Brīnišķīgā puravu uzkoda ar vārītām olām
Uzkoda ir garšā bagātīga, lai gan sastāvdaļu receptē ir maz – šī ir tā reize, kad mazāk ir vairāk! Ja garšo puravi, šis būs topa ēdiens un arī laba iespēja garšīgi izmantot vārītas olas.
30 minūšu/2 porcijas/Vienkārši
Sastāvdaļas
- 3puravu kāti (baltā un gaišzaļā daļa)
- 3 ēd. k. sviesta
- ½ tējk. cukura
- 70 ml sausā baltvīna
- 70 ml vistas vai dārzeņu buljona
- krietna šķipsniņa svaiga timiāna lapiņu (apmēram 1 tējkarote)
- 1 ēd. k. citrona sulas
- sāls, pipari
Gatavošana
1. Puravu cietos galus, kur sakne, nogriež tikai mazliet, lai vēl nedaudz paliek – tas palīdzēs puraviem sutinoties neizjukt. Katru puravu pārgriež gareniski uz pusēm un ieliek bļodā ar aukstu ūdeni, lai izskalojas smiltis, ja tādas starp lapām ir. Pēc 10 minūtēm puravus izņem no ūdens un rūpīgi nosusina.
2. Lielā pannā izkausē divas ēdamkarotes sviesta, iekaisa pustējkaroti cukura, apmēram ¼ tējkarotes sāls un liek puravus cepties ar pārgriezto pusi uz leju. Uz nelielas uguns cep apmēram piecas minūtes, līdz puravi sāk jauki karamelizēties. Tāpat mazliet apcep no otras puses.
3. Apgriež puravus atkal ar grieztajām pusēm uz leju, pievieno vīnu, buljonu un svaigu timiānu, nogriež pavisam mazu karstumu, uzliek pannai vāku un ļauj sutināties 10–12 minūšu, līdz tie mīksti.
4. Izņem puravus no pannas, noliek maliņā un apsedz ar vāku, lai neatdziest. Pannā esošo šķidrumu uzsilda, pievieno atlikušo ēdamkaroti sviesta un citrona sulu. Samaisa, pagaršo, vai nevajag vēl sāli un piparus. Tad lej mērcīti pāri puraviem un pasniedz galdā. Ļoti rekomendēju ar vārītām olām!
Šajā gadījumā tiešām iesaku neaizstāt timiānu ar citu garšaugu, jo timiāns dod ļoti labu garšas noti.
Olu un iebiezinātā piena kūciņa
Šo interesanto kūkas recepti esmu aizguvis no šefpavāra Havjera Garsijas, kad pirms vairākiem gadiem kopā strādājām restorānā. Kūka esot meksikāņu tradicionālā, bet vajadzīgie produkti piemeklēti no mums pieejamiem un labi zināmiem. Katrā ziņā – ir vērts pamēģināt!
70 minūšu/6 porcijas/interesants process
Sastāvdaļas
- 60 g cukura (var mazliet vairāk, ja gribas, lai karameles garša ir intensīvāka)
- 1 ēd. k. ūdens
- 4–5 olas (ja ļoti lielas, pietiks ar četrām)
- 250 g kārba iebiezinātā piena ar cukuru
- 250 g kārba iebiezinātā piena bez cukura
- 200 ml piena
- rīvētas miziņas no 1 laima vai citrona
Gatavošana
1. Pannā ieber cukuru, pielej ēdamkaroti ūdens un uz vidēji karstas plīts izkausē, un maisot vāra, līdz cukurs kļūst brūns un sāk jau piedegt, jo tad veidojas vajadzīgais rūgtumiņš. Karameli uzreiz lej cepamtraukā, kam malas mazliet ietaukotas ar sviestu. Karameli ātri izlīdzina, lai traukam nosegts dibens, – te jādarbojas žigli, jo tā ātri dziest un kļūst cieta.
2. Atsevišķā bļodā iesit olas un ar mikseri sakuļ, līdz masa kļūst vienmērīga, biezāka un gaišāka. Pielej visus trīs pienus, pieber laima miziņas, kārtīgi samaisa un lej uz karameles.
3. Cepamtrauku pārsedz ar foliju un liek krāsnī ūdens peldē (lielākā traukā ar ūdeni) – ūdenim jābūt tādā līmenī, lai tas vāroties neskalotos iekšā kūkas traukā.
4. Cep 150 grādos sakarsētā krāsnī vienu stundu, līdz krēms sarecējis. Tad trauku ņem ārā no krāsns, mazliet pagaida, uzliek pa virsu šķīvi, apgriež trauku augšpēdus un uzslidina kūku uz šķīvja – karamelizētā puse būs augšpusē. Atdzesē, tad ieliek ledusskapī uz pāris stundām. Dekorē Lieldienu noskaņās.