Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

GPS navigācija TomTom stilā

Būsim atklāti – kur gan no tiem, kas kaut reizi dzīvē interesējies par GPS navigācijas ierīcēm, nav dzirdējis TomTom vārdu – kā nekā, jau vairāk nekā 20 gadus kompānija darbojas šai nozarē. Tas, ko daudzi no mums nezina, ir – TomTom ne tikai ražo autonavigācijas ierīces un izstrādā navigācijas aplikācijas Apple iOS un Android OS mobilajām ierīcēm, bet arī aktīvi iesasitās digitālo karšu veidošanā un, kas ne mazāk svarīgi, to aktualizēšanā un papildināšanā.

No ierīcēm līdz karšu izstrādei

Sākās viss pirms gadiem pieciem, kad TomTom iegādājās kompāniju Teleatlas un līdz ar to pilnā mērā iesaistījās digitālo karšu izstrādē, pie tam ne vien nodrošina pati savu ierīču aprīkojumu ar kartēm, bet arī sadarbojas ar virkni vairāk un mazāk zināmu uzņēmumu, piegādājot tiem kartogrāfisko materiālu un citas GIS komponentes, kas nereti var šķist mazlieti neierasti no pircēju – auto GPS ierīču lietotāju, viedokļa. Piemēram, Garmin, Becker un Bosh (Blaupunkt) ir sīvi TomTom konkurenti personālo navigācijas ierīču jomā, taču visas šīs kompānijas cieši sadarbojas un viena no otras iegādājas tos vai citus digitālās kartes komponentus – kā nekā, moderna digitālā karte sastāv ne tikai no apvdus plāna digitālā formā, bet arī no papildu informācijas datu bāzes, sākot ar dažādu kategoriju interešu objektiem un beidzot ar satiksmes informāciju.

TomTom pakalpojumus izmanto kā jau minētie navigācijas ierīču ražotāji, tā arī IT un elektronikas milži Apple, Microsoft un auto ražotāji – Alfa Romeo, Audi, Iveco, Ford, Fiat, Mercedes, Mitsubishi, Toyota un VW.

Uzlabojumi Latvijā

Lai arī lielākā Latvijas iedzīvotāju koncentrējušies pilsētās (Rīgā vien – gandrīz puse), nevienam nav noslēpums, ka navigatora palīdzība jo īpaši nepieciešama tad, kad izejam nepazīstamos ūdeņos, proti, jātiek līdz kādai mazākai apdzīvotajai vietai. Agrāk šai gadījumā mums nācās sastapties ar zināmām problēmām – navigatora elektroniskajā kartē nereti nebija iespējams atrast pašu ciemu, nemaz nerunājot par kādu konkrētu ielu tajā.

Mums visiem par prieku, tagad TomTom kartes ģeometriskais pārklājums beidzot nosegs visu Latvijas teritoriju (labs iemesls ierīču lietotājiem atjaunināt kartes).

Maza video kolāža no TomTom pasākuma 2012. gada decembrī:

No jaunajām vēsmām navigācijā noteikti būtu jāmin ierīču gala lietotāju iesaistīšana karšu izveidē un aktualizēšanā – TomTom apkopo lietotāju iesūtītos karšu un satiksmes informācijas labojumus, pārbauda tos un, ja izmaiņas, piemēram, aizliegts kreisais pagrieziens vietā, kur agrāk tas bija atļauts, kļūdains ielas nosaukums, u.tml., apstiprinās, tad karte tiek mainīta.

Pārbaudes procesā tiek iesaistīti kā brīvprātīgie ierīču lietotāji, tā arī īpaši aprīkoti TomTom auto un citi informācijas avoti, kuri ļauj pārbaudīt jaunās informācijas atbilstību reālitātei.

Morāle: ja vēlamies lietot arvien precīzākas kartes, ik pa laikam pieslēdzam savu ierīci datoram un pārbaudam atjauninājumu pieejamību – šādi mēs ne vien ielādējam atsvaidzinātus datus savas ierīces atmiņā, bet arī augšupielādējam savu braucienu vēsturiskos datus (tie tiek, ja tā var izteikties, anonimizēti) un tādējādi dodam TomTom iespēju tos izmantot gudro maršrutu (TomTom IQ Route) izveidē – kad prasām savam ceļvedim aizvest mūs uz norādīto vietu, tas ņems vērā sastrēgumus attiecīgajā vietā un laikā un spēs piedāvāt mums ne tikai visīsāko maršrutu, bet arī visekonomiskāko un mazāk laika tērējošo.

Nobeigumā – pāris īsi videomirkļi no tikšanās ar TomTom pārstāvjiem Kemu Koenu, Mariju Pruščinsku-Vojcičovsku un Vigintu Pašķeviču, kā arī no brauciena ar TomTom auto.

Marija Pruščinska-Vojcičovska piešķir Pils ielai jaunu nosaukumu – Marijas iela. To var izdarīt katrs TomTom lietotājs paša ērtību labad (ērtāk ir braukt uz Mājas, Mamma, Darbs, nekā katru reizi ievadīt adresi). Skaidra lieta, ka gadījumā, ja vēlētos šādu izmaiņu piedāvāt visiem TomTom lietotājiem, šādai nomaiņai būtu jāiziet pārbaudes procesam, kuru, tā saprotamu iemeslu dēļ neizietu:

Viens no drošākajiem veidiem, kā pārbaudīt kartes un reālās dzīves atbilstību, ir… ir aizbraukt un apskatīties, ko arī dara ar sešām kamerām un lāzerskeneriem aprīkotais TomTom auto. Mašīnā papildus mērinstrumentiem un GPS uztvērējiem izvietots dators, kurš savākto informāciju uzkrāj un apstrādā. Auto vadītājs ne vien apbraukā apkārtni pa norādīto maršrutu, bet arī ievada papildus metadatus sistēmā:

Kad dati no TomTom auto un ierīču lietotājiem savākti, speciālisti analizē ievākto materiālu un veic nepieciešamās izmaiņas kartē. Lūk, piemēram, satiksmes situācijas karte Dienvidu tilta bēdīgi slavenajā nobrauktuvē Pārdaugavas pusē – pievēršam uzmanību tam, kā klipa beigās parādās jauns maršruts:

Protams, ka mūsdienu mobilā interneta pieejamība paver jaunas pakalpojumu iespējas – TomTom piedāvā (pieejamība atkarīga no reģiona) reālā laika satiksmes informāciju (TomTom HD Traffic) un citus tiešsaites pakalpojumus, kuri padara nonākšanu līdz galamērķim ātrāku un drošāku. Labā ziņa ir tā, ka Live Traffic HD drīzumā būs pieejams arī Baltijas valstīs.

Interesanti, ka, līdzīgi, kā tiešsaites spēlēs, katram lietotājam ir sava reputācija un darbības vēsture – tiem, kas vairākkārt veikuši ieguldījumu kartes aktualizēšanā, izmaiņu apstprinājuma process ir ievērojami īsāks, nekā jaunpienācējiem.

Šādas gradācijas iemesls ir lietotāji un lietotāju grupas, kuri politisku vai citu apsvērumu dēļ iesniedz nepatiesu informāciju. Latvijā tas nav aktuāli, taču Vācijā un atsevišķās citās valstīs šādas akcijas ir novērojamas. Saprotams, ka citu lietotāju maldināšana beidzas ar attiecīgā lietotāja ignorēšanu. Jo vairāk lietotāju apstiprina izmaiņas, jo ātrāk tās tiek akceptētas un realizētas TomTom kartē. Loģisks process, taču sava veida ēnas puse ir teritorijās ar mazu iedzīvotāju skaitu un zemas intensitātes satiksmi – piemēram, kāda ciema nosaukuma maiņa Šveicē ilga veselus 3 mēnešus, jo ciematā dzīvo tikai 3 iedzīvotāji…

Lietotāji savus karšu labojumus var nodot TomTom ar Mapshare web aplikācijas starniecību, un Latvijas teritorijā gada laikā tiek ģenerēti 50 000 ziņojumi.

Jebkura jauna TomTom ierīce ietver bezmaksas karšu atjauninājumus visā ierīces darbības laikā (LiveTime Maps). Senākie TomTom modeļi atjauninājumus saņēma 3 gadus pēc ierīces iegādes, tātad, lietotājam dzīve ir kļuvusi labāka. Reizi ceturksnī lietotāji saņem strukturālus digitālo karšu atjauninājumus, bet īslaicīgu izmaiņas tiek aktualizētas ik dienas.

Gaidām svaigus modeļus un jaunus pakalpojumus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko