Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Cīņa ap žogu kļuvusi par Trampa un viņa pretinieku konfrontācijas simbolu

Bez kārtējā ārkārtas stāvokļa

Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa un Kongresa Pārstāvju palātas (apakšpalātas) demokrātu domstarpības novedušas pie tā, ka ASV uzstādīts jauns valdības darba pārtraukšanas ilguma rekords. Tajā pašā laikā ASV prezidents nesteidzas ieviest ārkārtas stāvokli, lai gan neizslēdz šādu iespēju.

Par galveno Trampa un demokrātu kaujas lauku šobrīd kļuvusi finansējuma piešķiršana žogam uz robežas ar Meksiku. Tramps tā būvniecību pasludinājis par būtisku cīņas ar nelegālo imigrāciju sastāvdaļu un vienu no savas prezidentūras prioritātēm, kā arī solījis līdz nākamajām ASV prezidenta vēlēšanām atjaunot vai no jauna izbūvēt žogu 800–850 km garumā.

Trampa mērķu sasniegšanai nepieciešams finansējums vairāk nekā piecu miljardu dolāru apmērā, kuru Pārstāvju palāta atsakās piešķirt. ASV prezidents savukārt atteicies apstiprināt šā gada valsts budžetu, kamdēļ virkne valdības iestāžu nesaņem finansējumu un to darbs ir paralizēts. Nāvējoši tas nav, taču problēmu un neērtību rada gana daudz.

Abas puses arī paziņojušas par gatavību "stāvēt līdz galam". Lai arī strīds ir par ASV budžeta mērogiem nelielu summu, cīņa ap žogu savā ziņā kļuvusi par Trampa un viņa pretinieku konfrontācijas simbolu, no tās iznākuma lielā mērā var izrādīties atkarīgs visas kopējās cīņas iznākums. Ko zaudēt ir ārkārtīgi daudz, un padoties vai iziet uz kompromisiem (kurus Tramps sākotnēji piedāvāja) neviena puse vairs nav gatava.

Vienlaikus ASV prezidenta rīcībā ir papildu iespēja panākt vēlamo rezultātu, ieviešot ārkārtas stāvokli, kas ļautu vienpersoniski pārdalīt finanses. Šī iespēja jau tiek apspriesta Trampa administrācijā, un to izmantot aicinājuši viņa atbalstītāji Senātā. Paši par sevi dažādi ārkārtas stāvokļi, ar ko tiek saprasta likumīga prezidenta pilnvaru paplašināšana, ASV nav nekas neparasts. ASV iepriekšējais prezidents Baraks Obama, piemēram, ieviesa kopumā 13 ārkārtas stāvokļus, bet pats Tramps šo iespēju pagaidām izmantojis trīs reizes.

Ārkārtas stāvoklim ir arī būtisks mīnuss. Ja Kongress nepiekrīt tā ieviešanai, prezidenta lēmumu iespējams apstrīdēt Augstākajā tiesā, un ir bijuši gadījumi, kad tiesa atceļ prezidentu lēmumus. Risks pastāv arī šoreiz, jo Augstākās tiesas sastāvs tiek uzskatīts par daudz vairāk simpatizējošu demokrātiem, nevis prezidentam. Attiecīgi arī Tramps iespēju izsludināt ārkārtas stāvokli, visticamāk, izmantos tikai tad, kad vairāk nebūs vispār nekāda cita risinājuma. Daļa valdības iestāžu tikmēr uzstādīs aizvien jaunus bezdarbības rekordus apvienotus ar ASV starptautiskās reputācijas antirekordiem.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
nu viss tiktaal ir diezgan pareizi, kas ir neraksturiigi Sedleniekam, bet par tiem tiesneshiem nebuus iisti taisniiba - Tramps ir labi pastraadaajis pie shii jauutaajuma un ar caur kongresu ir dabuujis 2 augstaakaas tiesas tiesneshus. kopaa ir 8 tiesneshi, no kuriem 5 ieceela republikaanju prezidenti, viens no tiem ir Clarence Thomas kas arii uz savas aadas ir izbaudiijis demokraatu apmeloshanu seksuaalaa vardarbiibaa preciizi kaa Brett Kavanaughs. Trampam ir labas izredzes, jo ilgaak demokraati izvairiisies no kunstruktiiva dialoga, jo lielaakas izredzes Trampam izsludinaat aarkaartas staavokli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē