Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atbildība jāuzņemas arī amerikāņiem

Tas, ka notiek izmeklēšana par maksātnespējas administratoru, banku uzraugu un naudas atmazgātāju grupas darbībām, vismaz pēdējo gadu bija, iespējams, visvairāk apspriestais "noslēpums" Rīgas "Informētajās aprindās". Atšķīrās tikai prognozes, cik tālu ies izmeklētāji. To, ka tik tālu, tas ir, līdz organizētās grupas augšgalam, neticēja daudzi

Tāpēc vismaz no šāda viedokļa tikai trīs dienas iepriekš nodārdējušais ASV Finanšu noziegumu novēršanas tīkla (FinCEN) paziņojums, ka Latvijas banku uzraudzībā pēc būtības valda korupcija, protams, diez vai ir nejaušība. Bet ne vairāk.

Skaidrs, ka tiesībsargi ilgākā laika periodā savākuši un uzbūvējuši pietiekamu pierādījumu bāzi, kas jau vasarā noveda pie Trasta komercbankas administratoru un saistīto personu arestiem. Tas, ka trīs dienas pēc ASV paziņojuma operatīvie darbinieki uzdrīkstējās kratīt Latvijas Bankas prezidenta darba un dzīves vietu, varētu liecināt, ka pirms tam šādam skandalozam solim nebija sajusts pietiekams politisks atbalsts.

ASV paziņojums, kas formāli skāra vienu konkrētu kredītiestādi – ABLV –, faktiski uzspieda zīmogu visai Latvijai kā korumpētai valstiņai, kurā bez kukuļdošanas vispār nekas nenotiek.

Tas varēja būt pēdējais grūdiens, lai realizētu visu to pierādījumu bāzi, kura ekonomikas policijā un KNAB jau bija savākta.

Cita lieta, ka pirmā informācija, kas pienāk no izmeklēšanai tuviem avotiem, paver ainu, kurā kukuļi tikuši izspiesti, nevis piedāvāti. Nav izslēgts, ka amerikāņu finanšu uzraugi nav pat centušies sazīmēt, kurš ir kurš šādā koruptīvā banku uzraudzības vidē. Un pēc tam jau sanāca kā tajā stāstā, kad neviens īsti neatceras un nesaprot, vai viņam nozaga mēteli vai viņš pats bija tas zadzējs, bet kaut kas ar zagšanu saistīts tur bija.

Toties pēc piektdienas kratīšanām un aizturēšanām, kad blakus Latvijas Bankas prezidentam parādījās plaša profila biznesmeņa un politiķu drauga Māra Martinsona vārds, ASV iespējas vērtēt Latvijas finanšu sistēmu ir nokritušas līdz nullei. Kāpēc? Tāpēc, ka ASV investīciju fonds Ripplewood, 2014. gadā piesakoties uz valstij piederošo bankas Citadele akciju pirkšanu, par partneri šajā darījumā bija akceptējis tieši Martinsonu. Tās nav baumas, tā nav neoficiāla informācija, tas melns uz balta ir izlasāms valdības slēgto sēžu noslepenotajos protokolos, kurus man savulaik ir bijusi iespēja izpētīt. Un 2014. gada vasarā bija jānotiek Finanšu policijas kratīšanām ar Martinsonu saistītos objektos, bija jāveic viņa aizturēšana (tobrīd nu jau kārtējā), kā arī valdībai slēgtā sēdē bija jāuzstāda Ripplewood ultimāts: "vai nu bez šiem konkrētajiem latviešu bāleliņiem, vai nemaz", lai amerikāņi beidzot atteiktos no šīs partnerības un tiktu akceptēti kā Citadeles pircēji.

Par ko tas liecina? Par to, ka biznesa vārdā arī tik respektabls un ASV biznesa un politiskajai elitei pietuvināts investīciju fonds kā Ripplewood nebija mudināms pieņemt Latvijas politekonomiskos spēles noteikumus un tādējādi tos atbalstīt. Noteikumus, kuri, pēc visa spriežot, tad arī izraisīja ASV kritisko paziņojumu par korupciju banku uzraudzības jomā Latvijā.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kādēļ amerikāņiem bija vadzīgs partneris? Kā šie aiztika līdz izvēlei Martinsons? Kas amerikāņiem ieteica - ņemiet Martinsonu? Vai tas bija LB Rimšēvičs?
gudriniekiem
g
Un kāda atbildība ir postsovjetiem un komjauniešiem, kuru vadītās bankas sprāgst nost viena pēc otras un tiek glābtas gan ar SVF, LB, gan pat budžeta līdzekļiem, t.sk. pensionāru naudām? Bet ūk, zviedriem un jeņķiem krītas virsū ar putām uz lūpām.
zvirbulēns - valodniekam
z
O. jā, Agnese uzrakstījusi tā, ka faktiski saprast nevar neko! Un tas viss, domāju, tādēļ, ka viņa raksta sev, tās ir viņas pārdomas, liekot kopā to, ko viņa zin. Viņa zin, viņa saprot, lasītājs nezin neko, kas ārpus uzrakstītā, tādēļ neko arī nesaprot! :) Redaktors pārlasīja, arī neko nesaprata, ko atkoriģēt nespēja, palaida, lai drukā! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē