Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zviedrijas finanšu ministrs: ES finanšu nozare pēc krīzes kļūs mazāka, bet dos lielāku labumu sabiedrībai

Eiropas Savienības (ES) finanšu sektorā, kas pašlaik pārdzīvo krīzi, ir gaidāms desmit gadu ilgs reformu process, pēc kura šis sektors kļūs mazāks, taču dos lielāku labumu sabiedrībai, trešdien vizītes laikā Rīgā paziņoja Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs.

"Tas [finanšu sektors] būs spēcīgāks – tam būs lielāks kapitāls un zemāka atdeve no kapitāla.. [taču] tas būs daudz apdomīgāks attiecībā uz risku pārvaldi. Tāpēc es uzskatu, ka tā devums sabiedrībai būs daudz labāks," viņš sacīja intervijā aģentūrai AFP.

Intervija notika pēc tam, kad Zviedrijas finanšu ministrs vizītes ietvaros Rīgas Ekonomikas augstskolā bija nolasījis lekciju "Ekonomiskās krīzes risinājumi Eiropā".

Savā lekcijā viņš uzsvēra, ka banku īpašniekiem nevajadzētu apšaubīt savu atbildību sabiedrības priekšā, kā arī par viņiem piederošo kredītiestāžu bilancēm. "Banku īpašniekiem būtu jāzina – ja viņi slikti pārvalda savu banku, tā tiks pārņemta, un to kapitāls izzudīs," norādīja Borgs.

Pēc viņa teiktā, līdz šim ES banku sektors ir uzņēmies pārmērīgus riskus, tam ir bijis pārāk mazs kapitāls un pārāk vāji īpašnieki, kā arī pārlieku vāja pārvalde, kas ļāva bankām uzņemties pārmērīgus riskus. Savukārt banku peļņas normas bija tādas, kas nevar būt ilgtspējīgas.

"Tas ir bizness, kurš mainīsies. Tas, šķiet, ir viens no ES ekonomikas sektoriem, kurš nākotnē nodarbinās mazāk cilvēku nekā pašlaik," pastāstīja Zviedrijas finanšu resora vadītājs un uzsvēra, ka ES finanšu nozares lielums pašlaik neatbilst bloka ekonomikas pamatrādītājiem.

Borgs arī atzina, ka ES ir guvusi progresu finanšu uzticamības atjaunošanā, taču vēl daudz kas ir jāpaveic. "Visā banku nozarē notiek pārkārtojumi, kas turpināsies desmit gadu," prognozēja Zviedrijas finanšu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses