Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināta (20:07) - Atceļ 2011.gadā akceptētos Latvenergo tarifus, uzņēmums spriedumu pārsūdzēs

Administratīvā apgabaltiesa pirmdien, 25. jūnijā, apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par Latvenergo tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī.

Tiesa 25. jūnijā atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40, informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas sekretāre Santa Kalnmale. Apstrīdētais SPRK lēmums atcelts ar tā pieņemšanas dienu.

Apgabaltiesa spriedumā konstatējusi, ka tarifu diference Starta un Pamata tarifā neatbilst likumā par SPRK nostiprinātajam principam, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte.

Apgabaltiesa spriedumā atzinusi, ka lietā nav dokumentu, no kuriem būtu iespējams secināt, kādas ir tirdzniecības pakalpojumu izmaksas, bet SPRK savu lēmumu pieņēmusi uz Latvenergo aprēķinu pamata, taču nav zināms, kā tie veidojušies.

Kalnmale papildināja, ka apgabaltiesas spriedums paredz, ka līdz ar SPRK lēmuma Nr.40 atcelšanu spēku atgūst iepriekšējie Latvenergo tarifi.

Jau ziņots, ka pērn apgabaltiesa vienā lietā apvienoja 34 pieteikumus, kuros apstrīdēts SPRK 2011.gada 16.februāra lēmuma Nr.40 tiesiskums un lūgts to atcelt.

Lietas tika apvienotas, lai sekmētu administratīvo lietu ātrāku un pareizāku izskatīšanu.

Pieteikumus par minētā SPRK lēmuma atcelšanu bija iesnieguši Rita Strode, Kaspars Ozoliņš, Aldis Pauliņš, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, Jeļena Rudņicka, Gunārs Pļavnieks, Inese Mora, Irina Trumpele, Jeļena Girucka, Milda Andermane, Klavdija Baškirova, Tamāra Surkova, Dzintra Savicka, Lidija Uļjāne, Aleksandrs Fadejevs, Laura Baroli, Gunta Gračinska, Vija Streiča, Aldis Bērziņš, Regīna Migla, Mirdza Zāģere, Tekla Žabova, Māra Viktorija Zilgalve, Armands Agrums, Maija Stefane, Mihails Kočetkovs, Voicehs Teivāns, Ieva Margarita Ozola, Sarmīte Janfelde, Eduards Ikvilds, Pēteris Vilks, Ilmārs Poikāns, SIA Sātiņi-S un Evija Cera.

Kalnmale papildināja, ka pirmdien tiesa nolēmusi izbeigt tiesvedību lietā, kas ierosināta par Poikāna pieteikumu par SPRK 2011.gada 6.decembra lēmuma "Par AS Latvenergo elektroenerģijas tarifiem" atcelšanu.

Tāpat pirmdien uzdots SPRK atmaksāt 28 pieteicējiem viņu samaksātās valsts nodevas.

Latvenergo elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība patlaban ir stājusies spēkā. Tarifus izvērtēja regulators, kurš atzina, ka nav pamata tos noraidīt.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Proti, par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi.

Tādējādi Latvenergo tarifi neatstāj negatīvu ietekmi uz tādu mājsaimniecību budžetiem, kurās vidēji mēnesī tiek iztērētas ne vairāk kā 100 kilovatstundas elektroenerģijas. Pārējiem par elektrību gada griezumā jāmaksā vairāk.

Pirmdien pieņemto apgabaltiesas spriedumu 30 dienu laikā gan iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, tāpēc tas vēl nav stājies spēkā.  AS Latvenergo jau paziņojusi, ka pārsūdzēs Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Latvenergo uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti.

Energokompānija secina, ka, tiesas ieskatā, Latvenergo nebija tiesību piemērot zemāku cenu par pirmajām patērētajām 1200 kilovatstundām (kWh), jo energokompānijai nav tiesību sniegt atbalstu iedzīvotājiem. Tiesa uzskata, ka faktiski ir notikusi saistīto lietotāju subsidēšana.

Latvenergo savukārt pauž pārliecību, ka cenas samazinājums par pirmajām 1200 kWh bija pareiza rīcība, tādējādi atbalstot iedzīvotājus laikā, kad pieauga elektroenerģijas cena.

Arī bijušais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Edvīns Karnītis regulatora 2011.gadā pieņemto lēmumu par AS Latvenergo tarifiem joprojām uzskata par pareizu. "Pareizi [regulators] lēma," teica Karnītis, lūgts komentēt Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, apmierinot vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par Latvenergo tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī.

Viņš gan patlaban devies atvaļinājumā, un par tiesas spriedumu uzzināja no biznesa portāla Nozare.lv. Tomēr Karnītis pauda pārliecību, ka SPRK vajadzētu apstrīdēt tiesas spriedumu, jo tas ir nekompetents.

"Tarifs ir plika četru saskaitāmo summa. Ja kādam šķiet, ka kāda no komponentēm nav pareiza, to vajadzēja apstrīdēt iepriekš. Protams, ka spriedums jāpārsūdz. Nevaru iedomāties nevienu punktu, kāpēc skaitļu saskaitīšana ir nepareiza," vērtēja Karnītis.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses