Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Cilvēks tā iekārtots, ka agrāk vai vēlāk pierod pie visa – arī pie bumbām tālākās vai tuvākās valstīs, pie nedrošības un aukstā kara sajūtas. Bet vai būtu jāpierod?

Minūtes nozīme

Skaitīt minūtes līdz kaut kam pat tikai šim konkrē­tajam brīdim nozīmīgam vienmēr ir grūti. Ja tas ir svarīgs mirklis visai cilvēka dzīvei, tad vēl jo grūtāk. Bet kā ir skatīties uz pulksteņa kustību, ja tā rādītājs un "minūtes", kas virzās uz priekšu vai atpakaļ, saistītas ar visu cilvēci un tās pastāvēšanu vai bojāeju?

Šķiet, daudzie Holivudas filmu scenāriji, kas piedāvā­juši visdažādākos pasaules galus, sākot ar dabas "atriebī­bu" un beidzot ar citplanētiešu iebrukumu, tomēr reti pievēršas patiesībā visreālākajam – visparastākajai cilvēku glupībai, vēlmei demonstrēt savu spēku un pārākumu pār citiem, neaprēķinot, ka tas jau patiesībā tas paša sēdekļa zars vien ir.

Tomēr cilvēks tā iekārtots, ka agrāk vai vēlāk pierod pie visa – arī pie bumbām tālākās vai tuvākās valstīs, pie nedrošības un aukstā kara sajūtas. Bet vai būtu jāpierod? "Redzam, ka pasaules policists tomēr ir vajadzīgs. Ne vien­mēr tas rīkojas pareizi, tomēr, ja policista nav, rodas haoss, savā ziņā visu karš pret visiem – kā tas notiek Sīrijā, kur ir samudžinātas tik daudzas intereses un neviens pat īsti nezina, kā tās atmudžināt," pašreizējo situāciju pasau­lē šīs nedēļas sarunā ar SestDienu īsi raksturo pētnieks Māris Andžāns. Arī viņš atzīst – situācija ir tik sarežģīta, ka "balto" vai "melno" tajā nav, arī "katram "baltajam" ir kāda tumša mala". Ko tad lai, notikumus vērojot, saka? Kādas ir mācības no notikušā, kādi secinājumi?

Iespējams, svarīgākais ir apzināšanās. Jā, gandrīz kā daudzviet mūsdienās tik ļoti uzsvērtais aicinājums dzīvot šeit un tagad – patiešām šeit un tagad apzināties, ka pasaules virzība ir atkarīga no atsevišķu cilvēku lēmu­miem. Iespējams, es neesmu tas cilvēks, kas var pieņemt konkrēto lēmumu, taču, pat ja esmu tikai "ierindas poli­cists", ne lielais priekšnieks, kārtības nodrošināšanā es arī tomēr piedalos. Varu nestāvēt malā, varu neizlikties, ka tas uz mani neattiecas. Varu atcerēties, līdz kam ir savulaik novedušas līdzīgas situācijas, līdzīga pārsteidzība vai tieši otrādi – situācijas nenovērtēšana.

"Sasalumu nomaina atkusnis – postimpērisko periodu nomaina proimpēriskais, pēc tam atkal jau impērisks," runājot par savu jaunāko filmu saka arī režisors Aleksejs Germans jaunākais. Lai gan no komentāriem par pašrei­zējo situāciju Krievijā viņš izvairās, tomēr jau viņa filmas temata izvēle vien daudz ko pasaka.

Jā, diemžēl par Krieviju bija, ir un būs jārunā. Tāpat kā par citām valstīm, ideoloģijām un notikumiem pasaulē. Jo "laiks" arī improvizētos pastardienas pulksteņos nestāv uz vietas, un jāatceras, ka katra minūte tajos svarīga. Tieši no tām jau beigu beigās vienmēr sastāv tā lielā stunda.

Žurnāla SestDiena 20. – 26. aprīļa, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Pasaules kara nebūs, bet...  Rietumu pīārs vai Krievijas nokdauns? Par to, kādas šobrīd ir rietumvalstu un Krievijas attiecības un pacietība, kāda loma tajā Sīrijai un kā situācija pasaulē varētu attīstīties, sarunā ar SestDienu prognozē Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns.

TĒMA. Divas minūtes līdz pastardienai. Cik tālu no pašiznīcības cilvēce sevi novedusi, un cik laika vēl atlicis, lai kaut ko labotu? Kopš tika izgudrota atombumba, pasaules spožākie prāti ik gadu izvērtē notiekošo valstu savstarpējās attiecībās, lai brīdinātu par briesmām no neapdomīgiem lēmumiem un aicinātu valstu līderus nākt pie prāta.

PASAULĒ. Jaunā Turcija. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēdējos gados uzkūlis stingras nacionālisma putas, kuru galvenā saistviela ir reliģija. Tas iezīmē krasu atkāpšanos no mūsdienu Turcijas dibinātāju striktajiem sekulārisma principiem.

FOKUSĀ BALTIJA. Sievietes pie dzintara jūras. Sieviešu vienlīdzība un feminisms Latvijā pēdējā laikā tiek locīts visdažādākajos kontekstos, bet kāda situācija ir kaimiņos? Gan Igaunija, gan Lietuva tikušas tālāk par Latviju, taču neviena no Baltijas valstīm šajā ziņā nav priekšzīmīga – savi skeleti skapī atrodami katrai.

DABA. Kūlas dedzināšana kā nacionālais netikums. Kad Latvijā parādās ziņas par pirmo kūlas ugunsgrēku, ir skaidrs – pavasaris vairs nav aiz kalniem, jo tā pirmie mēneši ir intensīvākais pērnās zāles dedzināšanas laiks. Kūlas ugunsgrēki Latvijā diemžēl kļuvuši par tradīciju, kas ne tikai kaitē dabai un rada papildu darbu ugunsdzēsējiem, bet ik gadu noposta ēkas un aiznes sev līdzi pat cilvēku dzīvību.

LATVIJAI VAJAG. Orgānus. Latvijā trūkst orgānu donoru, bet to cilvēku saraksts, kas gaida transplantāciju, turpina augt. "Debesīs jūs ielaidīs arī bez nierēm," smaidot noteic transplantologs Vadims Suhorukovs un aicina katru, kas pēc savas nāves vēlas glābt dzīvības, veikt attiecīgu ierakstu Iedzīvotāju reģistrā.

TUVPLĀNĀ. Gudram cilvēkam nekad nav labi. Ja cilvēks vēlas, viņš var pretoties ideoloģijai, uzsver kinorežisors Aleksejs Germans jaunākais. Ieradies Rīgā saistībā ar sava jaunākā kinodarba Dovlatovs izrādīšanu, pašreizējo situāciju Krievijā gan viņš komentē izvairīgi, taču savā filmā runā gan par cenzūru, gan emigrāciju un citiem jūtīgiem jautājumiem.

CEĻOJUMS. Starp prusakiem un luksusu. Āgra ir vieta, kur atrodas majestātiskais Tadžmahāls – pasaules brīnums, nemirstošas mīlestības apliecinājums un ikgadējs miljoniem tūristu pievilinātājs. Taču bez šīs pasaulslavenās celtnes pilsētā tās tuvumā ir vēl vairākas ceļojuma vērtas vietas, un, lai pilnvērtīgi apskatītu tās visas, izbaudot atmosfēru, karstumu, cilvēku pūļus un arī kādu klusuma brīdi, vajadzīgas vismaz divas dienas.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS,  ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata