Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Bičevskis: Bankām klienti jāvērtē rūpīgi

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis intervijā Magdai Riekstiņai. 

Ko Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) skatījumā mūsu valstī strādājošās komercbankas varētu darīt, lai mazinātu ēnu ekonomiku?

Jāsāk ar to, ko bankas dara, – katru gadu bankas sūta vairāk nekā desmit tūkstošu ziņojumu Kontroles dienestam un šogad no 1. aprīļa tos pašus ziņojumus paralēli sūta arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Loģiski būtu, ja kādai valsts institūcijai informācija jau iesniegta, tā pati informācija nebūtu atkārtoti jāiesniedz vēl kādai citai valsts institūcijai. Tomēr valsts uzskata, ka efektivitāte pieaugtu, ja bankas tos ziņojumus, kas attiecas uz risku par nodokļu nemaksāšanu un līdzīgām problēmām nodokļu sfērā, sūtītu arī VID. 

Svarīgi ir tas, kā valsts sektors spēs šo informāciju apstrādāt un kā pratīs izmantot situācijas analīzei. Neraugoties uz ievērojamo skaitu ziņojumu, kas iesniegti Kontroles dienestā, iesākto lietu daudzums ir tikai daži desmiti gadā. Iespējams, iesniedzot ziņojumus paralēli VID, būs lielāka efektivitāte, turklāt arī no prevencijas viedokļa. 

Mēs jau daudz un ilgstoši esam runājuši par visa veida caurskatāmību. Jāteic, arī globālā mērogā patlaban bankas ievieš visdažādākos ziņošanas mehānismus. Valstis gatavojas automātiski apmainīties ar informāciju par attiecīgo valstu pilsoņiem saistībā ar to, kāda veida nodokļu maksājumi tiek veikti. Arī bankas iesniegs noteiktu informācijas apjomu. Pirmā bezdelīga bija līgums starp Latviju un ASV par apmainīšanos ar informāciju, kas saistīta ar nodokļu maksājumu izpildi un vēl cita veida informāciju. Sekojoša ir globāla standarta ieviešana Eiropā par starpvalstu līmeņa automātisku apmainīšanos ar informāciju, ko apkopo nodokļu administrācijas. Plānots, ka standarts būs spēkā no 2017.–2018. gada. 

Automātiskā informācijas apmaiņa notiks Eiropas Savienības iekšienē?

Standarts ir globāls, principā visām OECD valstīm to vajadzētu īstenot. Pirms vairākiem gadiem tika panākta gan G-7, gan G-20 valstu vadītāju savstarpējā vienošanās, ka, ņemot vērā starptautisko transakciju ātruma palielināšanos un kapitāla plūsmas pieaugumu, jāveido starptautiska caurskatāmāka nodokļu administrēšanas vide, kurā ikvienas valsts rezidenti tiktu pakļauti starptautiskas nodokļu administrācijas uzraudzībai. Praktiski tas nozīmē, ka bankām aizvien lielākos apjomos būs jāgatavo informācija iesniegšanai valsts sektorā. 

Tādā veidā tiks mazināta ēnu ekonomika?

Lai būtiski mazinātos ēnu ekonomika Latvijā, svarīgi, lai valsts ne tikai prasītu informāciju no privātā sektora, bet arī sniegtu privātajam sektoram valsts rīcībā esošo informāciju. Augstu tiek vērtēta kredītbiroju sistēmas ieviešana, ko Igaunija īstenoja jau pirms gadiem piecpadsmit, bet Latvija reāli – pavisam nesen. Kāpēc gan nevarētu ieviest mehānismu, ka valsts sektors automātiski sniedz kredītbirojiem informāciju par nodokļu nemaksātājiem? Tā veidotos nodokļu maksātāja riska profils vidējā termiņā. 

Respektīvi, VID un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai dati par nemaksātājiem būtu jāsniedz kredītbiroju sistēmai?

Jā, tieši tā. Ēnu ekonomikas apkarošana jau neizpaužas tikai bargākos likumos, bet arī daudz efektīvākā un ātrākā valsts un privātā sektora sadarbībā, lai veicinātu kopējo tiesisko noteiktību. 

Nesen Dienai Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra norādīja, ka Latvijā neiekasētā PVN plaisa ir aptuveni 750 miljonu. Ko bankām vajadzētu darīt, lai sekmētu PVN iekasēšanu un PVN karuseļshēmu atklāšanu?

Tā kā nosacījums, ka bankām informācija par aizdomīgiem darījumiem jāsniedz ne tikai Kontroles dienestam, bet arī VID, ieviests nesen, jāpagaida apmēram gads, un tad jāvērtē, vai un kādi ieguvumi no informācijas sniegšanas VID radušies. Valstij un privātajam sektoram jāspēj apmainīties ar informāciju, jo tikai tā var novērst PVN karuseļshēmas un citas krāpnieciskās darbības nodokļu jomā. Būtu ļoti vērtīgi strādāt pie publiski lietojamiem sarakstiem, kuros būtu ietverti visi uzņēmumi, kas slēgti kā PVN karuseļshēmas realizējuši uzņēmumi, sarakstā būtu jāietver arī šo uzņēmumu īpašnieku un valdes amatpersonu vārdi. Šo informāciju banku sektorā varētu iekļaut kā riska elementu, lai mēs nākotnē savilktu aizvien ciešāku cilpu ap tiem, kas PVN karuseļshēmas īsteno atkal, atkal un atkal. 

Jāņem arī vērā – jo globālāks bizness, jo augstāki riski. Ja Latvija vēlas konkurēt globālajā biznesā, gan valsts iestādēm, gan banku sektoram jāiegulda daudz vairāk resursu risku samazināšanā. 

Ir viedoklis, ka Latvijā liela uzmanība tiek pievērsta bankām, kuras strādā ar klientiem no nerezidentu vidus, bet daudz mazāk uzmanības tiek pievērsts tam, cik rūpīgi savus klientus izvērtē un uzrauga bankas, kuras strādā rezidentu sektorā. Jūsu komentārs?

Es uzskatu, ka labāk pazīt savus klientus jāmācās pilnīgi visām komercbankām un arī resursi filozofijas «Zini savu klientu» apguvē un īstenošanā jāinvestē pilnīgi visām komercbankām, kuras strādā Latvijā. Iespējams, dažām bankām, kuras strādā ar vietējiem klientiem, potenciālo un esošo klientu izvērtēšanā un darījumu uzraudzībā jāveic daudz lielāki ieguldījumi nekā bankām, kuras orientējas uz nerezidentu sektoru un rūpīgu klientu pārbaudi veikušas jau daudzus gadus. Patlaban gan lokālā, gan globālā mērogā jābūt identiskai spējai identificēt riskus

Visu interviju ar Mārtiņu Bičevski lasiet piektdienas, 13. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē