaidra – vai nu baznīcā, vai Maxima. Izvēlējāmies pirmo un paceļam līdz galamērķim ar godu pieminējām latviešu glezniecības vecmeistaru Jani Rozentālu. Vienojāmies par savu priekšvēlēšanu programmu – dzīvās variācijas par Rozentāla gleznu No baznīcas būtu jārealizē visos novados, kuros viesojamies.

Talsu luterāņu baznīcai šogad aprit 450 gadu, un, šķiet, viss notiek, jo mašīnu laukumā un netālajās ieliņās ir daudz. Daži no baznīcas mūk ārā pirms laika, kaut arī beigās paredzēts mielasts un vīns.

Neviens nedara pretēji – proti, nekavē dievkalpojumu un nenāk tikai uz beigām, lai sarītos maizi un vīnu.Satiekam Mairu, kura ar mēdz apmeklēt dievkalpojumus, taču šoreiz viņa atnākusi sagaidīt savu māti. Mairai ir trīs dēli un šodien gribas ieskapēt bērnus mammai un ar draudzeni aizbraukt uz jūru. Braukšot uz Upesgrīvu, tā esot visnotaļ tipiska vieta, kurp talsenieki brauc jūru satikt. Kad Maira ir pie jūras, viņa tur atstāj visu klapatu kravu. Draudzene esot pamanījusi, ka šobrīd vajag atkal.

Pēdējos četrus gadus Maira ir bez darba. Izglītība gan ir laba. Mācījusies Jelgavā – Latvijas Lauksaimniecības universitātē ekonomiku. Apgūta arī pavāra pārtikas tehnologa profesija. To viņai nenoslēpt, jo kādā brīdī aizrunājas par to, cik ilgi un kā sautējams jērs, ka šķīvim, uz kā pasniedz ēdienu, arī jābūt sasildītam, kā var tikt pie garšīgiem baklažāniem un kādi riski ir, ja ir darīšana ar Briseles kāpostiem.

Maira nav sajūsmā par pašvaldības darbu sociālajā jomā. Viņa mēģinājusi dabūt kompensāciju par brillēm jaunākajam dēlam, kuram gada laikā vajadzējis trīs brilles. Katras maksā ap 100 eiro. Pašvaldība atteikusi, jo sievietei neesot maznodrošinātā statusa. Taču iegūt to šķiet pārlieku sarežģīti un arī pazemojoši. Vēl, runājot par personālijām, sieviete atceras, kā Talsu novada domes priekšsēdētājs palielinājis sev algu. Tas bijis pirmais darbs, ko viņš, atgriezies mēra amatā, esot izdarījis. Viņš arī esot saņēmis dāvanu no mammas 50 000 eiro vērtībā – kā tad!

Mairai nav bail kritizēt domi, jo viņa tāpat tūliņ, tūliņ brauks prom uz Angliju, kas, var nojaust, nav viegls lēmums. Taču tur viņai ir draugi un radi. Gan jau palīdzēs iekārtoties darbā. Citādi šeit, Talsos, tik ilgi esot bez darba, dzīve lēnām ieslīd depresijas režīmā. Viņa arī ir vienīgā pilsētniece, kas nebaidās fotografēties. Citi uztraucas par savu vai radinieku darbu, ja pateiks ko sliktu par domes vadību.

Olga (vārds mainīts) dzīvo daudzstāveņu rajonā. Viņa tagad, pēc studijām, palikusi strādāt Rīgā, taču bieži brīvdienās brauc ciemos pie ģimenes. Aizrunājamies par iepriekšējo laiku, un jaunā sieviete atceras,ka tad, kad skolas laikā ar klases biedriem gājusi uz kino, nereti vajadzējis uz ielas vēl salasīt potenciālos kinomīļus, jo seanss notika tikai tad, ja bija vismaz septiņi skatītāji.

Pagājušajā sasaukumā bija cits mērs. Sieviete atceras, ka viņam bijuši nelabvēļi. Piemēram, kādu dienu pie viņa mājas atrasts "spridzeklim līdzīgs priekšmets". Viss, kā pienākas! Olga, protams, piedalīsies vēlēšanās. Nav tā, ka viņa vienmēr rūpīgi pa punktiem izlasa katras partijas programmu, taču piedāvājumam ar acīm gan pārskrien pāri, tā ka viņa zina, par ko un kāpēc balso.

Lai gan līdz sarakstu iesniegšanai vēl ir laiks, Olga dzirdējusi, ka Talsos kandidēšot arī kaut kāds jauns politiskais spēks. Varbūt tad būtu vērts apsvērt balsot par to. Šādu versiju apstiprina arī citi mūsu uzrunātie novada iedzīvotāji.


Visu rakstu par to, ko māsām Kolātēm par priekšvēlēšanu gaisotni Talsos atklāja vietējie iedzīvotāji, lasiet žurnāla SestDiena 31.marta - 6.aprīļa numurā!

Top komentāri

nolāpīts
n
Esmu slikts kristietis un sen neesmu bijis pie dievgalda, tomēr šo divu kazu muldēšana par "vīnu un mielastu" mani patiesi aizskar. Vēlos jautāt mēdijam vai šādas ppppp laiž pie rakstīšanas, lai tracinātu cilvēkus? Nožēlojami ļautiņi!
TYT
T
Tas par to Upesgrīvu gan ir par traku. Tā nu galīgi nava gan. Kurš būs samaksājis par šo apgalvojumu? Kam tas, galu galā, ir izdevīgi? Vēl, es jums teikšu, Talsos ir arī Rimijs, ne tikai Mahima. Tur arī cilēki iet. Linda Lēn un Intars Busulis arī ir no Talsiem. Bet Rozentāla gleznā, ziniet, nav nevienas mašīnas redzamas. Tur nu gan Kolātes šķībi nolēja.
gribu visu zināt!!!!!!
g
izlasot "šodien gribas ieskapēt ....", un vēl dažas citas šajā rakstā atrodamās "gara pērles", gribas pajautāt laikrakstam "Diena" - vai Jums nav kaut nedaudz neērti par to, ka publicējat tik rakstītnespējīgu personu uzrakstīto?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata