Dārzeņu sautējums ar pākšaugiem
Derēs ne tikai tiem, kuri ievēro gavēni! Droši var pasniegt arī pie gaļas vai zivs, kā arī baudīt vienu pašu ar zaļajiem salātiem, mikrozaļumiem vai lociņiem.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 neliels sīpols
- 1 purava kāts (baltā un gaiši zaļā daļa)
- eļļa cepšanai
- 2 vidēji burkāni
- 1 neliela paprika
- ½ neliela ziedkāposta
- ½ neliela brokoļa
- 100 g sarkano vai dzelteno lēcu
- 1 tējk. karija pulvera
- ½ tējk. kurkumas
- 1 tējk. maltu koriandra sēklu (ja patīk, var pievienot arī veselas sēklas)
- 1 tējk. maltu kumīna sēklu
- šķipsna čili pārslu (vai pēc garšas)
- dārzeņu buljons (daudzums pēc vajadzības)
- 2 saujas saldētu zaļo pākšu pupiņu
- 1 mazā kārba konservētu turku zirņu
- sāls un pipari pēc garšas
- 100 g saldā krējuma (vai kokospiena)
- 3 lapu kāpostu lapas
- zaļie lociņi pasniegšanai
Ja vēlas, kopā ar sīpoliem un puraviem sākumā var apcept arī vienu vidēja izmēra tomātu, kas sakapāts gabaliņos, – būs laba bāze.
GATAVOŠANA
1. Sīpolu sīki sakapā, puravu sagriež plānās pusripiņās. Katlā sakarsē eļļu un apcep sīpolus un puravus pusmīkstus.
2. Pievieno pusripiņās sagrieztus burkānus, mazos gabaliņos sagrieztu papriku, rozetītēs sadalītu ziedkāpostu, kā arī lēcas un atlaidinātas zaļās pākšu pupiņas. Maisot visu izkarsē un mazliet apcep.
3. Liek klāt visas garšvielas, apmaisa un pārlej buljonu tā, lai tik tikko nosedz. Uz nelielas uguns vāra 15 minūšu, pa laikam apmaisot. Piecas minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno arī mazās rozetītēs sadalītu brokoli un turku zirnīšus, kā arī gabaliņos saplēstas lapu kāposta lapas (galveno dzīslu ņem ārā, tā nav saēdama).
4. Apmaisa un uz nelielas uguns pavāra vēl piecas minūtes. Tad pielej saldo krējumu vai kokospienu, uzkarsē, un – gatavs! Pasniedz ar zaļajiem lociņiem vai citiem zaļumiem.
Chili con carne zupas versijā
Šis ir piedāvājums nosalušiem gaļēdājiem – lieliski garšos pēc garākas pastaigas svaigā gaisā. Zināms, ka chili con carne ir slavens meksikāņu liellopu gaļas sautējums ar pupiņām, bet to var gatavot arī kā zupu.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Sarežģītības pakāpe: samērā vienkārši
Daudzums: 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 sīpols
- 4–5 ķiplokdaiviņas
- eļļa cepšanai
- 400 g maltas liellopu gaļas
- sāls pēc garšas
- 2 tējk. maltu kumīna sēklu
- 2 tējk. maltu koriandra sēklu
- 1 tējk. (vai pēc garšas) Kajennas piparu
- ½ tējk. maltu melno piparu
- 2 ēd. k. tomātu pastas
- karsts ūdens (daudzums atkarīgs no tā, cik biezu gribas zupu)
- 1 paliela sarkanā paprika
- marinētas halapenjo šķēlītes (daudzums pēc asuma mīlestības)
- saišķītis svaigas kinzas
- 2–3 mazās kārbas konservētu pupiņu (labāk dažādas, man bija lielās baltās pupas, sarkanās pupiņas un vēl mazās baltās tomātu mērcē)
- sāls un cukurs pēc garšas
Piedevas pēc patikas – ar rīvētu sieru, skābo krējumu un zaļumiem. Var arī ar kukurūzas čipsiem.
GATAVOŠANA
1. Sīki sagriež un katlā sakarsētā eļļā apcep sīpolu un ķiplokdaiviņas. Pievieno malto gaļu un maisot apcep, pārkaisa sāli.
2. Pievieno garšvielas un tomātu pastu, maisot apcep visu kopā un lej klāt karstu ūdeni – ar daudzumu skatās, bet apmēram litru.
3. Uzvāra, pievieno gabaliņos sagrieztu sarkano papriku, sīkāk sagrieztas halapenjo šķēlītes, sakapātus kinzas kātus (lapiņas atstāj pasniegšanai) un vāra uz nelielas uguns apmēram 15 minūšu.
4. Pieber pupiņas (ja ir labs, ar visu šķidrumu), uzkarsē un pagaršo, vai kā netrūkst – pieregulē garšu ar sāli un cukuru. Pasniedz ar kinzas lapiņām un piedevām pēc izvēles.