Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Demonstratīvās rūpes

Brīvdienās uzmanību piesaistīja kāds Twitter tīklā publicēts foto ar cilvēku riteņkrēslā, kurš Rīgas centrā spiests pārvietoties pa ielas vidu, jo vienā tās pusē ietve pārāk šaura, bet otrā ir aizņemta – uz tās izvietojusies Ārlietu ministrijas autostāvvieta.

Ja jautātu pilsētas vadībai vai konkrētajā vietā esošo ēku īpašniekiem un apsaimniekotājiem, kāpēc tik nevērīga attieksme pret vismazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, gan jau saņemtu visai prognozējamas atbildes, ka tur (starp parku un sabiedriskā transporta pieturām Valdemāra ielā) nemaz daudzi cilvēki kājām vai riteņkrēslos nepārvietojas (varbūt tieši tāpēc, ka nav droši?) un ka vispār jau viņi ļoti rūpējoties par cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām – pie ieejām pat daudztūkstoš naudiņas vērti lifti speciāli riteņkrēslos braucošo ērtībām izbūvēti. Nu jā... rūpējas, kaut arī vairāk demonstratīvi, nevis pēc būtības, jēgas.

No viena gadījuma nevar izdarīt tik vispārīgus secinājumus? Protams, bet līdzīgu piemēru netrūkst. Vismaz Rīgā ne. Tā Barona ielas ietvē izveidotā reljefā bruģējuma josla, kas ļauj orientēties cilvēkiem ar redzes traucējumiem, pavisam nesen atdūrās reklāmas stendā. Kad par to aizrādīja atbildīgajiem dienestiem, vai domājat, ka to stendu novāca? Nē – taktilo joslu izbūvēja tam apkārt (gan jau rūpēs par to, lai neredzīgie nezaudētu modrību un lai vairāk staigātu, vai ne?).

Barona iela vispār ir bēdīgi slavena ne tikai ar pārbūves darbu zemo kvalitāti un parodiju par velomaģistrāli, bet arī ar ietves slīpumiem, kas riteņkrēslā sēdošajam slapjākā laikā liek justies gluži kā uz slīdkalniņa. Tas tā speciāli – lai dzīve nebūtu garlaicīga?

Toties cilvēki ar pārvietošanās grūtībām uz vairākiem tiltiem nu var nokļūt ar speciāli izbūvētu liftu palīdzību. Protams, labi, ka ir tāda iespēja, bet te atkal jautājums – vai tā bija galvenā prioritāte? Varbūt vispirms vides pieejamības problēmas jārisina tur, kur šie cilvēki visbiežāk pārvietojas vai visdrīzāk to darītu? Piemēram, apakšzemes pārejās, uz ietvēm. Tagad diemžēl ir tā, ka nevis cilvēku vajadzības nosaka, kur jāveic labiekārtošanas darbi, bet gan infrastruktūras būvētāji visužēlīgi atvēl, kur personām ar īpašām vajadzībām būt, kur ne. Lūk, vēl viens piemērs: ja pārvietojaties riteņkrēslā, ar mūsu satiksmes lepnumu – zemās grīdas tramvaju – bez citu palīdzības varat braukt vien starp pieturām, kur ir peroni vienā līmenī ar tramvaja grīdu. Barona ielā tādus gan neizbūvēja, jo – paši saprotat – tad tur automašīnas nevarētu braukt, bet kā nu bez tām. Īpaši tāpēc, ka arī lēmēji par infrastruktūras izbūvi uz pasauli raugās tieši caur auto logu.

Top komentāri

Rižskijs
R
Krievu un viņu latviešu draugu saimniekošana Rīgā - ne bez trūkumiem. Rīgas nedemonstratīva pārvēršana par slimnīcu vai pansionātu, kur ideāli apstākļi slimniekiem un invalīdiem - svarīgs uzdevums nākamiem darba gadiem domē. Rīga - sporta zāle vai stadions - arī slepeni pārdomājama lieta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē