Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Neierastas garšas šarms

Ir tādi ēdieni un dzērieni, kuros kopā saliktas šķietami nesaderīgas sastāvdaļas, taču garšo pārsteidzoši labi. Daži piemēri: sinepes un medus, kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu, vista ar ananasiem, piena zupa ar siļķi… Tiem, kas raduši ēst visādus brīnumus no dažādu pasaules tautu virtuvēm, varbūt arī nav nekāds pārsteigums, tomēr vienkāršam ēdējam varētu būt gan. Lūk, to tad šoreiz arī piedāvājam: neparastus garšu salikumus, kas garšo labi!

Zemeņu salsa

Izklausās savādi? Zemenes ar sīpoliem? Hmmm… Un vēl kinza?? Te uzreiz padoms kinzas neēdējiem: vismaz pamēģiniet, jo pieredze rāda, ka pat kinzas nīdējiem šī salsa garšo. Ar ko kopā to baudīt? Ar grilētu lasīti, vistu, garnelēm, iekš tako vai vienkārši kā salātus!

Šai receptei nevajag pašas garšīgākās ogas – lieliski derēs arī ūdeņainākas un skābākas zemenes.

20 minūšu/6 porcijas/elementāri

Sastāvdaļas

  • 500 g zemeņu
  • 2–3 mazie vai 1 garais gurķis
  • 2–3 ēd. k. sīki sakapātu sarkano sīpolu (pēc garšas)
  • 1 mazs halapenjo vai cits čili pipars (ja negribas asu, var iztikt arī bez)
  • kinzas buntīte
  • 1 ēd. k. svaigas laima sulas
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc sajūtas

Gatavošana

1. Zemenes sagriež ceturtdaļās vai vēl sīkāk, gurķi tāpat. Ber salātu bļodā, pievieno ļoti sīki sakapātus sarkanos sīpolus un sakapātu aso piparu (ja vēlas).
2. Sīki sakapā saišķīti kinzas ar visiem kātiņiem un arī ber bļodā.
3. Piespiež laima sulu, pielej olīveļļu, pieber sāli un piparus – ja sulas vai eļļas prasās vairāk vai mazāk, nekā norādīts receptē, droši variējiet.
4. Viegli apmaisa un ceļ galdā pēc 10 minūtēm. Lai arī salsu var noturēt ledusskapī līdz nākamajai dienai, vissvaigākā garša tai būs tikko sajauktai.


Vasarīgais bazilika kokteilis

Šis ir no tiem kokteiļiem, kur maz sastāvdaļu veido lielisku, aromātisku buķeti un nav nemaz tik viegli uzminēt, kas ir kas. Piedāvāju alkoholisko versiju (degvīnu var aizstāt ar džinu), bet var arī gatavot bez alkohola. Galvenais – atdzesētu un ar ledu!

Ieteikums: jālieto tikai parastais, zaļais baziliks, nevis sarkanais vai ar kādām citrusa vai kanēļa notīm.

10 minūšu/2 porcijas/viegli, tikai jāblendē

Sastāvdaļas

  • 10 lapiņu svaiga bazilika
  • 200 g labas ananasu sulas
  • 100 g laba degvīna
  • 200 g gāzēta minerālūdens
  • ledus
  • 1 laims
  • 1 ēd. k. olīveļļas

Gatavošana

1. Laimam noņem mizu un pašu sagriež gabaliņos. Kopā ar bazilika lapiņām un ananasu sulu liek blenderī un smuki sablendē.
2. Palielās, apmēram 300 ml glāzēs iemet pāris bazilika lapiņu, pārber ledu, uzlej katrā 50 g degvīna, pēc tam sablendēto sulu ar baziliku un maigi apmaisa. Beigās pievieno minerālūdeni. Vairs nemaisa, iemet vēl pusšķēlīti laima, ieliek salmiņu, un gatavs!
3. Tieši tāpat gatavo kokteili bez alkohola, izlaižot degvīna pievienošanu. Ja nav blendera, bazilika lapiņas var sākumā vienkārši ar laimu mazliet saspaidīt. Krāsa nebūs tik zaļa, bet garša sanāks tāda pati vēsi spirdzinoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata