Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ugunskuru skanējums

Nezinu, cik tajā no daudz piesauktās latvju dzīvesziņas, bet pirmsjāņu laiks ir kā visu Latvijas iedzīvotāju pozitīvās noskaņas esence – parasti tik nerunīgie skatieni vēršas draudzīgāki, un, šķiet, visos jau dzirkstī kaut kas no tām ugunskura oglēm, kas vienmēr ļaus sagaidīt rītu. Laimas slotiņas aizslaucījušas visu slikto, Saule nešķiro, spīd visiem vienādi (pat ja aiz mākoņiem), un pavisam parastos jumtos pēkšņi var saskatīt sargājošo Dieva zīmi.

Skaistākais šajos svētkos ir īsi pirms – kad tu brauc cauri Latvijai un redzi, kā pošas. Visur. Vienā pagalmā jau pirms pusdienas tiek gatavota ugunskura vieta, citur karogs pacelts un ar meijām vārti izpušķoti, vēl kāds aizkavējies saimnieks steidz nopļaut piemājas zāli, viesus sagaidot, bet – re! – tur jau pīrāgi kairina nāsis, alus puto un tiek meklētas lielās māla krūkas, saņemti sen gaidīti apskāvieni, skan smiekli un ieskanas pirmās dziesmas. Pilsētnieki, pa ceļam uz ciemiem piestājot ceļmalā, nes pilnas rokas ar pļavu smaržu, cits citu sveicina un smaida. Tradīcijas netiek aizmirstas – agrāk tika pušķotas govis, tagad automašīnas, bet sasaukšanās vietā skan priecīgi auto pīpieni.

Pēkšņi pat tie, kas svin pilsētā, ilgojas zaļuma un zemes, bet tie, kas laukos, – te jūtas iederīgi un piestāvoši. Un nereti pat pieķer sevi pie domas – he, varbūt arī man tomēr savs guļbaļķu namiņš noderētu. Kur klausīties agrus rītus, drusku apturēt laiku un sajust, kā pamazām ieaug saknes. Kur ir tās īstās mājas ar vēsturi no ezeru lidošanas laikiem, tās atrast un noturēt, nevienam nekad vairs neļaut nolaupīt. Jo tieši no tās sajūtas sevī var pēc tam atrast gan to dzelzsvīra spēku, gan sadzirdēt tās īstās melodijas un zināt, kā veco pārvērst pavisam jaunā. Atjaunot un caur to pašam atjaunoties.

Izbrauciet Jāņu laikā cauri savai zemei. Izbrauciet līgodami. Bet nakts melnumā pie ugunskura sēžot, lai dziesmu un gaviļu nepietrūkst – ne to ārējo, ne iekšējo! Un lai tās skanošās uguntiņas pēc tam pavada visu gadu, ļaujot līdz galam noticēt, ka rītausma vienmēr pienāks. Līgodama.

Šīs SestDienas, 22. - 29. jūnija, numurā lasiet:

 

TIKAI SestDienā! Īpaša melodiju un tautasdziesmu izlase - lai līgo un skan visa nakts!

 

SestDienas SALONS. Nepalikt tumsā. Esam pārliecinātas, ka latviskais mūsos ir pietiekami, lai neuztrauktos, ja mūzikā ienāk arī kaut kas no citām kultūrām un tautām, saka Asnate Rancāne. Kopā ar ansambli Tautumeitas viņa cenšas folkloru atbrīvot no stereotipiem un rod spēku balsu saskaņā.

FOKUSĀ. Māja meklē cilvēku. Kas pilsētas ērtās dzīves vietā liek izvēlēties pamestu un gadiem nekoptu īpašumu, kas – varbūt pat pussabrukušā ēkā ieraudzīt savu sapņu māju? Arvien biežāk pilsētnieki meklē saikni ar zemi un dabu, turklāt mūsdienās pārcelšanās dzīvot uz laukiem nebūt vairs nenozīmē arī obligātu kļūšanu par lauksaimnieku.

PASAULĒ. Katara "ielenkumā". Vairākas arābu valstis jau trešo nedēļu īsteno ekonomisko blokādi pret nelielo Persijas līča karalisti, kuru apsūdz terorisma atbalstīšanā un reģiona destabilizēšanā. Lielākie cietēji ir izolācijā nonākušās Kataras iedzīvotāji.

TUVPLĀNĀ. Mazie prieciņi 200 km garumā. Izaicināt sevi, lai pārbaudītu ķermeņa un gara izturības robežas, – tādas ir dzelzsvīru jeb Ironman sacensības, kuras šogad pirmo reizi notiks arī Latvijā. Tajās piedalīsies arī Jurģis Īvāns – ikdienā bibliotēkas darbinieks, kurš gaidāmajam pārbaudījumam trenējas vien pirms darba, bet sportot sācis, skrienot piecu kilometru distances Rīgas maratonā.

MODE. Latvju zīmju renesanse. Tautiskie raksti no senām villainēm jau labu laiku kā transformējušies gluži vai modes lietā, ko drukā uz apģērba, kar kaklā kā dārgāko rotu vai pat tetovē uz miesas. Vieni teic, ka tāda masu izplatība vērtējama negatīvi, turpretim citi priecājas – folklora maina formas, kurās satiekas ar cilvēku arī mūsdienās.

TĒMA. Pēc latviskā alus. Kas uzskatāmas par īstenu latviešu alu, nekur strikti nav noteikts. Taču atrast vīrus vai sievas, kas pēc savu senču metodēm šo dzērienu vēl darina paši, nav nemaz viegli. SestDiena dodas uz Bērzpili, lai piedalītos Jāņu alus brūvēšanā latgaliskā stilā.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Karma un līgo Kašmīrā. "Vērtīgāk ir meditēt par mūžību nekā nodarboties ar ikdienas sīkumiem," joprojām uzskata leģendārā dejotāja Vija Vētra, kuras dzīves 95. gadā vadītā indiešu dejas meistarklase spēcīgi uzjunda arī Elvitas Rukas Indijas iespaidus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, PRIEKŠĀ, CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Bet nesēro,nesēro Māt ! Mirklis ko gaidi jau klāt , un tas nebūs vairs parīt bet rīt ! Jo Brīves ugunskuru dzirksts kas neļāva pagurt un krist vēl uz debesu atsvariem dzirkst !
Skaisti
S
ir visi svētki lauku mājās,esi kopā ar dabu,ar visu dzīvo. Arī mēs,pēc daudziem gadiem pilsētā,sākām ilgoties būt tuvāk dabai,mieram.Nu esam pensijā un esam parcēlušies uz dzīvi laukos. Miers,klusums,skaistums un protams arī darbiņi,kuri nāk līdzi lauku dzīvei- dārziņš,apstādijumu kopšana,zāles pļaušana,lapu grābšana,bet tas dod gandarijumu pēc padarītā darba. Dod Dievs veselību,lai ilgāk varētu darboties.
Laimdots Sprādziens
L
Latvju tauta ir vienota tikai šajā dārdošajā pekles rautā, tātad - tikai klajā bezdievībā. Un tautas aprijēju un valsts nozadzēju - ZZS un SC priekšā uz vēdera lien. Tipiska grēka vergu rīcība un morāle.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata