Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nesen Rīgā atvērtas vairākas jaunas viesnīcas, kas ar jaunām, svaigām telpām vilina klientus pie sevis. Konkurence par pasākumiem pastāv

Telpas ir, bet darbinieku trūkums jūtams aizvien asāk

Biļetes uz koncertu, ielūgums uz kāzām, ilgi gaidītais darbavietas gada nobeiguma pasākums – tad beidzot! Varēs nopirkt jaunu kleitu, uzvilkt izejamās kurpes un svinēt dzīvi draugu vai kolēģu kompānijā! Prieki priekiem, bet tiem, kas saimnieko dažādu pasākumu norises vietās, tuvojas gada darbīgākā sezona. Lai uzzinātu šobrīd aktuālās tendences pasākumu norises jomā no telpu saimnieku skatpunkta, Diena iztaujāja šīs jomas pārstāvjus.

Konkurence ir liela

Par telpu noslogojumu visa gada garumā neviens no aptaujātajiem nesūdzas, un tas norāda uz veselīgu atmosfēru pasākumu nozarē – cilvēkiem ir gan vēlme īpašā veidā atzīmēt kādu privātu vai korporatīvu notikumu, gan nepieciešamie līdzekļi. Tomēr konkurence šajā jomā, it īpaši konferenču un sapulču zāļu nomā, esot liela, un atslābt nevarot ne mirkli. Nesen Rīgā atvērtas vairākas jaunas viesnīcas, kas ar jaunām, svaigām telpām vilina klientus pie sevis. Protams, pasākuma norises vietu klients izvēlēsies, izvērtējot telpu piemērotību savām vajadzībām – ietilpību, iekārtojumu un funkcionālās iespējas, kā arī telpas raksturu un interjera atmosfēru. Blakus tādām pašsaprotamām lietām kā izcils serviss, pretimnākoša attieksme, telpu kārtība un tīrība, kā arī pamata tehniskais nodrošinājums nedrīkst aizmirst par norises vietas īpašā rakstura jeb "odziņas" atrašanu un izcelšanu. Vienai pasākuma rīkošanas vietai tā būs bezmaksas autostāvvieta un izdevīgais novietojums pilsētā, citai – liela telpu ietilpība un spēja gandrīz neierobežoti pārveidot un pielāgot telpas visdažādākajiem pasākumu veidiem, vēl kādai – īpaša vēsturiska aura vai skaists Rīgas panorāmas skats. 
 

Konservatīvi klienti

"Ziemas sezonā ir vairāk konferenču un korporatīvo pasākumu, vasarā – svinību un ballīšu. Noslogojums izlīdzinās pa visu gadu, visu laiku ir, ko darīt. Viesnīca ir labā vietā, šeit apkārt nav citu norises vietu un mums ir bezmaksas autostāvvieta. To cilvēki ļoti novērtē, tāpēc mūsu konferenču centrs un norišu zāles ir ļoti noslogotas. Ziemassvētku laikā raujam dubultā – tad ir gan pasākumi, gan apmācības, gan noslēguma sapulces uzņēmumiem. Ļoti bieži dienā ir prezentācija par to, kā uzņēmumam gājis, un vakarā ir ballīte. Tādējādi klienti gan apmeklē konferenci, gan piedalās ballītē, gan arī izmanto mūsu piedāvātos viesu izmitināšanas pakalpojumus," stāsta Days Hotel Riga VEF Pārdošanas daļas vadītāja Gita Tobīsa.

Taujāta par novērotajām tendencēm, Tobīsa piemin to, ka pēdējos gados biežāk prezentāciju un apmācību vajadzībām telpas nomā vērienīga biznesa tīkla mārketinga kompānijas, un tas, šķiet, vērojams visā valstī. To var skaidrot ar cilvēku vēlmi nodrošināties ar papildu ienākumu avotu, kas kļuvusi izteiktāka pēckrīzes periodā. Tāpat pēdējā laikā pieaudzis pieprasījums pēc sapulču un pārrunu telpām nelielam cilvēku skaitam, tāpēc viesnīcā papildus izveidota vēl viena desmit līdz 12 personām paredzēta zāle. Jaudīgs bezvadu interneta pieslēgums joprojām ir bieža klientu prasība, teic Tobīsa. Tomēr viņai ir arī kāds interesants novērojums: "Lai gan šobrīd tirgū ir dažādas interesantas tehnoloģijas, šķiet, mūsu klients ir diezgan konservatīvs un pieturas pie tradicionālām vērtībām, kas zināmas gadu gadiem – projektors un ekrāns, tā saucamais flipčarts ar papīru un rakstāmo, nevis, piemēram, interaktīvā tāfele – cilvēki it kā baidās no tām."
 

Ne tikai ēst un dzert 

Restorānā Wi-Fi paroli neviens vairs neprasa, saka Days Hotel Riga VEF restorāna vadītāja Lelde Āre, kas palīdz organizēt svinīga rakstura pasākumus, kuros internets nav tas svarīgākais. "Ja salīdzina pēdējo ziemu ar divām iepriekšējām, tad korporatīvo pasākumu skaits ir pieaudzis. Tendence ir tāda, ka lielās kompānijas korporatīvos pasākumus saviem darbiniekiem rīko nevis novembrī vai decembrī, bet janvārī, februārī. Pieļauju, ka daudziem uzņēmumiem ir aktīvi jāstrādā gada beigās," stāsta Lelde.

Restorāna vadītāja uzrauga katru banketa galda klājumu, tāpēc nācies pamanīt arī pasākumu organizētāju attieksmes izmaiņas – šobrīd gan privātos, gan korporatīvos svinīgos pasākumos cilvēkiem interesē ne tikai paēst, padzert un uzdejot, bet arī piedalīties dažādās atrakcijās, rīkot sacensības, konkursus, spēles, apbalvot gada labākos darbiniekus un iesaistīties citās līdzīgās aktivitātēs. Ļoti bieži skan dzīvā mūzika un tiek algots profesionāls vakara vadītājs, kurš izklaidē publiku saskaņā ar scenāriju. Pat bērnu ballītes reti kad notiek bez izklaidētājiem – triku meistariem un burbuļu pūtējiem.

"Šobrīd cilvēki ir gatavi iztērēt naudu, lai iedotu pasākumam papildu vērtību. Cilvēki labāk dzīvo. Tagad ir ļoti daudz pasākumu organizēšanas kompāniju, kas izdara visu, ko klients vēlas. Pasākumu organizēt ir ļoti viegli – ja cilvēkam ir nauda un griba," stāsta Lelde Āre.

Pēdējos gados aktuāla ir arī pasākumu pārdomāta dekorēšana noteiktā stilā, ar rūpīgi saskaņotām krāsām, it īpaši kāzu svinībās. Pārmaiņas vērojamas veidā, kā tiek svinētas bēres. Bēru apmeklētāji parasti ietur maltīti pie galda klusumā, bet pēdējā laikā arvien biežāk fonā uz ekrāna ar projektora palīdzību tiek rādītas fotogrāfijas un video nelaiķa piemiņai, kā arī tiek nodrošināts mūzikas pavadījums, un ir pat gadījies, ka ēdināšana notiek furšeta veidā – viesiem stāvot kājās. 
 

Mazāk spozmes

Pārmaiņas ballīšu dekorācijās pamanījusi arī kafejnīcas Piens vadītāja Kristīne Kārkliņa, kura atbild arī par svinībām pēdējā laikā popularitāti guvušajā fon Stricka villā. Svinību noformējums kļuvis savā ziņā latviskāks, dabiskāks – izmantojot koku motīvus, zaļumus, krāsas ir mierīgākas, niansētākas, ir mazāk zelta, spozmes un glamūra.

"Cilvēki mainās, domā par dabu, meditē un pievēršas videi draudzīgiem risnājumiem, viss mainās tam līdzi – esmu šajā sfērā jau desmit gadu, tas ir mans novērojums no malas. Protams, ja atbrauc kāds cilvēks, piemēram, no Krievijas un šeit uzrīko ballīti, tad mēdz būt  savādāk," stāsta Kārkliņa un turpina: "Bieži fon Stricka villā notiek kāzas, šobrīd esam iekļuvuši kāzu rīkošanas vietu topā, cilvēkiem sāk patikt svinēt kāzas ne tik šikās vietās, bet – tādās urbānās, kurās ir sava pievienotā mākslinieciskā un vēsturiskā vērtība."

Pirms 3–4 gadiem pasākumu jomā bija vērojams manāms pacēlums, tad ar dziedātāju konkursa Jaunais vilnis aiziešanu no Latvijas sekojis zināms kritums tūristu un privātu saviesīgo pasākumu skaitā, bet tagad atkal esot jūtams pieaugums, novērojusi Kārkliņa.

Tāpat arvien vairāk uzņēmumu acīmredzot var atļauties un izvēlas atzīmēt svētkus un kompānijas gadadienas kolēģu lokā. Fon Stricka villā, kas ir kultūras piemineklis, dažādas norises tiek rīkotas tikai trešo gadu, šobrīd vērojama pieaugoša publikas interese, kuru jo vairāk veicina viena no īpašniekiem – Mārtiņa Mielava – darbošanās kultūras un mūzikas projektos. Kristīne neslēpj, ka villas īpašā statusa dēļ vērojama izteikti saudzīga attieksme pret telpām: "Ir pārsteigums, ka cilvēki ļoti uztraucas par to, ko var un ko nevar šeit darīt, lai telpas nesabojātu. Esmu redzējusi, ka briesmīgāk izturas pret jaunām telpām. Pret kultūras pieminekļiem ir pietāte."
 

Kāzas virs Rīgas 

Arvien pieprasītāka pasākumu organizētāju vidū kļūst arī 2014. gadā pabeigtā Latvijas Nacionālā bibliotēka. "Aizvien biežāk nākas sastapties ar vēlmi pēc kāzu svinībām pie mums, ko arī iespēju robežās piedāvājam, ir jau skaisti svinēt tik romantisku dzīves notikumu mājā, kur glabājas tik daudz romānu, vai ne? Jāsaka, ka pieprasījums ir liels un norises jāplāno ļoti savlaicīgi, vismaz pāris mēnešu iepriekš, jo mūsu kalendārs pildās strauji arī gadus uz priekšu. Ja skatāmies pēc statistikas, tad vispieprasītākā ir bibliotēkas kore, noteikti pateicoties tam, ka tā pagaidām ir vienīgā vieta Rīgā, kur rīkot pasākumus ar 360 grādu plašu skatu uz galvaspilsētu. Tāpat ļoti noslogoti ir mūsu koncertzāle un konferenču centrs, pēc iespējām cenšamies pielāgot pasākumiem arī citas telpas, piemēram, lasītavās atrodas mācību klases, kas lieliski der akadēmiskās vides semināriem. Pirmā stāva ātrijs lielākoties tiek izmantots valstiski nozīmīgu norišu organizēšanai, bet laiku palaikam arī korporatīvajiem klientiem. Mums ir arī meditācijas un klusuma istaba, kura pēc nepieciešamības var tikt pārveidota par klasisku dzejas lasījumu norises vietu," stāsta bibliotēkas Norišu centra vadītāja Iluta Kalniņa.

Arī viņa novērojusi tendenci, ka organizētāji šobrīd pasākumus veido ar lielu rūpību: "Uzņēmumi arvien biežāk ir ieinteresēti, kā mēdz teikt, domāt ārpus kastes un vairs nerīko, tā sakot, vienīgi sausas konferences, bet labprāt šķaida konferenču saturu ar kultūras un izklaides elementiem. Jūtama tendence censties būt unikāliem un atšķirīgiem, arī piedomāt pie dekorācijām."

Bibliotēkas telpu pieprasījums korporatīvajiem un privātajiem pasākumiem liecina arī par to, ka cilvēkiem svarīga ir ne tikai telpu funkcionalitāte, bet arī to īpašā aura un kultūras un vēsturiskais konteksts.  
 

Strūklaka jebkurā vietā

Viena no pasākumu norises vietām Rīgā ar senāko vēsturi (neskaitot teātru ēkas) ir BT1 starptautiskais izstāžu centrs Ķīpsala, kas darbojas jau 20 gadu. Par pēdējā laika tendencēm stāsta izstāžu centra direktors Jānis Zvirbulis: "Ja skatāmies trīs pēdējos gadus, tad 2015. gads bija bagātāks ar pasākumiem, jo Rīga 2014. gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, kas paredzēja arī papildu aktivitātes un pasākumus, kā arī 2015. gadā noritēja Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. 2016. gads bija tukšāks, pasākumu bija daudz mazāk. Šis gads jau ir bagātāks. Ir vairāk sporta pasākumu, kādi iepriekš nav bijuši. Korporatīvo pasākumu apjoms – dažādas svinības – gandrīz nav mainījies. Izstāžu centra kapacitāte papildu pasākumiem nav tik liela, 70% no kalendāra ir jau aizņemti ar izstādēm, un tajā laikā, kas paliek pāri, varam iestarpināt kādus no pasākumiem."

Zvirbulis uzsver, ka pēdējā laikā izstāžu centrs saņem vairāk telpu nomas pieprasījumu, tātad – vēlme rīkot korporatīvos pasākumus ir augusi, tomēr realizēto pasākumu skaitā izteikts pieaugums nav jūtams. Pastāvīgie klienti pēdējos gados ļoti apdomīgi vēlamos pasākumu datumus rezervē jau deviņus mēnešus vai pat gadu iepriekš. "Divus gadus pēc kārtas komandas saliedēšanas pasākumus pie mums rīko kāda Skandināvijas firma. Par tendenci to īsti nenosauksi, bet viens uzņēmums tā darījis –  vedis visus savus darbiniekus šurp. Varbūt nākotnē gaidāms, ka šāda prakse izplatīsies. Šobrīd pasākumu apjoma izmaiņa ir 5% robežās, tur es nesaskatu tendenci uz izaugsmi. Nākamajā gadā būs pieaugums pasākumu intensitātē saistībā ar valsts simtgadi," teic Jānis Zvirbulis, daloties pārdomās par nākotni. Uz jautājumu, vai pēdējā laikā nav nācies sastapties ar arvien neparastākām klientu prasībām telpu noformējumam, piemēram, iekārtot strūklaku halles vidū, Jānis atbild: "Strūklaku?! Tā jau ir ierasta prakse. Izstāžu centrā jebkurā vietā iespējams uzpildīt baseinu paraugdemonstrējumiem un arī ierīkot strūklaku."
 

Trūkst darbinieku

Par galveno izaicinājumu BT1 izstāžu zāles vadītājs uzskata ekonomisko situāciju valstī kopumā un pēdējā laikā raksturīgās pēkšņās izmaiņas likumos – nesen mainītie normatīvie akti energoefektivitātes jomā un attiecībā uz ugunsdzēsības nosacījumiem. Nelielam komersantam prasības izpildīt ir samērā vienkārši, piemēram, nomainīt spuldzes uz efektīvākām, bet lielam izstāžu centram, kurā ir 700 gaismas ķermeņu, nepieciešami ievērojami un iepriekš neplānoti ieguldījumi. 
Ar pasākumu rīkošanu saistītie cilvēki norāda uz ārkārtīgi sāpīgo problēmu – apkalpojošā personāla trūkumu, kas it īpaši jūtama ēdināšanas jomā. Kopējais secinājums – ir grūti atrast un noturēt darbā telpu uzkopējus, trauku mazgātājus, viesmīļus un pavārus, jo daudzi no Latvijas ir aizceļojuši, bet mūsu valstī palikušajiem mēdz būt neadekvāti augstas atalgojuma prasības un vieglprātīga izpratne par darba disciplīnu. 

Par spīti grūtībām, pasākumu norises vietas ir pietiekami noslogotas un attīstās veselīgas konkurences apstākļos, radot prieku ne tikai pasākumu dalībniekiem, bet arī pašiem servisa nodrošinātājiem. "Ja pasākums izdevies kolosāli, cilvēki ir laimīgi – tas ir gandarījums, » teic Days Hotel Riga VEF restorāna vadītāja Āre.

Top komentāri

Rihards
R
Neadekvaatas atalgojuma parsiibas?? Ko juus domaajat, vai nenosaciiti ilgi varees verdzinaat tautu un neviens neko neteiks pretii?
folklorists
f
Trūka, trūka, vergturīti, Ja tev trūka, trūks man ar - Ja tev trūka maksāt gribas, Trūks man gribas strādāt iet.
aizbraukušais
a
Redziet, herr komandant, ar ''adekvātu algu'' civilizētās valstīs - tas ir Eiropā - saprot tādu algu, kad vienu trešdaļu es iztērēju īrei un komunālajiem, ar otru trešdaļu varu mēnesi iztikt, bet trešā man paliek pāri. Vai jūs tādas algas maksājat, herr komandant?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses