Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

SestDienas receptes: Ķirbju sezona

Šoreiz abās receptēs izmantots vārīts un blendēts ķirbju biezenis – tas ir ērts veids, kā sagatavot lielāku daudzumu ķirbja. Kādu laiku šādu biezeni var uzglabāt ledusskapī, bet, ja nesanāk iztērēt, var arī pa porcijām sasaldēt. Abas šīs nedēļas receptes tapušas no Butternut šķirnes ķirbja – tā, kuram vismazāk sēklu un kurš izskatās pēc bumbiera.

Humoss ar ceptiem ķiplokiem un ķirbju biezeni

​Šī recepte ir no sērijas "garšos pat ķirbju neēdājiem" – patiesi, humoss ar spirgtu garšu un patīkamu konsistenci! 

Sastāvdaļas:

  • ap 250–300 ml ķirbju biezeņa (pagatavošana otrā receptē)
  • 1 mazā kārbiņa konservētu turku zirņu
  • 2 ēdamkarotes sezama sēklu
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • šķipsniņa kaltēta čili pulvera
  • mazliet ūdens, ja prasās pašķidrināt (atkarīgs no ķirbja šķirnes)
  • sula no ½ citrona
  • sāls un pipari pēc garšas
  • grauzdētas ķirbju sēklas pasniegšanai

     

Gatavošana"

1. Mazā panniņā sakarsē olīveļļu un pāris minūtes apcep veselas, nomizotas ķiploka daivas, līdz tās kļūst zeltainas.

2. Citā sausā pannā apgrauzdē sezama sēklas, līdz tās sāk smaržot un zeltoties (ne brūnēt!).

3. Blenderī ber turku zirnīšus bez šķidruma, ķirbju biezeni, grauzdētās sezama sēklas, apceptos ķiplokus ar visu eļļu, kā arī garšvielas un citrona sulu. Visu sablendē viendabīgā masā. Ja nepieciešams, pielej mazliet ūdens.

4. Servē, pārkaisot apgrauzdētas ķirbju sēklas. Ļoti garšīgi ar tostētām maizītēm!


Ķirbju un puķkāpostu biezzupa ar ingveru

Rudenim piemērota sātīga un sildoša zupiņa, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar saldo krējumu vai sieru, taču piedevas var arī nepievienot – tāpat garšo labi! Labi sader ar grauzdētām sēkliņām, maizes grauzdiņiem un zaļumiem.

Sastāvdaļas:

  • 1 vidējs sīpols
  • 2 seleriju kāti
  • 1 paliels burkāns
  • eļļa un sviests cepšanai
  • svaiga ingvera sakne (apmēram 2 ēdamkarotes rīvētā veidā)
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 300 ml dārzeņu vai vistas buljona
  • ap 700 ml ķirbju biezeņa ūdens (pēc nepieciešamības, ja zupu gribas šķidrāku)
  • 1 neliels ziedkāposts
  • šķipsna kaltēta timiāna
  • šķipsna maltu kumīna sēklu sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana:

1. Ķirbi (kādu pusi no vidēja lieluma sviesta ķirbja) nomizo, sagriež kubiņos un apmēram 10 minūšu pavāra, tad nolej ūdeni un sablendē biezenī. Nomēra apmēram 700 ml biezeņa.

2. Sīki sakapā sīpolu, seleriju kātus sagriež ripiņās, burkānu pusripās. Katlā ielej eļļu un izkausē sviestu, ber iekšā sīpolus, seleriju kātus un burkānus un maisot apcep kādas piecas minūtes.

3. Pieliek smalki sarīvētu ingvera sakni un sīki kapātas vai spiednē izspiestas ķiploka daivas, maisot mazliet apcep. Tad pievieno buljonu, ķirbju biezeni, garšvielas un mazās rozetītēs sadalītu ziedkāpostu.

4. Noregulē pavisam nelielu karstumu, uzliek vāku un ļauj sutināties apmēram 30 minūšu. Laiku pa laikam apmaisa (vēlams katls, kas "nerauj" klāt!).

5. Kad ziedkāposti mīksti, zupu mazliet padzesē un sablendē – ja gribas šķidrāku, var pievienot nedaudz ūdens. Pagaršo, vai kā netrūkst, un pasniedz galdā ar piedevām pēc izvēles!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata