Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Trampa "principiālais reālisms": netīkamu režīmu nomaiņas vietā – sadarbība

Demokrātijas eksports

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps runā, kas veltīta Savienoto Valstu jaunajai stratēģijai Afganistānā, atkārtoti paziņoja, ka ASV atteiksies no savu bruņoto spēku izmantošanas tā dēvētajai demokrātijas eksportēšanai uz citām pasaules valstīm.

Kas attiecas tieši uz Afganistānu, tad Tramps lika saprast, ka ASV bruņotie spēki šajā valstī paliks vēl nenoteikti ilgu laiku, galveno uzmanību veltot cīņai ar terorismu, kā arī Afganistānas armijas apbruņošanai un apmācīšanai. Afgāņu demokrātijas šajā sarakstā nav, lai gan demokrātiskas tendences, protams, tiks atbalstītas. Nekā negaidīta šajos paziņojumos nav, jo ir skaidrs, ka aiziet no Afganistānas ASV nevar tā iemesla dēļ, ka turpmākie notikumi būs iespaidīgs trieciens valsts prestižam. Ja amerikāņu karaspēks no Afganistānas tiks izvests, ir maz šaubu, ka atsāksies plaša karadarbība, kas novedīs pie islāma radikāļu atgriešanās pie varas.

Vienlaikus tieši cīņa ar islāmistiem bija galvenais ASV invāzijas Afganistānā iemesls, tāpēc karaspēka izvešana būtu līdzvērtīga sakāves atzīšanai.

Domājams, ka lielā mērā tieši neveiksmīgais mēģinājums padarīt Afganistānu (un arī Irāku) par kaut nedaudz demokrātisku valsti pēc būtības, nevis tikai formāli, ir kļuvis par iemeslu, kāpēc Tramps atkārtoti uzsvēra nepieciešamību atteikties no amerikāņiem netīkamu režīmu nomaiņas. Vēl iepriekš ASV prezidents paziņoja, ka ASV turpmāk izvairīsies no iejaukšanās citu valstu iekšējās lietās. Trampa pieeja, kuru viņš nodēvēja par "principiālu reālismu", paredz sadarbību ar citām valstīm ASV interesēs, necenšoties ietekmēt to politiskās sistēmas.

Cits jautājums ir, cik ticama ir iespēja, ka šāda nostāja, kas nevar nesagādāt prieku veselai plejādei vairāk vai mazāk odiozu režīmu visos planētas nostūros, tiešām kļūst par ASV ārpolitikas stūrakmeni. Trampa virzītais kurss ir atklāts izaicinājums ASV politiķu tā dēvētajam neokonservatīvajam spārnam, kas jau gadu desmitiem virza un aizstāv pilnībā pretēju politiku. Lai arī šīs politikas panākumi pēdējā laikā ir vairāk nekā apšaubāmi, jo rada vairāk haosa un vardarbības nekā demokrātijas, atteikties no šī kursa neokonservatīvie negrasās. Labs arguments ir arī fakts, ka amerikāņiem pēc Otrā pasaules kara beigām veiksmīgi izdevās mainīt ASV pretinieces Vāciju un Japānu, nostādot šīs valstis uz demokrātijas ceļa.

Kopumā jautājums ir par izvēli starp pragmatismu un vērtībām, un, jo īpaši ņemot vērā kopējo iekšpolitisko situāciju ASV, daudz ticamāka šķiet iespēja, ka virsroku ņems vērtību (šajā gadījumā demokrātijas eksporta par jebkuru cenu) piekritēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē