Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pamatprincips vienkāršs – lai pārspētu esošo prezidentu Donaldu Trampu, kurš lielā mērā ir populists, konkurenti grasās viņam pretstatīt vēl lielāku populismu

Jaunais zaļais kurss

Par ASV demokrātu partijas programmu nākamajās prezidenta un arī Kongresa vēlēšanās acīmredzami kļūs gados jaunās kongresmenes no šīs partijas rindām Aleksandrijas Okasio-Kortesas piedāvātais jaunais zaļais kurss.

Pēdējais dienaskārtībā nonāca uzreiz pēc gadu mijas un ir pamatīgi radikāls ekosociālisms, kura ietvaros visiem tiek solīts viss, turklāt par velti un desmit gadu laikā. Ja vienkāršoti, tad jaunais zaļais kurss paredz pilnīgu atteikšanos no fosilās enerģētikas, valsts garantētus dāsnus pabalstus, bezmaksas medicīnu ikvienam amerikānim un virkni līdzīgu lietu.

Lai arī atsevišķi šīs programmas punkti izklausās saprātīgi un noteiktos apstākļos pat ir iespējama to īstenošana (gan zināmās robežās), kopumā jaunais zaļais kurss vairāk līdzinās pieteikumam uz Nebula vai Hugo balvām (galvenajām zinātniskās fantastiskas literatūrā) nekā politiskajai programmai. Gan tāpēc, ka daudzi solījumi, ja arī būs īstenojami tehniski, tad nākotnē, krietni tālākā par desmit gadiem, gan tāpēc, ka izmaiņu veikšanai nepieciešami vienkārši fantastiski līdzekļi.

Jau aprēķināts, ka runa ir par 90 triljoniem ASV dolāru, kamēr valsts gada IKP ir nedaudz zem 20 triljoniem, bet parādsaistības sasniegušas 22 triljonus dolāru. Amerikāņu politikas jauno zvaigzni šis fakts gan nemulsina – naudu piedāvā vienkārši emitēt jeb nodrukāt vai "ierakstīt" datoros. ASV to varot atļauties, jo pārējā pasaule ticot dolāram.

Šeit varētu teikt, ka politikā nekad nav trūcis populistu, kas sola nereālas lietas, tomēr šis ir gadījums, kad Okasio-Kortesas vīzija gatavojas iegūt globālu rezonansi.

Mīlestību pret ekosociālismu pēkšņi sajutuši gan ASV vadošie preses izdevumi, gan pārējie demokrāti, un paliek aizvien mazāk šaubu, ka jaunais zaļais kurss kļūs par viņu karogu 2020. gada vēlēšanās.

Pamatprincips vienkāršs – lai pārspētu esošo prezidentu Donaldu Trampu, kurš lielā mērā ir populists, konkurenti grasās viņam pretstatīt vēl lielāku populismu. Ar šādu mērķi pagaidām vārdos nenosaukti polittehnologi atraduši ASV jauno varoni Okasio-Kortesu (līdzīgi kā savulaik tika atrasts Baraks Obama), kuras gaišais, uz nākotni orientētais tēls stāvēs blakus demokrātu prezidenta amata kandidātam. (Okasio-Kortesa vecuma ierobežojumu dēļ 2020. gadā uz prezidenta posteni kandidēt nevarēs.)

Cits jautājums tikmēr – kas notiks iespējamās demokrātu uzvaras gadījumā? Atliek vienīgi cerēt, ka ekosociālisma pielūdzējiem pietiks saprāta solījumus ja arī īstenot, tad pakāpeniski un nelielās devās, jo citādi vairāk nekā ticama iespēja, ka arī ASV piemeklēs to kādreizējās ģeopolitiskās pretinieces PSRS liktenis.

Top komentāri

hmmm
h
Es nedaudz skoju šai tēmai un ziniet, rodas pretējs efekts - vairums amerikāņu, it īpaši tie kas ietilps kategorijā "neizlēmušie" (nezin par ko balsot) uzskata demokrātus par prātā jukušiem. Faktiski šis te "zaļais pūķis" būs drīzāk iemesls kāpēc demokrāti zaudēs, nekā vinnēs. Starpcitu, viena no apspriestākajām tēmām šobrīd - Kortesai un viņas līdzskrējējiem ir izdevies izēst amazon no Ņujorkas, tādejādi zaudējot 25K darbavietu. Amazon bija plānojis tur būvēt galveno mītni. Tagad spriediet paši, vai šī dāma ģenerēs balsis, vai arī viņu ap 2020 ies dauzīt beisbola nūjām.
trusis nejaukais
t
tak nemiiziet, liidz 2020 gadam Ocassio Korteza sevi diskreditees un pataisiis par mulkji. baileem nav pamata, Tramps paliks uz otro terminju, jo Demokraati ir aizgaajushi pa kreisi jau tik taalu, ka izgaajushi aaraa no ASV. vinjiem nav nekaada cita plaana, kaa pretoties Trampam un soliit sociaalisma debessmannu. Taas ir demokraatu beigas.
Gudrinieks
G
Kaut ko līdzīgu, tikai atbilstošu sava laika realitātei, Lielās Depresijas laikā solīja Hjuī Longs. Rezultāta viņš kļuva par vienu nu diviem senatoriem ASV vēsturē, kas noslepkavots amata ieņemšanas laikā. Otrs ir Roberts Kenedijs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē