Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kaspersky Lab sāk Mother-SCADA aizsardzības izstrādi

Kaspersky Lab informē, ka pabeigts izšķiroši svarīgu datorsistēmu drošības problēmu pētījums, un publicē pirmos rezultātus. Kā jau bija gaidāms, digitālās pasaules «sāpīgākie» punkti nav nedz mājas datori, planšetdatori un mobilie tālruņi, nedz uzņēmumu tīkli. Uzņēmuma eksperti noskaidroja, ka visvairāk ir jābaidās no datoruzbrukumiem telekomunikācijām (internets, mobilie tīkli) un TP AVS (tehnoloģisko procesu automatizētajām vadības sistēmām).

Pētījums, kas tika veikts drošasoperētājsistēmasizstrādes projekta ietvaros, parādīja izšķiroši svarīgas infrastruktūras vadības sistēmu zemo «datorimunitātes» līmeni. TP AVS, kas ir balstītas uz programmatūru un aparatūras datorizētām iekārtām, kuru sastāvā ietilpst augstākā līmeņa vadības sistēmasSCADA, atbild par tehnoloģisko procesu darbību gandrīz visās rūpniecības un enerģētikas, transporta, plašsaziņas līdzekļu un citās nozarēs. Datorsistēmas vada jebkuru mūsdienu automašīnu, lidmašīnu un vilcienu, katru spēkstaciju un ūdens apgādes sistēmu, katru rūpnīcu un pat daudzas modernās ēkas (liftus, elektrības un ūdens apgādi, ugunsdzēsības sistēmas).SCADA sistēmas ir nemanāmas, bet no tām ir tieši atkarīgs ļoti daudz kas ap mums.

Kā jebkuras citas datorsistēmas, arī SCADA var būt pakļautas vīrusu un hakeru uzbrukumiem, ko 2010.gadā uzskatāmi parādīja datortārpsStuxnet. Izšķiroši svarīgu sistēmu aizsardzība ir kļuvusi par vienu no galvenajām datordrošības stratēģiju prioritātēm vairumā pasaules attīstīto valstu. Vairākus pēdējos gadus nodarbojoties arSCADA drošībasjautājumiem,Kaspersky Labspeciālisti ir veikuši rūpniecisko vadības sistēmu detalizētu izpēti, formulējuši SCADA drošības pamatprincipus, kā arī izstrādājuši risinājuma prototipu garantētai SCADA aizsardzībai pretārējiem vīrusu draudiem.

Taču pētījuma gaitāKaspersky Labekspertus gaidīja pārsteigums — viņiem izdevās atklātMother-SCADA, galveno rūpniecisko sistēmu pasaulē, no kuras darbības ir atkarīgs gandrīz pilnīgi viss uz Zemes, sākot no brokastu garšas un gadskārtējās prēmijas lieluma līdz gadalaiku nomaiņas regularitātei un saules un zvaigžņu pārvietošanās ātrumam debesīs, tas ir, izdevās atrast SCADA, kas vada tehnoloģiskos procesus Matriksā.

«Kā zināms no amerikāņu zinātnieku Vahovsku (Wachowski) pētījumiem, zemes (mums redzamā) pasaule ir reālās pasaules virtuālā projekcija. Tehniski šo projekciju īsteno, izmantojot rūpniecisko kompleksuMatrikss(Matrix), tādējādi mūsu veiktais atklājums, bez šaubām, ir pāreja jaunā līmenī ne vien tehnoloģiju, bet arī apkārtējās vides uztveres ziņā. Matriksa SCADA aizsardzība pašlaik ir informācijas drošības inženieru svarīgākais uzdevums, jo «īstenības augstākā līmeņa» vadība sniegs datoru drošību mūsu «projicētajā pasaulē»,» ir pārliecināts Jevgeņijs Kasperskis. «Tas viss tikai kārtējo reizi uzsver to, ka kibertelpa nebeidz sagādāt mums pārsteigumus, bet datoru pasaules sarga profesija kļūst arvien interesantāka un pieprasītāka.»

PagaidāmKaspersky Labekspertiem ir izdevies pieslēgtiesMother-SCADAun veikt sistēmas sākotnējo analīzi. Kritiskas drošības ievainojamības vēl nav atrastas, taču sistēmas arhitektūra neļauj garantēt tās 100% drošību, pat neraugoties uz to, ka tā ir izveidota līdz šim nezināmā operētājsistēmasUnixatzarā. Vienlaikus tika veikta arī programmējamo loģisko kontrolleru (PLC) drošības pētījumi, tomērKaspersky Labspeciālistiem joprojām nav izdevies noskaidrot to ražotājuzņēmumu.

Lai ganMother-SCADApētījumi ir tikko sākušies,Kaspersky Labeksperti ir ieguvuši pietiekami daudz informācijas, lai izstrādātu tās papildu drošības sistēmas. Šajā sakarāKaspersky Labpaziņo par «pasaules galvenās SCADA» aizsardzības izstrādes sākumu un veic papildu speciālistu piesaisti operētājsistēmu un SCADA drošības izveidei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko